Hirdetés

A nap fotója: laposmetélt formájú BKK-jegyek érkeztek

Eidenpenz József, 2020. február 15., 11:52

Nem kell megijedni, ha csonkoltnak látszó jegyek bújnak ki az automatából. Talán a papírtakarékosság jegyében csökkent a BKK tízes gyűjtőjegyeinek mérete, de azt mondják, ugyanúgy mindenre érvényesek.

Először ijedtséget okozott, amikor az automatából a szokásos tízes csomag jegy helyett levágott szélű, megcsonkítottnak látszó példányok bújtak elő. Az eddigiek szélessége 28 milliméter volt, ezeké csak 20, tehát közel egy centivel keskenyebbek. Ami még furcsább, hogy egyes elemekbe, mint a háromszor hármas számnégyzet-csoport, a gép alaposan belevágott.

Már lélekben készülünk a hosszas reklamációs eljárásra, de a közelben álló ellenőrök megnyugtattak. A leghatározottabban állították, hogy a jegyek ugyanúgy teljes körben használhatók a BKK járatain, mint az eddigiek. Ijedtségre tehát semmi ok.

Hirdetés

Frissítés: Mégis műszaki hiba okozta

"A fotón látható gyűjtőjegyek vagy a jegytekercs megakadása, megcsúszása, vagy a nyomtató érzékelési hibája miatt vékonyabbak a szokásosnál. Amennyiben ilyen hibajelenség lép fel, és arról az automaták üzemeltetője értesül, természetesen intézkedik a hiba okának elhárításáról. Ez a hibajelenség ritkán ugyan, de előfordul, erről a BKK-nak is tudomása van. Minden olyan jegyet, amit kisebb vágási hibával nyomtatott az automata, de egyértelműen megállapítható az érvényessége, eredetisége, a jegyvizsgálat során elfogadunk. Ha azonban a jegyszelvénynek valamely felirata hiányzik, vagy nem olvasható, javasolt helyette másikat vásárolni, és azzal utazni, a hibás jegyet pedig díjmentesen kicserélik vagy visszatérítik az árát bármelyik ügyfélközpontunkban" - tájékoztatott a BKK. Az esetleges kellemetlenségért pedig az utasok elnézését kérik.

A tízes gyűjtőjegynek egyébként eddig is kétféle verziója volt. Az automatákból és BKK-irodákból érkező, valamint a harmonika-szerűre hajtogatható lapon előre gyártott, ami leginkább újságárusoknál kapható. (Utóbbi az első képen jobbra fent.) Az utóbbit használat előtt perforáció mentén kellett óvatosan leválasztani a többitől.

19. századi technika és mobiljegy

A relatíve vékony, puha jegyek automatákba tuszkolása azonban eddig sem volt könnyű, könnyen elhajlott, gyűrődött. Néha ezért nem ért végig a nyílásban, nem érzékelte a gép, vagy csak többszöri próbálkozásra. A keskenyebb formátum ezt a problémát lehet, hogy súlyosbítani fogja.

Budapesten nemrég még az 1800-as évek végének-1900-as évek elejének technikájával készült lyukasztós, mechanikus jegyérvényesítő készülékeket is láttunk néhány villamoson. Külföldön általában már mágneskártyát vagy újratölthető csipkártyát használnak. Nálunk is megjelent viszont a mobilon vehető jegy(A hazai és külföldi BKK-árakat nemrég itt hasonlítottuk össze: Sikerült végre elinflálni a budapesti jegyeket és bérleteket?)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?