Hirdetés

Hogyan érdemes belekezdeni egy igazán átütő előadásba?

2020. február 10., 09:47

Egy előadás minden esetben bemutatja az előadót, így nem csoda, hogy egy jó előadáshoz egy klassz előadót társítanak, míg egy pocsékhoz egy nem túl jót.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy amit átadsz magadból, az legyen olyan, amilyen te vagy. De hogyan legyél olyan jó előadó, amilyen szeretnél?

Hirdetés

Rettegsz a nyilvános beszédtől?

Megnyugtatunk, nem vagy vele egyedül. Az emberek jelentős hányada gyomorgörccsel küzd, ha nyilvánosan vagy akár csak pár ember előtt fel kell szólalnia. Ilyenkor az izzadás és a hang elcsuklása csak a legenyhébb tünetek közé tartozik. Ennél csak durvábbak vannak, főleg, ha a beszédednek valamilyen módon tétje is van, azaz nem mindegy, hogy mennyire sikerül elbűvölni és meggyőzni a hallgatóságot.

A legtöbb beszéd végére a hallgatóság elkönyveli magában azt, hogy az adott előadó mennyire felkészült és hatásos, mennyire hiteles, és persze maga az előadás mennyire hat az érzelmekre, milyen reakciókat vált ki belőlük. Ha át akarsz menni ezen a rostán, akkor alaposan fel kell készülnöd, hiszen mindenkinek más a fő szempont, így a legjobb, ha mindenkinek tökéletesen megfelelsz.

Nem elég a jó gondolat

Megtaláltad a fő mondanivalót, amivel elő szeretnél rukkolni, de a “hogyan”-nál mindig elakadsz? Ez nem meglepő, mert a jó előadásnak csak az alapja a jó ötlet és az önbizalom. Minden más azon múlik, hogy fel tudsz-e építeni a 0-ról egy hatásos beszédet.

Óriási tévedés, ha valaki úgy gondolja, hogy a közönségre nem hatnak a különböző érzelmekkel tűzdelt történetek. Egy jó előadás egyik fő ismérve, hogy nagy mértékben hat az érzelmekre, és erre reakciókat vált ki.

Ez főleg oda vezethető, hogy az emberek többsége nem tudatosan és racionálisan dönt, hanem gyorsan és mérlegelés nélkül. Éppen ezért nem kell, hogy az előadás nagyon leterhelje a gondolkodást, mert ezzel is elveszíted a figyelmet.

Mivel a gyors gondolkodás során agyunk nem mérlegel, így olyan dolgok között is hajlamosak vagyunk párhuzamot húzni, ami nem egészen logikus, de ha meggyőző, akkor könnyen igaznak értelmezhető. Ez egy nagy hátránya az intuitív, gyors gondolkodásnak.

Mégis, a beszédek jelentős részében ez jelentkezik, hiszen nem kell a hallgatóságnak megmondani, hogy mit gondoljon, kikövetkezteti magának. Tehát ha kellően megteremted a légkört és a logikai alapot, akkor csakis egy eredményre juthatnak, mégpedig arra, amit te elterveztél.

A kezdés az a pont, ami igazán meghatározza az előadást, hiszen egy jó indítás emlékezetes és felidézhető marad. Éppen ezért nagyon jó szolgálatot tehet pár meghökkentő adat és tény vagy egy hatásos bevezető. Az előadás során kerüld a száraz információdömpinget, hiszen azzal pont ellenététes hatást érhetsz el, mint amit szeretnél.

Te is szeretnéd megtanulni a hatásos előadást és szeretnél jó szónokká, előadóvá válni? Semmi akadálya!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?