Hirdetés

Víruspokol jön Amerikában? Óvatosak lettek a tőzsdék

Eidenpenz József, 2020. március 25., 11:45

A keddi száguldás után az amerikai gazdasági mentőcsomag elfogadása ellenére is csak szerényebb emelkedésre futja a főbb tőzsdeindexektől. A vírussal kapcsolatos hírek ugyanis nagyon ijesztőek. Itthon az OTP öt százalékos emelkedése húzza leginkább a BUX-ot, a forint ma erősödik, de így is gyenge szinten áll.

A keddi hatalmas emelkedés után szerdán is maradt a jó hangulat a tőzsdéken, aminek fő okaként az amerikai gazdaságmentő csomag elfogadását jelöli meg a nemzetközi sajtó. A tapasztaltabb befektetők azonban sok helyen figyelmeztetnek, hogy ez az emelkedés törékeny, lehet “medvepiaci rali” – a lefelé mutató trendben tapasztalható átmeneti felpattanás – is. A többi hír vegyes, a vírus gyors terjedéséről, a halottak számának növekedéséről és a gazdaság visszaeséséről szól.

Reggel Ázsiában is szép emelkedés volt, egyes indexek csak 2-3, az indiai mutatók 6-7 százalékkal emelkedtek. A csúcstartó megint Japán, a Nikkei 225 a tegnapi hét után újabb nyolc százalékot ment. A japánok a jegybank, a nyugdíjalapok részvényvásárlásaiban és a tőzsdei cégek sajátrészvény-vásárlásaiban bíznak.

Hirdetés

Európában 1-4 százalékkal emelkednek az indexek, a Stoxx 600 mutató pedig három százalékkal. A német DAX súrolra a tízezer pontot, de azután visszaesett 9800 környékére. Az USA határidős indexei is 1-2 százalékkal emelkednek. A hazai BUX index is három százalékkal ment fel eddig, az OTP öt, a Richter három, a Mol egy százalék körüli mértékben erősödik. A forint még tegnap este gyengült jelentősebben, ma ahhoz képest kicsit erősödik, 355,20 az euró.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Megszületett az USA mentőcsomagja

Az éjszaka közepén az Egyesült Államokban 2000 milliárd dolláros mentőcsomagról döntöttek a politikusok. Ez lesz Amerika történelmének legnagyobb gazdasági mentőcsomagja – írtuk reggel. Ez nyilván hozzájárul a mai tőzsdei áremelkedésekhez, de a tegnapi óriási indexemelkedésekkel már nagyrészt már beépülhetett az árakba. Az elfogadás nem volt igazán kétséges, nagy meglepetést nem okozott.

A 2000 milliárd dolláros terv részeként a 75 ezer dollár (mintegy 23 millió forint) alatti jövedelmű amerikaiak 1200 dolláros csekket kapnak. Drasztikusan bővítik a munkanélküli-ellátást, százmilliárddal támogatják a kórházakat. A kisvállalkozásokat 350 milliárddal segítik, valamint 500 milliárddal nagyobb vállalatokat, például légitársaságokat vagy a luxusutakat kínáló tengerhajózási cégeket, jórészt hitelek formájában.

2. Végtelen QE Magyarországon is

Kedden ülést tartott az MNB Monetáris Tanácsa, amelyen a kamatokhoz ugyan nem nyúltak, de újabb likviditás-ösztönző intézkedéseket jelentettek be. Az Equilor Befektetési Zrt. megfogalmazása szerint “itt a korlátlan, fedezett hitel”. A korábban meghozott likviditásbővítő intézkedések mellett új, fix kamatozású fedezett hiteleszköz bevezetéséről határozott a jegybank, 3, 6, 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidőre. A bankok számára előírt kötelező tartalékrátát azonnali hatállyal eltörölték.

Sőt, hangsúlyozták, hogy a későbbiekben készek további likviditásbővítő intézkedéseket hozni. Az elmúlt hetekben már 200 milliárd forinttal emelte a forintlikviditást az MNB a hétfőnként megtartott tendereken – írta a brókercég hírlevele. (Az MNB intézkedéseiről itt»»», az azt követő sajtótájékoztatóról itt»»» is írtunk.)

3. Felvásárolták a BÁV teljes aranykészletét

A tőzsdéken attól a pillanattól száguldanak a nemesfémek, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gyakorlatilag korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be hétfőn. Ma az arany kissé süllyed, de az ezüst, a platina és a palládium újabb 2, 4, illetve 6 százalékkal ugrik meg.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta olyan mértékben megugrott a hazai kereslet a befektetési aranytömbök iránt, hogy alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét felvásárolták – közölte a vállalat. Volt olyan ügyfél, aki a napokban 2 kilogramm arannyal távozott az egyik üzletből. A világ több országa átmenetileg kifogyott a befektetési célú aranyból.

Lásd még: A Lehman-analógia - miért zuhan a válságban a családi ezüst ára?

4. Víruspokollá válik Amerika?

Még robbanásszerűen terjed a vírus Amerikában, az ország kezd a koronavírus globális epicentrumává válni. Több mint 51 000 amerikai fertőződött meg a Covid-19 vírussal, és több mint 600 a halott – írta a Bloomberg hírlevele. New York-ban nagy a baj, háromnaponként megduplázódik a számuk, és több mint 25 000 a fertőzött.

Az elnök azonban már kijelentette, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormánya hetek alatt, húsvétra feloldhatja a járvány lelassítását célzó korlátozásokat. Ezt sokan borzasztó ötletnek tartják. Egy republikánus társa, Dan Patrick kormányzó egyenesen felvetette, hogy az időskorú állampolgárok talán hajlandóak életüket áldozni a gazdaság érdekében.

Eközben csak New York államnak 30 000 lélegeztető készülékre van szüksége, de a Trump adminisztráció szerint csak néhány ezer érkezik. A Fehér Ház ráadásul elvetette, hogy az iparnak megrendeléseket adjon az amerikai kórházak számára szükséges kritikus orvosi eszközök gyártására.

5. Megint több a halott Olaszországban

A többi országban sem túl jók a vírussal kapcsolatos hírek. Az olasz halálos áldozatok számának lassulása az előző két napban átmenetinek bizonyult, kedden ismét 743-ra emelkedett az érték. Spanyolországban a hatóságok további 514 halálesetet regisztráltak, ami szintén rekord. Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy egy konferencia-központot kórházzá alakít. India 1,3 milliárd embert zár be otthonaikba. (További híreink a járványról itt olvashatók.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?