Hirdetés
Hirdetés

Zuhanórepülésben a Deutsche Bank

Csabai Károly, 2019. július 08., 18:47

Már 7 százalékos bukóban is állt a német óriás részvénye, végül 5 százalékot meghaladó mínusszal hagyta mögött a hétfői napot. Így reagáltak a befektetők arra, hogy a Deutsche Bank bejelentette, 2022-ig összesen 7,4 milliárd euróba kerülő szerkezetátalakítást hajt végre, ennek keretében az alkalmazottjai ötödétől, közel 18 ezer embertől válik meg.

A Deutsche Bank épülete Frankfurtban. Kép forrása: EPA
A Deutsche Bank épülete Frankfurtban. Kép forrása: EPA

Bejárta a világsajtót az a kép, amelyen a Deutsche Bank londoni irodájának egyik alkalmazottja hétfő reggel egy dobozt cipelve hagyja el (volt) munkaadója épületét. A világtörténelem egyik legnagyobb arányú létszámleépítése ugyanis már a hétvégi bejelentést követő első munkanapon elkezdődött, a Reuters hírügynökség beszámolója szerint a német hitelintézeti óriás ázsiai és óceániai állományánál, többek között Sydneyben és Hongkongban is a londonihoz hasonló jelenetek játszódtak le. A pénzintézet jelenleg 91 500 embert foglalkoztat világszerte, ebből 41 500-at Németországban. A leépítések után a banknak mintegy 74 ezer alkalmazottja lesz.

Az elbocsátások egyenesen következnek abból, hogy a Deutsche Bank leépíti globális részvénykereskedelmi üzletágát. Túl radikális és túl optimista – ezek voltak az első elemzői reakciók. A Goldman Sachs az ügyfeleinek hétfőn kiküldött hírlevelében a szerkezetátalakítást nagyon mélynek titulálta, mélyebbnek, mint amekkorára számított, egyúttal figyelmeztetett az azzal kapcsolatos kihívásokra. Úgy, mint a múltban és általában tisztes jövedelmet hozó platform hiányára, a finanszírozási költségek emelkedésére, valamint a befektetési üzletágat övező bizonytalanságra. A Citi elemzői azon lamentáltak, vajon a szerkezetátalakítási terv készítői nem látják-e túl rózsásan a jövőt, míg a Bank of America Merrill Lynch szerint számos kérdés ma még megválaszolatlan.

Hirdetés

Ami már most bizonyosnak tűnik, hogy a befektetők búcsút inthetnek az idei nyereségnek. Az átalakítás költségei miatt ugyanis a cégcsoport arra számít, hogy az idei év második negyedét 2,8 milliárd euró veszteséggel zárja – ennek is betudható volt a Deutsche-papírok mai, nagyarányú leértékelődése. A veszteség azért is fájó, mert a németek 2018-ban négy évnyi kényszerszünet után termeltek ismét profitot.

Az átalakítás során létrehoznak egy negyedik üzletágat, amely a Deutsche Bank és a Postbank vállalati ügyfeleit fogja kiszolgálni. Idekerülnek a pénzforgalmi szolgáltatások, amelyek révén jelenleg napi szinten nagyjából ezermilliárd eurót mozgatnak. Felgyorsítják a Deutsche Bank és a Postbank lakossági üzletágának integrációját és 2022-ig 1,4 milliárd euróval tervezik csökkenteni ebben a szektorban a költségeiket. A költségek és bevételek aránya a mostani, 90 százalék fölötti szintről 2022-re 70 százalékra mérséklődhet.

Az 1870 márciusában alapított német multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató társaság gyakorlatilag nem tudott talpra állni a 2008-as pénzügyi világválság óta, a pénzügyi botrányok és viták mellett az angolszász vetélytársak is lekörözték. Az új átalakítási tervvel végleg lezárták azokat az álmokat, hogy a Deutsche Bank a Wall Street óriásbankjaival kerüljön egy súlycsoportba.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester. 

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?