Hirdetés

Korunk egyik legnagyobb üzleti lehetősége: hogyan készítsem fel a cégem az 5G-re?

2019. december 12., 14:55

Az 5G gyakorlatilag mindegyik cégméret-kategóriában újfajta üzleti lehetőségeket hoz – az új technológia már itt van, ahhoz, hogy a legtöbbet profitáljunk belőle, időben el kell kezdeni a felkészülést.

Az ötödik generációs mobilinternet jóval túlmutat azon, hogy másodpercek alatt tölthetünk le nagyfelbontású videókat az eszközeinkre. A legkisebbektől a legnagyobb vállalkozásokig mindenki részesülhet abból az óriási üzleti potenciálból, amit az új technológia jelent - írtuk cikksorozatunk korábbi részében.

Az 5G a nagyobb sebesség mellett jóval rövidebb válaszidőt, nagyobb hálózati kapacitást, megbízhatóbb kapcsolatot jelent, miközben az előző generációs hálózati eszközöknél jóval kevesebb energiára van szükség a használatához. Ennek köszönhetően a mikrovállalkozástól a multi-mamutokig mindegyik cégméret-kategóriában újfajta üzleti lehetőségeket hoz majd, ha az 5G széles körben elterjedtté válik. Erre pedig nem is kell olyan sokat várni: a kereskedelmi célú 5G-szolgáltatás már Magyarországon is elérhető, miután októberben a Vodafone elsőként "megnyitotta" 5G-hálózatát. A szolgáltatók kínálatában már ott vannak az első 5G-képes készülékek is. Ezzel együtt pár évbe beletelik még, amíg tömegesen elterjed az ötödik generációs mobilinternet.

Hirdetés

Ez persze nem jelenti azt, hogy a cégek ráérnek a felkészüléssel. A Qualcomm korábbi tanulmánya szerint 2035-re 22 millió új álláshelyet hozhat létre az 5G-technológia, segítségével eddigre több mint 12 ezer milliárd dollár értékű áru és szolgáltatás közvetítődhet világszerte, összesen 3000 milliárd dollárral növelve a globális GDP-t 2020 és 2035 között - aki ebből a bődületesen nagy új piacból részesedni szeretne, annak már most meg kell tennie az első lépéseket. De hogyan? Ehhez adunk most néhány fogódzkodót.

Alkossuk meg a digitális stratégiát!

Minden vállalatnak kell rendelkeznie startégiával: tudni kell, milyen célokat szeretnénk elérni, milyen módszerekkel - mik a vállalat legfontosabb értékei, amelyek segítségével teljesíthető az eltervezett küldetés. A stratégiai tervezés szükségessége és fontossága persze nem újdonság, de ma már nem lehet úgy meghatározni, hogy ne vennénk tudomást a digitalizációról. A legalapvetőbb vállalati folyamatokban is szerepe van már a digitális transzformációnak - és nem csak az IT-osztályok érintettek ebben. A mobilinternet, a felhő használata már egy kkv kis irodájában is hétköznapi jelenség, a nagyobbaknál pedig a mesterséges intelligencia vagy épp a blokklánc-technológia használata válik egyre gyakrabban gyakorlattá... A stratégia megvalósításában pedig nagy szerepet kell kapnia a "digitálisan képzett" munkaerő toborzásának, képzésének, megtartásának is. Ha tehát új stratégiát alkotunk, annak már szükségszerűen digitálisnak kell lennie; a célok, küldetések eléréséhez szükséges eszköztárban pedig szerepet kaphatnak a legújabb technológiák, így az 5G is.

Ellenőrizzük a meglévő rendszereket 5G-képesség szempontjából!

Ez már jó eséllyel az informatikusok dolga. Az újgenerációs mobilinternet lehetőségeinek kiaknázásához új eszközökre lesz szükség - fel kell mérni, vannak-e 5G-képes mobiltelefonok a cégnél, hány 5G routerre lesz szükség a belső hálózatok kialakításához. Az is kérdés, hogy mindenkinek szükséges lesz-e a belső wifi-hálózatra csatlakozni - egyes hálózati erőforrások csak ezen keresztül érhetőek el, de önmagában a nagysebességű internetes kapcsolat routerek nélkül is nagy megbízhatósággal elérhető lesz a mobileszközökkel. Nézzünk utána, szolgáltatónknál elérhető-e az 5G - ha igen, milyen feltételekkel.

Költöztessük a rendszereket és szolgáltatásokat a felhőbe!

Az 5G által nyújtott egyik óriási lehetőség, hogy sok esetben fölöslegessé teszi az adatok helyben tárolását. A felhő alapú informatikai megoldások az elmúlt években széles körben elterjedtek, az 5G pedig lehetővé teszi a kör kiszélesítését. Saját fájlszervert fenntartani nem sok értelme van, ha akár nagy tömegű adatokat is mozgathatunk és módosíthatunk bárhonnan, bármilyen 5G-képes eszköz segítségével - ez költség- és energiamegtakarítást jelent és megkönnyíti a közös munkát a munkatársak között. Mobileszközök segítségével virtuális gépekhez csatlakozhatunk, HD-minőségben kommunikálhatunk bárhonnan, a kiterjesztett valóság segítségével pedig a távmunka újabb lehetőségei nyílnak meg. Ahogy a szakértők fogalmaznak: új szintre lép a felhő alapú informatika az 5G bevezetésével, gondoljuk végig, hogyan profitálhatnánk belőle!

Találjuk ki, mit nyerünk az 5G-vel!

Sokkal nehezebb lenne olyan tevékenységet találni, amit nem segít az új generációs mobilinternet, mint amit igen. Az egészségügyi szolgáltatóknak, biztosítóknak az élettani adatok folyamatos nyomkövetése, a gazdáknak a földekre kihelyezett talajszenzorok adatai, másoknak a drónok által közvetített nagyfelbontású, valósidejű képsorok jelenthetnek újfajta üzleti lehetőséget. Az 5G segít az önvezető autók vezérlésében, de ugyanígy mezőgazdasági gépek, villás targoncák is képesek lehetnek vezető nélkül ellátni feladataikat. Az egymással folyamatosan kommunikáló eszközök, érzékelők (azaz: a dolgok internete, avagy IoT) segítségével automatizálhatóak a gyártási folyamatok, csökkenthető a selejtszám, optimalizálható a termelés szinte bármilyen üzemben; újabb területeken vonhatóak be robotok vagy kobotok a munkafolyamatokba, csökkentve a költségeket és lehetővé téve az embereknek, hogy inkább a kreativitást igénylő feladatokkal foglalkozzanak.

Persze egy kétfős könyvelőirodának nem kell távvezérelt ipari robotokat beállítani a termelésbe - esetükben a távmunka lehetőségének kiterjesztése, a felhő alapú megoldások mellett előnyt jelenthet például, hogy a nagy terjedelmű fájlok, dokumentumok az 5G-hálózatokon pillanatok alatt átküldhetőek, feldolgozhatóak. A feladat tehát a cégek számára az, hogy mielőbb megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel a legjobban kihasználhatják az új generációs mobilinternet előnyeit.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35589.60-0.53%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?