Hirdetés

Óvakodj a füstmentes petárdától – pont a környezetbarátnak látszó termék fog megölni?

2019. december 31., 13:10

A tűzijáték, a petárda erősen környezetszennyező termék, nehézfémeket és finom port szabadít ránk és a környezetünkre. Egy német egyetemen már kísérleteznek ugyan a környezetbarát megoldásokkal, ám egyelőre a laboratóriumi fázisnál tartanak. A füstmentesnek eladott pirotechnikai termékek pedig egyáltalán nem biztos, hogy egészségesebbek, sőt, épp ellenkezőleg.

(Fotó: police.hu)
(Fotó: police.hu)

Magyarországon főleg az állatvédők szólalnak meg évről évre a petárdázás ellen. De az embervédőknek is kellene – következtetjük ki a német sajtóból. Szilveszter estéjén emberek milliói rendeznek mini tűzijátékokat, vagy petárdáznak. A petárdák, rakéták, görögtüzek és egyéb eszközök nemcsak hangosak és piszkosak, hanem tüdőnkre is rendkívül károsak – emlékeztet az N-Tv.de német portál.

A füst rövid távon főleg a légzőszervi problémákkal küzdőket (asztma, COPD) viseli meg, de aki nagy mennyiségben és hosszú ideig van neki kitéve, szív– és érrendszeri problémákat is tapasztalhat. Extrém esetben kiválthat szívinfarktust vagy agyvérzést is azoknál, akik krónikus betegek vagy eleve valamiért hajlamosak erre.

Hirdetés

A tűzijáték, mivel égési folyamatok zajlanak, nem képzelhető el égéstermék-kibocsátás nélkül. A kutatók dolgoznak a káros részecskéktől mentes alternatívákon, de néhány probléma akadályozza az áttörést. A fő probléma lényege a pénz. A pirotechnikai eszközök piacán nagy konkurenciaharc dúl, és olcsó alapanyagok felhasználásával igyekeznek az árakat alacsonyan tartani.

A füstmentes a veszélyesebb

Egy igazán környezetbarát petárda a portál interjúja szerint legalább 30 százalékkal többe kerülne. Így a legtöbb vevő rövid úton a konkurenciához pártolna. Ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a hatóságok környezetvédelmi, károsanyag-kibocsátási határértékeket írnának elő.

Pedig a környezetbarát tűzijátéknak egy kellemes mellékhatása is lenne. Kevesebb lenne a füstje, és szebb színeket, tetszetősebb látványt lehetne elérni vele. Ute Dauert, a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője ugyanakkor óvott egyes, főleg a színpadtechnikában (például koncerteken, filmforgatásnál) alkalmazott füstmentes eszközöktől. Ezek ugyanis a normálnál is kisebb mikrorészecskéket tartalmaznak, amelyek mélyebben képesek a szervezetbe behatolni. Ez sokkal károsabbá teszi ezeket az eszközöket.

Veszélyes nehézfémek

A környezetbarát petárdákra vonatkozó kísérletek során egyrészt a szénalapú anyagokat próbálják nitrogénalapúra cserélni. A szén ugyanis sok port képez, a nitrogén viszont gáz, amely amúgy is megtalálható a levegőben. Másrészt nehézfémeket kell mással pótolni.

A tűzijáték-keverékek ugyanis fémadalékokat tartalmaznak, leginkább a színek kikeveréséhez, mint többek között a bárium-nitrát. Ez fényes zöld színben világít, ugyanakkor erősen mérgező nehézfém – mondja Magdalena Rusan vegyész, aki a müncheni Ludwig Maximilians Egyetemen öko-tűzijátékokon dolgozik.

Pénz, pénz, pénz

A báriumot réz– és bórvegyületekkel pótolják. A pirosat adó stronciumot pedig lítiummal igyekeznek helyettesíteni. A feladat azonban nehéz. Nemcsak olyan vegyületekre van szükség, amelyek nem tartalmaznak semmilyen környezetre káros vagy mérgező égésterméket, hanem eközben a megfelelő teljesítményt is el kell érni.

Ráadásul a pirotechnikai keveréknek nem szabad túl könnyen, például mozgásra felrobbannia. Plusz túl hamar lebomlania vagy elveszítenie a szavatosságát. A kísérletek még a laboratóriumi fázisban tartanak. Az egyetemnek azonban kevés a forrása a kutatásokra.

Betiltanák és vennék

Évente egyszer kibírjuk – hangzik az interjú egyik végkövetkeztetése. Óvnak viszont az olyan tömegrendezvényektől, speciális helyszínektől, mint Disneyland, ahol akár naponta többször is nagy mennyiségben használnak fel pirotechnikai anyagokat.

A német Bento.de szerint a németek többsége a szilveszteri tűzijáték betiltását támogatná. A 2019-es év egyébként is a környezetvédelemről szólt az országban. Ennek ellenére a pirotechnikai cikkek eladásai nem csökkentek az idén sem.

Talajba, vizekbe is kerül

A tűzijátékok révén évente mintegy 4200 tonna finom por kerül a levegőbe a közel 83 milliós országban, ennek nagy része szilveszterkor. Ezek azonban csak a németországi kereskedelmi eladásokból számított adatok, a külföldön vásárolt termékek ismeretlen mennyisége miatt a valós érték jóval magasabb lehet. (A finom por különböző tüdőproblémákat, tüdőrákot is okozhat – a szerk.)

A legtöbb termék így vagy úgy, de Kínából származik, mert ott a legolcsóbb. A szilveszteri tűzijáték az óvatos becslések szerint is az éves németországi finompor-kibocsátás két százalékáért felelős. Emellett sok káros anyag kerül a talajba és a vizekbe is.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?