Hirdetés

Diesel gépjármű gondok a Hondánál

2020. február 09., 10:40

Minden gépjárműben van egy úgynevezett elektromos szivattyú, ami a diesel üzemanyagot a nagynyomású szivattyúig juttatja el a tankból. Sajnos ez is, mint minden, elromolhat. Tehát a gépjármű rendszerének ez a szíve, mivel a befecskendezéshez szükséges akár 1000 bar nyomást állítja elő.

Diesel rendszerek

Hirdetés

Minden gépjármű típusnál, így a Hondánál is eltérő helyen helyezkedik el a kisnyomású és a nagynyomású üzemanyag szivattyú. A Denso és a Bosch rendszereknél az elektromos üzemanyag szivattyú magában a diesel üzemanyag tankban van, és onnan juttatja fel a nagynyomású szivattyúig az üzemanyagot. A jó hír az, hogy ezek az elektromos szivattyúk ritkán hibásodnak meg. A Honda jól választott a Bosch-sal.

A nagynyomású üzemanyag szivattyú a diesel motoron található. A motor egy tengely kapcsolóként működik. Lánchajtás, fogas szíj vagy fogaskerék segítségével hajtja meg azt. A nagynyomású szivattyú fordulatszáma pont ezért egyenes arányban van a motor fordulatszámával.

A nagynyomású szivattyú szerepe

Ennek a feladata az, hogy a szükséges nyomáson biztosítsa a megfelelő mennyiségű diesel üzemanyagot. A nagynyomású szivattyú az úgynevezett common rail rendszer számára a nyomást a befecskendezéstől függetlenül biztosítja.

Főként indítási problémák, teljesítmény-csökkenés jellemző a nagynyomású szivattyú meghibásodása esetén. A probléma feltárásához próbapadi ellenőrzésre van szükség. Ennek során tudják megállapítani a szivattyú hibáját. A próbapadi teszt során szét- és összeszerelik az alkatrészt. Ennek eredményeképpen pontos képet kapnak arról, hogy az milyen állapotban van. Megállapítják a cserére szoruló alkatrészeket, a nagynyomású szivattyú tökéletes működéséhez.

Szervizelés menete

A jó diagnosztika elkerülhetetlen a gépjármű szervizelés előtt. A teljes nagynyomású szivattyú rendszer cseréje elképesztően drága lenne. De jellemzően erre sosincs szükség, mivel a gyártó minden apró elemet külön forgalmaz hozzá. Ezért általánosságban a nagynyomású szivattyú felújítására kerül sor.

A mechanikai problémákat kijavítják. Jellemző hibák a belső elmaródások, a nyomásszabályozó szelep meghibásodása. Azokban az esetekben, ha a felújításra nincs lehetőség, gyári alkatrészekre cserélik a meghibásodott elemeket. Cseredarabot is használnak, ilyenkor a gépjármű tulajdonos egy már felújított szivattyút kap a rosszul működő helyett. Sürgős esetekben ideális, ha alkatrészhiány van, vagy túl sokára érkezne meg az elem.

A nagynyomású szivattyúk felújítása nem egyszerű feladat. Méregdrága próbapadok, szakképzett és rutinos csapat szükséges hozzá. Bízza az ilyen jellegű problémáit az országos hálózattal rendelkező legjobban felkészült szakszervizre, hogy autója jutányos áron kényelmesen és a lehető leggyorsabban újra hibátlan legyen. Az európai színvonalú szolgáltatásban Ön sem fog csalódni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?