Hirdetés

Nagybevásárlásra készülsz? 20 ezer forint már nem lesz elég - új rekord

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2018. április 09., 15:30

Szépen hasít tovább az élelmiszerár-emelkedés Magyarországon: 11 éves története során most először emelkedett 20 ezer forint fölé a Privátbankár Árkosár értéke. Tavalyhoz képest 7,5 százalékkal többet kell a kasszánál hagynunk egy átlagos családi nagybevásárlásnál - ezt persze alaposan megdobhatja, ha teszünk a kosárba egy nagyobb tétel vaníliát is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogy bő 11 éve minden hónapban, áprilisban is nyakunkba vettük három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, és megnéztük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ára az előző hónaphoz és az előző év áprilisához képest. Árcsökkenést csak nagyítóval találtunk, összességében ismét folytatódott az idei trend: történelmi csúcsra emelkedett a Privátbankár Árkosár értéke.

Az év eleji árrobbanás után szolidabb hónapok jöttek, áprilisban azonban mind márciushoz, mind 2017. áprilisához képest is nagyot emelkedtek az árak. Bár az Auchan valamivel olcsóbban kínálta az élelmiszerkosarat, mint egy hónapja, a Tesco közel 2, az Interspar közel 6 százalékkal emelt az árakon, így az átlagos havi áremelkedés 2,5 százalék lett április elejére.

Hirdetés

Tavalyhoz képest mindhárom áruházban komolyabban emelkedtek az árak, az Auchanban 5 százalék alatt maradt a drágulás mértéke, az Intersparban viszont meghaladta a 11 százalékot - összességében 7,5 százalékkal többe került most a nagybevásárlás, mint egy éve.

A kosár átlagos ellenértéke a három áruházban 20 ezer forint fölé emelkedett - erre felmérésünk 11 éves történetében eddig nem volt példa.

A KSH kedden teszi közzé a fogyasztói árak márciusi alakulásáról szóló inflációs adatot.

Persze ennél olcsóbban is bevásárolhatunk a hiperekben: ehhez azonban az kell, hogy mindent ott vegyünk meg, ahol a legolcsóbban adják. Így akár 18 ezer forint alatt is megúszhatnánk a nagybevásárlást, ám a tripla utazgatás vagy tripla bevásárlócsapat (meg persze a komoly logisztika) gyakorlatilag kivitelezhetetlenné tesz egy ekkora spórolást.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz képest egyedül a száraztészta ára csökkent kétszámjegyű mértékben (-16 százalék), miközben egyetlen hónap alatt 30 százalékot emelkedett a narancslé, 10-15 százalékot a kávé, a tea, a gyümölcsjoghurt és a krumpli.

Jóval hosszabb azoknak a termékeknek a listája, amelyek jelentősen drágultak egy év alatt. Az alma 62 százalékkal drágább, mint tavaly; 20 százaléknál többet drágult a gyümölcsjoghurt, a banán és a tojás; legalább 10 százalékkal többet kérnek a lisztért, az UHT tejért, a tésztáért, a rudiért, a tejfölért és a pezsgőért, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel szemben komolyabb árcsökkenés egy év alatt csak a cukornál látszik (-27%).

Havi legolcsóbbak: gyanús kukorica, százezres vanília

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Az európai élelmiszerfelügyeletek arra a következtetésre jutottak, hogy az európai liszteriózis-járvány hátterében a fagyasztott kukorica állhat (hogy hogyan lehet ezt megúszni, arról itt írtunk bővebben) - megnéztük, mennyibe kerül most a problémásnak bizonyuló élelmiszer legolcsóbb fajtája. Az Auchan és az Interspar sajátmárkás terméke kilónként egyaránt 379 forintért érhető el, a Tescoban kilónként 429 forintért adták a legolcsóbb fagyasztott kukoricát.

A napokban a vaníliáról az derült ki, hogy a rendkívül népszerű fűszer a madagaszkári termelési nehézségek miatt eltűnhet a boltok polcairól - ha a kínálat csökken, az biztosan felveri az árakat, pedig már most sem adják olcsón. Vaníliarudat nem találtunk egyik hipermarketben sem, csak őrleményt (ezt a felirat szerint könnyebb használni, adagolni). Mindhárom áruházban 6 grammos kiszerelésben árulták, az Auchan és a Tesco 579-ért, az Interspar 699 forintért. A kilónkénti ár elég sokkolóan hangzik: 96 500 illetve 116 500 forint - igaz, egy kiló vaníliát senki se akar vásárolni a háztartásba.

Szezonja van az újhagymának / csemegehagymának / zöldhagymának, a legolcsóbban a Tescóban találtunk belőle (99 forint / csomó), az Auchan 169-ért, az Interspar 179-ért adta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?