Hirdetés
Hirdetés

Azonnali kölcsönre van szüksége? Ezeket ne tévessze szem elől!

2019. május 13., 16:12

A devizahitelek és a gazdasági világválság által okozott hiteliszony lényegében megszűnt, a lakosság egyre nagyobb érdeklődést mutat a különböző hitelkonstrukciók iránt. Ezek közül kimagasló népszerűség övezi a személyi kölcsönöket, amelyek állománya hozzávetőlegesen 50 százalékos növekedést ért el a tavalyi évben.

A Minikölcsön munkatársa szerint a személyi kölcsönök mostani sikere részben annak köszönhető, hogy nem áll fenn a lakás elvesztésének veszélye, hiszen ingatlanfedezet helyett az adós jövedelme biztosít garanciát a bankok és a hitelintézetek számára. Ráadásul a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően az ajánlatok kifejezetten kedvezők.

Nem meglepő, hogy egyre többen döntenek a személyi kölcsönök felvétele mellett, ugyanakkor felelős döntésre és pénzügyi tudatosságra van szükség. A pénzintézetek egyre kényelmesebb és gyorsabb ügyintézést biztosítanak, ingatlanfedezet nélkül, így sokan elcsábulhatnak a könnyű pénz láttán.

Hirdetés

Érdemes körültekintően mérlegelni, mekkora összegre van szükségünk, illetve mekkora törlesztőrészletet tudunk fájdalommentesen fizetni. A túlzott eladósodás ellen némi védelmet jelent az a jogszabályi korlát, amely 50 százaléknál húzza meg a 400 ezer forint alatti nettó jövedelem terhelhetőségét, azonban már ekkora részlet fizetése is komoly terhet róhat ránk.

A bankok és hitelintézetek munkatársai készségesen állnak a rendelkezésünkre, ha a törlesztőrészletek nagyságának, illetve a futamidőnek a megválasztásában kérdéseink merülnek fel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek igyekeznek hathatós segítséget nyújtani, hiszen nekik is alapvető érdekük a zökkenőmentes törlesztés segítése.

Ha személyi kölcsön igénylését tervezzük, minden feltételt alaposan ismernünk kell. A teljes hitelmutató ugyan sokat segít a különböző ajánlatok összehasonlításában, azonban önmagában nem elegendő. Habár tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, valamint a kötelező számlavezetés díját is, ugyanakkor találkozhatunk olyan költségekkel, amelyek a THM számításon kívül esnek. A közjegyzői díj vagy az esetlegesen felmerülő késedelmi kamat olyan mértékű plusz kiadást jelenthet, ami lényegesen befolyásolja egy-egy konstrukció költségét.

A pénzpiaci ajánlatok között gyakran találkozunk akciós konstrukciókkal, azonban ezek esetében is fokozott körültekintésre van szükség. Jóhiszemű hiteligénylőként kellemetlen meglepetést érhet bennünket, ha nem tájékozódunk elég alaposan az akció valódi tartalmáról. Sok esetben az akciós ajánlat a futamidő első hónapjaira vonatkozik, a későbbi törlesztőrészletek esetén már magasabb kamatot kell fizetnünk.

Amennyiben a futamidő nagyrészében a piaci átlagnál magasabb költséget fizetünk, egészen biztosan rosszul járunk a végén. Tartsuk szem előtt, hogy az akciók által okozott bevételkiesés ellensúlyozása érdekében a pénzintézetek gyakran olyan költségtípusokat építenek be, amelyekre nem számítunk. A költségtípusok teljes áttekintésével megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket, és kiszámíthatóvá tehetjük a törlesztőrészleteket.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Az izraeli biztonságpolitikai oldal szerint a támadás Dél-Irakból jött és magán viseli Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ különleges egység parancsnokának keze nyomát. Trump viszont ráfordul a választási évre és tudja, hogy a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?