Hirdetés

A különböző SSD-k és jellemzőik

2020. február 04., 10:31

Az angolul Solid State Drive kifejezésből alkotott betűszó az SSD, magyarul csak szilárdtest meghajtónak nevezzük.

Ezek az adattároló megoldások félvezetős memóriát használnak. Mozgó alkatrészek nélkül működik, a merevlemezeknél már jól ismert csatlakozó felületekkel rendelkezik, és blokkos adatelérést biztosít a felhasználók számára.

Hirdetés

Történetük

A legelső modellek már a számítástechnika kőkorában megjelentek, mint ferritgyűrűs tárak. Később szuper gépekhez megrendelésre gyártották, elérhetetlen áron. Az 1980-as években megjelent RAM is ezt a technológiát használta, de még mindig drága volt. 1995-ben jelent meg az első flash alapú meghajtó, majd 2006-tól ugrásszerűen elterjedtek az SSD-k a piacon. Mára átvették a szerepet katonai és repülőiparban, valamint az egyéb nagy megbízhatóságú alkalmazásokban is.

Előnyeik

Ez a nagyon fejlett technológia sok-sok előnnyel rendelkezik a korábbi adattárolási megoldásokkal vagy meghajtókkal szemben. Elsőként a teljesen zajtalan működést emelnénk ki. Ez a mozgó alkatrészek hiányának köszönhető. Működésükről elektromágneses és kvantummechanikai hatások gondoskodnak. A működési módjának köszönhetően a korábbi megoldásokhoz képest sokkal gyorsabb működésű mind írási, mind olvasási viszonylatban is, mivel egyáltalán nincsenek mechanikából adódó késleltetések.

A mozgó alkatrészek hiányából adódóan a mechanikai sérülések kizártak, sőt, a fizikai sérülésekkel szemben is ellenállóbb, mint más megoldások. Adattárolási szerepük mellett előnyösek operációs rendszerek és programok gyorsítására is. Áramfelhasználás nélkül megőrzi az adatokat. Viszont az eszközben lévő memóriacellák csak korlátozott számú írást képesek elviselni. Ez a paraméter befolyásolja az eszköz élettartamát is. Az ebből adódó problémák kiküszöbölése még napjainkban is folyik különböző hibajavító algoritmusok segítségével.

SSD fajtái

Ezeket a meghajtókat két szempont alapján csoportosíthatjuk, a felhasználás módja és a felhasználási helye szerint. Továbbá kategorizálhatjuk típusaik szerint. A legmodernebb az NAND SSD, ez csak pár évvel ezelőtt jelent meg. Kezdik kiszorítani a flash megoldásokat a piacról. A flash-en belül egyébként három szintet különböztetünk meg. Ezek az SLC, az MLC és a TLC. Az SLC-nél egy bit tárolódik egy memória cellában. Az MLC esetén kettő. A TLC-ben már három. Az SLC a legdrágább modell, de pont ezért a leghosszabb élettartamú is.

Az SSD meghajtókat tekintve minden eszköz rendkívül kis mérettel rendelkezik. Így a technikai fejlettség mellett a könnyű hordozhatóság is mellettük szól. A külső kiviteleket még védő tokokkal is felszerelhetjük, ezzel erősebb védelmet biztosítva a készüléknek a fizikai sérülésekkel szemben. Az SSD meghajtók védelmével a saját adataink hosszú távú és biztonságos, sérülésmentes tárolásáról is gondoskodhatunk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?