Hirdetés

Itt az 5G: nem a jövő technológiai csodája, hanem a hétköznapjaink része lesz

2019. december 05., 14:10

Az 5G az élet számos területén hozz forradalmi változásokat: az újgenerációs mobilinternet rengeteg lehetőséget hordoz magában az egészségügytől a mezőgazdaságig. Az 5G azonban nem csak valami megfoghatatlan jövőbeli technológiai csoda: egy szimpla telefonálásban vagy élő közvetítésben is olyat tud már ma is, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Új korszak kezdődik az 5G-vel - írtuk cikksorozatunk korábbi részében a legújabb generációs mobilinternet-technológiáról, amely nem csak sebességben hoz egy teljesen új minőséget az eddig elérhető hálózatokhoz képest, hanem megbízhatóságban, az egyidejűleg kiszolgálható eszközök számának jelentős megugrásában és a nullához közelítő késleltetésben is. Nem túlzás azt állítani, hogy egy igazi forradalom kapujában állunk, ami az élet szinte összes területén hoz majd újdonságokat.

- Az egészségügyben a viselhető eszközök valós időben tudják tájékoztatni orvosunkat aktuális egészségi állapotunkról; nagyméretű fájlok utazhatnak pillanatok alatt a hálózaton, így egy CT-felvételről akár több kontinensnyi távolságra lévő orvosok konzultálhatnak; szintén távolról levezényelhető lesz egy 5G-hálózatra csatlakoztatott robotkar segítségével egy sebészeti beavatkozás.

Hirdetés

- A mezőgazdaságban az 5G az igazán okos földművelést és állattartást teszi lehetővé. Szenzorok segítségével a gazdák azonnal értesülhetnek arról, ha a talajban tápanyag-pótlásra, műtrágyázásra van szükség, vagy a víztartalom olyan szintre csökken, ami az öntözőrendszerek beindítását teszi indokolttá. Maga a beavatkozás is történhet automatikusan, az 5G hálózatokon keresztül; drónokkal pásztázhatják a gazdák a földeket, HD-felbontású felvételeken kereshetik fertőzéseket, kártevőket, így a probléma felmerülésének pillanatában megkezdődhet az elhárítás - így nem csak a károk lesznek kisebbek, hanem kevesebb vegyszert kell kijuttatni a földekre. Az állatok egészségi állapotáról pedig az emberekéhez hasonló hordozható "kütyük", nyakörvek adhatnak valós idejű információkat.

- A városlakók élete is alapjaiban változhat meg az 5G-nek köszönhetően: az intelligens forgalomszervezés és -irányítás mellett az okos parkolórendszerek segítségével spórolhatnak meg rengeteg időt. Az okos közlekedési lámpák, az egymással és az infrastruktúra különböző elemeivel kommunikáló önvezető autók, a forgalmi helyzet aktuális állapotát monitorozó és közvetítő nagyfelbontású kamerák segítségével jelentősen javul a közlekedési helyzet, csökken a környezetszennyezés, élhetőbbé válnak a települések. A magától parkolóhelyet kereső és leparkoló autók vezetéséhez szükséges technológia már kész és működik - itt, Magyarországon, ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk.

- Az 5G átalakítja a munka világát is: a folyamatosan megbízhatóan működő, szupergyors vezeték nélküli internet a távmunka lehetőségét és elérhetőségét javítja radikálisan, a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR és VR), a valós időben interneten vezérelhető eszközök pedig olyan esetekben is lehetővé teszik a távolról történő munkavégzést, ahol eddig korábban ez nem merülhetett fel. Több munkahelyen is dolgozhatunk úgy, hogy közben ki sem mozdulunk otthonunkból, a távképzés segítségével folyamatosan fejleszthetjük magunkat. Az idegőrlő, unalmas feladatokat gépek, robotok vehetik át, így az embereknek több energiájuk jut a kreativitást igénylő, több élményt nyújtó munkák elvégzésére.

Nem a jövő, hanem a jelen - a HD hívásoktól az UHD videóközvetítésig

Bár az 5G kereskedelmi használata még gyerekcipőben jár, már nem a jövő, hanem a jelen technológiája - a tömeges elterjedésre, a fentebb vázolt forradalmi változások bekövetkeztére még néhány évet várni kell, de bőven vannak már olyan szolgáltatások, amelyek most is elérhetővé váltak a hétköznapi felhasználók számára. Sokkal jobb minőségű hanghívások érhetőek el az 5G-t használó készülékek között: a HD hangminőség kristálytiszta, késleltetés nélküli, a környezeti zajoktól mentesített beszélgetéseket tesz lehetővé. Tényleg olyan egy telefonbeszélgetés, mintha a beszélgetőpartner ott állna mellettünk.

Az 5G nem csak a "hangos" kommunikációban hozott jelentős fejlődést, de a "képesben" is: a videóhívások nem csak szaggatásmentesek lehetnek (természetesen tökéletes hangminőséggel párosulva), hanem a felbontás is lehet akár 4K ultra-HD is. Ennek előnye nem csak a két (vagy több) résztvevős videochatekben jelentkezik: UHD felbontásban indíthatunk live, azaz élő videóközvetítést környezetünkből - legyen szó akár egy sporteseményről, akár egy koncertről, akár valamilyen breaking news kategóriába tartozó eseményről, rendkívüli időjárási jelenségről is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?