Hirdetés
Hirdetés

A világ legnagyobb rovargyárát építik meg Franciaországban

2019. február 22., 14:58

Az Ynsect Amiens-be álmodta meg az ízeltlábú-farmot, mely az ígéretek szerint évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő a rovarokból.

Lisztkukacok az Ynsect gyárában.
Lisztkukacok az Ynsect gyárában.

Nagyszabású tervet jelentett be a francia Ynsect haleledel- és szervestrágya-gyár: megépítik a világ legnagyobb rovargyárát. A komplexumot az észak-franciaországi Amiens közelében húzzák fel, az első kapavágás 2019-ben csattan majd el, és a gyár az ígéretek szerint lisztkukacokból évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő.

Az Ynsect 125 millió dollárnyi támogatást gyűjtött össze a terv megvalósítására, és közlésük szerint ebből egy új, észak-amerikai üzem is kijöhet. Az biztos, hogy munkásokra nem nagyon kell majd költeniük, mert a vállalatnál a rovargyártás teljes folyamatát gépek végzik.

Hirdetés

Bár a nyugati kultúrákban idegenkedve figyeljük a rovarevést, élettanilag nagyon hasznos, mert az ízeltlábúak fehérje- és vitamintartalma magas. Ami még óriási előnyük, hogy tenyésztésük sokkal kevésbé terheli meg a bolygót, mint a hagyományos állattenyésztés. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint egységnyi tücsök hatodannyi élelmet pusztít el, mint az ugyanannyi fehérjét tartalmazó szarvasmarha. Ráadásul a tücsök nem ereget metánt, így a klímaváltozáshoz sem járul hozzá, a maradéka pedig jól komposztálható.

(CNBC)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41931.67-0.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?