Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz a hitelemmel, ha meghalok?

2019. május 07., 20:20

A kérdés, ami sokak fejében ott van, amikor kölcsön - főleg jelzáloghitel - felvételéről van szó. Mi történik a hitelünkkel, ha még a visszafizetése előtt meghalunk? Kinek kell tovább fizetnie? Kell egyáltalán fizetni tovább? Ennek jártunk utána.

Sajnos az elhunytak igen jelentős része hagy valamilyen tartozást maga után. Leggyakrabban lakáshitelt kellene tovább törleszteni, de gyakori a személyi kölcsön, hitelkártya vagy más banki tartozás is. Nagyon kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy mi következik elhalálozás esetén? Ki fizeti tovább a kölcsönt, lehet-e hitelt örökölni? A Bank360 segítségével alaposabban körbejártuk a témát.

Csak ameddig a takaró ér

Hirdetés

Alapvetően a halál után a hagyaték minden eleme - azaz jogok, ingóságok, ingatlanok, követelések, tartozások is - átszáll a jogutódokra, akik alatt az esetek elsöprő többségében az örökösöket értjük.

Azért, hogy önhibáján kívül egyik napról a másikra ne mehessen tönkre senki, a magyar jogszabályok szerint adósságot csak az örökölt vagyon, azaz a ránk eső örökrész mértékéig lehet örökölni, ha pedig nincs vagyon, csak adósság, akkor értelemszerűen pusztán tartozást sem örökölhet senki.

De mi a helyzet, ha vagyont is örököltünk és tartozást is, ám utóbbi a nagyobb? Ebben az esetben megtehetjük azt, hogy visszautasítjuk az örökséget, azaz a tartozással együtt a vagyontól is elbúcsúzunk.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy “mindent vagy semmit” alapon kell döntenünk, ha az öröklés során felmerül az elhunyt meglévő hiteltartozása is. Vagy visszük a vagyont és a tartozást is, vagy mindkettőt visszautasítjuk.

Fontos a kommunikáció

A Bank360 megjegyzi: ahogy fizetési nehézségek felmerülése esetén is, úgy ilyenkor is érdemes minél hamarabb felvenni a kapcsolatot az örökösöknek a bankkal, hogy még időben megkezdődjön minden eljárás. Ehhez mindenképpen szükséges lesz a halotti anyakönyvi kivonatra, amely alapján a bank már el tud járni.

Ha például az elhunytnak hitelkártyája is volt és használta azt, felmerülhet, hogy az elhasznált összeg után a bank folyamatosan számít fel kamatot. A Bank360 szerint szerencsére a legtöbb pénzintézetnél a halál időpontjától a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásáig felmerülő díjak egy részét jóváírják. Ilyen tételek például a hitelkamat, zárlati díj, késedelmi díj vagy a keret túllépésének díja. Természetesen a fennálló hiteltartozást - amennyiben volt ilyen - az örökösöknek ki kell fizetniük, ha igényt tartanak az örökségre.

Ha végül megörököljük a tartozást, érdemes leülni a bankkal átbeszélni, hogy milyen formában mehet tovább a törlesztés. Ilyenkor akár a tartozás átstrukturálására is van lehetőség.

Ne feledjük el, hogy a kezes és adóstárs felelőssége ugyanúgy megmarad az adós elhalálozása esetén is, azaz vagyonával felelős a hitel visszafizetéséért.

Gondolkozzunk előre, menjünk biztosra

Tartunk attól, hogy egy hirtelen bekövetkező, nem várt szerencsétlenség után szeretteink hitelt örökölnek utánunk? Erre az esetre köthetünk a felvett hitel összegéig hitelfedezeti biztosítást, amely nem csak tartós munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén jöhet jól. Haláleset bekövetkeztével a biztosító a fennálló aktuális tartozást kifizeti a banknak. Biztosítási csomagonként eltér, hogy mely halálesetekre nyújt védelmet a biztosítás.

A nyugodt éjszakáknak persze ára van, amely jelen esetben a havi törlesztőrészlet bizonyos százaléka. Azaz a törlesztőrészleten felül még annak százalékos arányában meghatározott biztosítási díjat is fizetnünk kell, amely a hiteltörlesztéssel egyidejűleg esedékes.

Hasonlítsuk össze a lehetőségeket

Alapvetően tehát vissza kell fizetnünk az elhúnyt adósságának ránk eső részét, ha az örökléssel járó vagyont is megtartjuk. Megtehetjük, hogy egyeztetünk a bankkal, de az sajnos nem működik, hogy a vagyont megtartjuk, a hitelt viszont visszautasítjuk. A hitelszakértők szerint érdemes ilyenkor körülnézni a hitelek között, hogy olcsóbb, kedvezőbb kamatozású hitelre cseréljük a régen felvett kölcsönt. Ehhez jelenthet segítséget egy hitelkalkulátor, amellyel a legkedvezőbb adósságrendező hiteleket hasonlíthatjuk össze.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Az izraeli biztonságpolitikai oldal szerint a támadás Dél-Irakból jött és magán viseli Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ különleges egység parancsnokának keze nyomát. Trump viszont ráfordul a választási évre és tudja, hogy a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?