Hirdetés

Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte

2020. március 26., 09:42

Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén. Fotó: EPA / David Chang

Az ázsiai tőzsdék kivétel nélkül mínuszban kezdték a csütörtöki napot. A legnagyobb mértékben a japán Nikkei index zuhant, 4,5 százalékos bukója annak tudható be, hogy a távol-keleti szigetország befektetői aggódnak a leginkább attól, hogy a nap folyamán napvilágot látó amerikai munkanélküliségi adatok sokkolóak lesznek. A hongkongi és a sanghaji börze barométere is megúszta 1 százalékkal alatti csökkenéssel. A térség kilátásaira vet sötét árnyékot, hogy a szingapúri kereskedelmi és ipari minisztérium mai előrejelzése szerint az ország gazdasága az idén recesszióba kerülhet, a csökkenés mértéke 1-4 százalék között lehet.

Az amerikai munkanélküliségi adatokkal kapcsolatos várakozás vetett árnyékot az európai részvénypiacok nyitására. Mindhárom vezető nyugat-európai tőzsdeindex – a frankfurti DAX, a brit FTSE-100 és a francia CAC-40 – is 2 százalék feletti csökkenéssel vágott neki a mai napnak.

Hirdetés

A dollár gyengült, az euróval szemben csaknem fél százalékkal, így az uniós pénz egysége 1,0929 zöldhasúért cserélt gazdát, az angol fonttal szemben pedig 0,3 százalékkal értékelődött le, 1,1924-re. Hiába ugyanis a 2 ezer milliárd dolláros mega gazdaságvédelmi csomag, azt még csak a szenátus hagyta jóvá, igaz, a várakozások szerint arra a képviselőház hamar áldását adja, majd azt Donald Trump is gyorsan aláírhatja.

A világpiaci kőolajárak még lejjebb tudtak csúszni a lejtőn, miután a koronavírus miatt jelentősen visszaesett gazdasági aktivitás hatására a folyékony arany iránti kereslet is jócskán alábbhagyott. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése 3,6 százalékkal állt lejjebb kora délelőtt, hordónként 23,6 dolláron, mint tegnap, míg a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó Brent-típus 2,7 százalékkal lett olcsóbb, 26,6 dollár.

Az arany ára is esett, 0,7 százalékkal, 1621 dollárra, amiatt, hogy sokan a sárganemesfém-készleteik eladásából kívánnak készpénzhez jutni.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX 1 százalék körüli mínuszban nyitott, miután az értékét leginkább meghatározó blue chipek – Mol, OTP, Richter, Magyar Telekom – részvényeinek árfolyama is hasonló mértékben csökkent.

A forint ismét gyengülőre fogta, az euróval szembeni árfolyama a 355-ös szintet közelítette.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?