Hirdetés

Födém szigetelés alulról? Lehetséges?

2020. február 03., 11:45

A szigetelt födém rengeteg kellemetlenségtől megkímél. Ha a tető nem zár jól, rengeteg hő távozhat a lakásból hiába, nyáron pedig a kellemes hűvös helyett a plafonból is a hőség sugárzik. De mit lehet tenni, ha felülről nem tudjuk szigetelni a tetőt, vagy úgy érezzük, ennél többre van szükség? Födém szigetelés alulról. Lehetséges?

Miért van szükség födém szigetelésre?

Hirdetés

A szigeteletlen tető főleg télen okoz problémát. A lakásból nagy mennyiségű hő szökhet el a plafonon keresztül. A felfelé áramló meleg levegő a mennyezeten és a padlástérben aztán találkozik a hideggel, ezeken a pontokon pedig páralecsapódás vagy hőhíd alakulhat ki. Ez hosszú távon penészesedéshez, szerkezeti kárhoz vezethet.

A födém szigetelésével csökkenthetjük a fűtésszámlánkat, kellemesebb és egészségesebb otthont teremthetünk. A megfelelően szigetelt födémnek köszönhetően elkerülhetők a beázás okozta nagyobb károk is, és a páratartalmat is a megfelelő szinten tarthatjuk.

Miért szigetelünk alulról?

Az alulról történő szigetelésnek sok oka lehet. Vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet hozzáférni a födémhez, például egy irodaház vagy bérház esetén előfordulhat, hogy a padlásteret tárolásra valaki másnak adták ki. Máskor a tető magassága vagy szerkezete nem engedi, hogy felülről burkoljuk be. Van, hogy a tetőnek ráhatónak és pakolhatónak kell maradnia, az ilyen szigetelés viszont túl drága. De olyan is előfordulhat, hogy a födémet alulról és felülről is szigetelni kell - például a már említett hőhíd veszélyei miatt.

Bonyolult-e a födém szigetelése alulról?

A födém szigetelése valójában nem nehéz feladat. A mai modern rendszerek segítségével akár saját kezűleg is kivitelezni tudjuk a munkát. Nem is feltétlenül kell kész megoldást választani. Az OSB Futártól megrendelhető betonyp lapok például tökéletes megoldást jelentenek a szigetelés rögzítéséhez, szép egyenletes, festhető felületet adnak.

Az egyetlen, amire a felszereléskor figyelnünk kell, az az, hogy a szerkezetet semmi sem tartja. Míg a felülről történő szigetelés esetén az anyagok a tetőn támaszkodnak, az alulról történő szigetelés esetén olyan rögzítési megoldást kell választanunk, amelyik a lapok és a szigetelőanyagok teljes tömegét képes megtartani.

A födém szigeteléshez alulról ma már rengeteg segédlet és hasznos útmutatás elérhető, így bátran a kezünkbe vehetjük a munkát. Egy kis felkészüléssel és némi anyagismerettel a mennyezet borítása sem nehéz feladat. Ha megbízható forrásból származó anyagokkal és kellő türelemmel dolgozunk, látványos és szép eredményt érhetünk el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?