Hirdetés
Hirdetés

A világ legnagyobb rovargyárát építik meg Franciaországban

2019. február 22., 14:58

Az Ynsect Amiens-be álmodta meg az ízeltlábú-farmot, mely az ígéretek szerint évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő a rovarokból.

Lisztkukacok az Ynsect gyárában.
Lisztkukacok az Ynsect gyárában.

Nagyszabású tervet jelentett be a francia Ynsect haleledel- és szervestrágya-gyár: megépítik a világ legnagyobb rovargyárát. A komplexumot az észak-franciaországi Amiens közelében húzzák fel, az első kapavágás 2019-ben csattan majd el, és a gyár az ígéretek szerint lisztkukacokból évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő.

Az Ynsect 125 millió dollárnyi támogatást gyűjtött össze a terv megvalósítására, és közlésük szerint ebből egy új, észak-amerikai üzem is kijöhet. Az biztos, hogy munkásokra nem nagyon kell majd költeniük, mert a vállalatnál a rovargyártás teljes folyamatát gépek végzik.

Hirdetés

Bár a nyugati kultúrákban idegenkedve figyeljük a rovarevést, élettanilag nagyon hasznos, mert az ízeltlábúak fehérje- és vitamintartalma magas. Ami még óriási előnyük, hogy tenyésztésük sokkal kevésbé terheli meg a bolygót, mint a hagyományos állattenyésztés. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint egységnyi tücsök hatodannyi élelmet pusztít el, mint az ugyanannyi fehérjét tartalmazó szarvasmarha. Ráadásul a tücsök nem ereget metánt, így a klímaváltozáshoz sem járul hozzá, a maradéka pedig jól komposztálható.

(CNBC)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ahol a portfoliómenedzserek szabad kezet kapnak

Ahol a portfoliómenedzserek szabad kezet kapnak

A befektetési alapkezelői szakma is üdvözölné, ha a hazai lakosság körében egyre jobban elterjedne a hosszabb távú befektetési szemlélet, így ugyanis lehetővé válna olyan termékek értékesítése, amelyek a kockázatok jelentősebb emelkedése nélkül termelhetnének tisztes hozamot – véli Köves Benedek, a Privátbankár.hu Klasszis díjazásán a szakma által az „Év Alapkezelőjének” választott OTP Alapkezelő vezérigazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?