Hirdetés

Vihar Tibi atya fröccse körül: azt követelik, hogy vegyék le a polcokról

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2019. április 02., 16:10

Évekkel ezelőtt még a közös piacra lépést tervezgették, mostanra azonban csúnyán eldurvult Tibi atyáék és a Hungarikum-védjegy használatára is jogosult Vasuta Zrt. viszonya. A Vasuta azzal vádolja Tibi atyát, hogy a most piacra dobott fröccse egyszerű szabadalomsértés - Tibi atyáék szerint viszont szó sincs ilyesmiről. Arról, hogy kinek van igaza, talán csak a bíróság tud majd dönteni - az álláspontok nagyon messze vannak egymástól.

Ahogy arról mi is hírt adtunk: Tibi atya dobozos fröccsel száll be a nyári "alkoholos frissítők" piacára. A társaság úgy fogalmazott: "napokon belül piacra kerül Tibi atya legújabb fejlesztése". A cikk megjelenése után jelentkezett nálunk egy cég, amely azt állítja: a több mint 1 millió követővel rendelkező Tibi atya mögött álló társaság egy létező szabadalmat megkerülve dobná piacra a palackozott fröccsöt. A Humbák Művek szerint szó sincs erről, a Vasuta csak így akar reflektorfénybe kerülni saját termékével.

Vasuta Fröccs: ez a mi szellemi termékünk

"Sajnálattal kell tudatnunk, hogy egy évekkel ezelőtt meghiúsult együttműküdés után, vélelmezhetően a Vasuta Zrt. elsőbbségi szabadalma alapján, úgy indul piaci bevetésre a Tibi atya fröccse, hogy a palackozott fröccs ipari előállításába az elsőbbségi szabadalom tulajdonosát megkerülve kezdett bele" - írta szerkesztőségünknek a Vasuta Zrt. vezérigazgatója.

Hirdetés

Vasuta Gábor a Tibi atya-féle fröccs mögött álló cégnek is megírta: 2014 októberében tették közzé azt a szabadalmi oltalmat, amely a "palackozott italkeverék"  előállítására vonatkozó eljárást tartalmazza. 2015-ben még azt is engedélyezték nekik, hogy a Hungarikum védjegyet is használják a terméken. A cég Vasuta Fröccs Spritzer néven forgalmazza saját termékét, állításuk szerint a bor és szóda keverék palackozott gyártásának technológiája tartozik védelem alá.

A Vasuta-féle fröccs. Forrás: palackozott-froccs.eu
A Vasuta-féle fröccs. Forrás: palackozott-froccs.eu

A Vasuta Zrt. szerint a Tibi atya fröccs csak azon elvek mentén (a Vasuta titkos receptúráját használva) készülhetett, mint a Vasuta Palackozott Fröccs, mivel a palackozott fröccsöt nem tudják másképp előállítani, az eltérés csak más típusú borok használata lehet.

Vasutáék ezért felszólítják Tibi atyáékat, hogy hagyjanak fel a fröccs gyrátásával és forgalmazásával, vonják ki a forgalomból a már leszállított termékeket, és a kapcsolódó reklámokat is távolítsák el. Felajánlják a békés, szerződéses keretek közti rendezés lehetőségét is társaságnak, ellenkező esetre jogi lépéseket helyeznek kilátásba.

Tibi atya: nem sértettünk jogot, máshogy készítjük a fröccsöt - ebből per lesz

A Privátbankár.hu megkereste a Fröccsművek Kft-t is az ügyben, tájékoztatásuk szerint válaszoltak is Vasuta Gábornak. Azt írták: a Fröccsművek saját technológiát alkalmaz, amelyet gyártójuk, a Bubee Hungary Kft. 2014 óta saját gyártósorával biztosít. "Ez a technológia markánsan különbözik a Vasuta Zrt. mintaoltalmi védettséget élvező gyártósorától - írja a Fröccsművek. Sőt, szerintük Bubee által alkalmazott gyártósor és technológia időben is korábban került bevezetésre, mint a Vasutáéké.

Tibi atya fröccse. Forrás: Tibi atya Facebook-oldala
Tibi atya fröccse. Forrás: Tibi atya Facebook-oldala

A Fröccsművek szerint Vasuta Gábor igénye megalapozatlan, a Tibi atya fröccsénél alkalmazott gyártási eljárás alapjaiban különbözik a szabadalmaztatott eljárástól, így a társaság nem sértett jogot.

Ezek után a Privátbankár.hu kérdésére, miszerint megindította vagy tervezi megindítani a beígért pert a Fővárosi Törvényszék előtt, Vasuta Gábor azt válaszolta: "igen, a kellő jogi lépéseket megtettem a Fröccsművek Kft. irányába".

Majdnem közösen futottak neki - mindenki máshogy emlékszik, hol futottak zátonyra

A Vasuta Zrt. tájékoztatása szerint egyébként a Humbák Művek Kft. (a Tibi atya érdekeltségek mögött álló cég - bár a Tibi atya-fröccsöt a Fröccsművek Kft. teríti) és a Vasuta Zrt. 2017 augusztusában egy együttműködésről szóló nyilatkozatot írt alá, amely egy lehetséges együttműködésről szólt a Vasuta Palackozott Fröccs termékek Tibi atya nevével ellátott közös brandingeléséről, értékesítéséről. Ez az együttműködés 2017 decemberéig tartott. A közös üzemeltetésről szóló szándéknyilatkozatot és a végleges szerződést azonban nem írták alá, mivel a Vasuta Zrt.-től nem fogadták el a termék után kért licensz díjat – állítja a Vasuta Zrt.

Tibi atya cége szerint viszont a Vasuta Zrt. és a Humbák Művek között azért nem jött létre az együttműködés, mert a Vasuta Zrt ragaszkodott az erősen környezetszennyező PET palackos kiszereléshez, valamint az általa a fröccsben használt borhoz is, melynek minősége nem felelt meg a Humbák Művek elvárásainak - írják.

A Vasuta Zrt-vel történt kapcsolatfelvétel alatt a Vasuta Zrt nem adott át semmilyen technológiát, szabadalmat és semmilyen gyártásra vonatkozó egyéb információt - állítja a Humbák Művek. A fröccsöt állítólag máshogy készítik Tibi atyáék, mint Vasutáék; a pontos eljárás a know-how része, így üzleti titoknak minősül, de szignifikánsan eltér a Vasuta szabadalmi oltalmától - a termékek esetében a bor minősége, a bor-szóda arány, az alkalmazott szén dioxid mennyisége és a kiszerelés is különbözik, írta megkeresésünkre a Humbák Művek.

Hogy kinek van igaza, azt talán csak a bíróság tudja eldönteni - a két cég álláspontja igencsak eltér egymástól.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?