Hirdetés

Visa, Plaid, Revolut – Hatalmas felvásárlás a fintech ágazatban

2020. január 14., 18:04

A kártyakibocsátó gigász, a Visa megvásárolja a Plaid fintech-céget egy 5,3 milliárd dolláros üzletben. A vevő ezzel elmélyíti a Szilícium-völgyhöz fűződő kapcsolatait és új piacokhoz jut. Nemrég a Revoluttal is partnerségre lépett.

A Visa megvásárolja a Plaid fintech (pénzügyi technológiai újításokkal foglalkozó) társaságot, amelynek fő profilja, hogy a mobilalkalmazásokat az ügyfelek bankszámláival köti össze – közölte a felvásárló cég a sajtóval. Az ügylet 5,3 milliárd dollár értékű.

A Szilícium-völgyben székelő vállalat felvásárlását olyan csúcsbefektetők is támogatják, mint Mary Meeker és Andreessen Horowitz, valamint a Goldman Sachs – írta a Financial Times. Nem egészen két évvel ezelőtt a célpontot még csak 2,65 milliárd dollárra értékelték.

Hirdetés

A Visa ezzel újabb erőfeszítéseket tesz, hogy lendületet vegyen a gyorsan növekvő fintech-szektorban. Még 2017-ben kisebbségi részesedést szerzett a svédországi Klarna fizetési szolgáltatónál, amely a nyáron lett Európa legértékesebb fintech vállalata.

Az aggregátorok villága

A Plaid úgynevezett „aggregátor” szoftvert kínál, amely lehetővé teszi a fintech-vállakozásoknak és más pénzügyi szolgáltató cégeknek az ügyfelek bankszámla-adatainak elérését. Ügyfelei között szerepel a Mint és az Acorns pénzügyi tervezési alkalmazása és a Venmo pénzátutalási alkalmazás.

“A Visa és a Plaid kombinációja a fintech-világ epicentrumába helyez bennünket, kibővítve a teljes célpiacunkat és felgyorsítja hosszú távú bevételnövekedési pályánkat” – dicsekszik a Visa. Egy évvel ezelőtt a Plaid is mintegy 200 millió dollárért vásárolt meg egy rivális aggregátort, a Quovót. Más hasonló aggregátorok a kaliforniai Yodlee, amelyet az Envestnet 2015-ben 660 millió dollárért vásárolt fel, és az Utah-alapú Finicity.

Adatkezelési aggályok

Az aggregátorok a lap szerint már régen ellentmondásos kapcsolatban állnak a bankokkal, amelyek gyakran fenntartásaikat fejezik ki az ügyfelek személyes adatainak kezelésével kapcsolatban. Különös aggodalomra ad okot számukra az, amikor a fogyasztók banki bejelentkezési adataikat harmadik fél fintech-jeinek továbbítják. Ahelyett, hogy biztonságos API-kat (alkalmazás-programozási felületeket) használnának, amelyek a jelszó kiadása nélkül továbbíthatják a bankból az adatokat.

A JPMorgan Chase például nemrég kijelentette, megtiltja a fintech-ek számára, hogy ügyfeleik banki jelszavát használják fiókjaik eléréséhez. A Visa lépése a Plaid átvétele érdekében hozzájárulhat a nagyobb bankokkal való kapcsolatai megerősítéséhez. A JPMorgan most kedvezően nyilatkozott a hírrel kapcsolatban.

Nőni fog a piac

A Zacks Investment Research szerint a Plaid termékei főképp az Acorns, a Betterment, a Chime, a Transferwise és a Venmo szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Ezek az alkalmazások népszerűek a fogyasztók körében a saját pénzügyeik tervezéséhez. Ez magában foglalja a kiadásokat, a megtakarításokat és a beruházások figyelését.

Az amerikai bankszámlával rendelkezők 25 százaléka használja a Plaid szolgáltatást több mint 2600 fintech fejlesztőhöz való kapcsolódáshoz, több mint 11 000 pénzügyi intézményben– írták. Így a Visa számára a Plaid tűnik a legmegfelelőbbnek. A Plaid szolgáltatások iránti kereslet valószínűleg csak növekedni fog.

Az embereknek már a 75 százaléka váltott pénzt alkalmazáson keresztül 2019-ben, szemben a 2015-ös 18 százalékkal. (Nálunk főleg a brit Revolut népszerű, erről itt írtunk.)

Repkednek az ezermilliárdok

A Visa készpénzt és hitelt használ fel az ügylet kifizetéséhez. Ez nem lesz hatással a társaság korábban bejelentett részvény-visszavásárlási programjára vagy az osztalékpolitikára. Az akvizíció várhatóan a következő 3–6 hónapban zárul le – írták.

A Visa továbbra is az élen jár a fizetési ágazatban, ennek volumene 8,45 ezer milliárd dollár volt 2019 szeptemberében. Szemben a Mastercard 4,34 ezer milliárd, az American Express 1,17 ezer milliárd és a Discover Financial Services (Diners Club) 172 milliárd dolláros forgalmával.

Kriptopénztárca és kriptotőzsde

A Zacks elemzőcég a Visa részvényét tartás (Hold) ajánlással látta el. Tavaly 42,5 százalékot emelkedett a papír, szemben az iparág 44,5 százalékos átlagával.

Úgy tűnik, a kriptodeviza– és blokklánc-üzletág egyre gyakrabban összeér a többi fintech-ágazattal. A Cointelegraph kriptodeviza-portál szerint a Plaid az Abra kriptovaluta-pénztárcát is szolgáltatja. A Coinbase kriptovaluta-tőzsde is a Plaid szolgáltatásait használja az ügyfelek banki adatainak beszerzésére.

Libra nem, Revolut igen?

A Visa pedig benne volt a Facebooknak a Libra nevű kriptodeviza létrehozására alapított konzorciumában, de azután kilépett belőle. A Cointelegraph szerint a vállalat “továbbra is megbeszéléseket folytat a Facebook-val a Libra-ról, annak ellenére, hogy a szabályozó hatóságok világszerte nyomást gyakorolnak a projektre”.

Szeptember végén a Visa bejelentette, hogy partnerségi kapcsolatban áll az Egyesült Királyságban működő Revolut-tal is. A partnerség lehetővé tette a Revolut számára, hogy termékét új államokban terjessze ki, például Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon, Oroszországban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?