Hirdetés

Vége a húsevésnek? – öt alaphír, amiről nem jó lemaradni

Eidenpenz József, 2019. augusztus 08., 11:23

Ma Európában jó a tőzsdék hangulata, a főbb indexek fél-egy százalékos pluszban vannak. Ennek a Kínából érkező makroadat lehetett a fő oka, valamint az, hogy a héten legalábbis stabilizálták a jüant. Az arany és az ezüst száguld, az olaj éjjel összeomlott. Jobban megadóztatják a húst?

A keddi esés után szerdán emelkedés következett az USA-ban, bár az ipari részvények (a Dow Jones index) végül kis süllyedéssel zártak. Ma a határidős indexek határozott emelkedést mutatnak.

Az európai indexek nagy része fél és egy százalék közötti pluszban van. Ezt azzal magyarázzák, hogy a jüan már stabil, a kínai export pedig magas szinten van. Itthon a BUX index szerény, negyed százalékos pluszban van. A Telekom és a Mol húzzák, az OTP és a Richter stagnálnak.

Hirdetés

1. Kína tovább játszik a jüannal?

A hét elején a kínai jegybank engedte a dollár/kínai jüan árfolyamot hét fölé kúszni, vagyis leértékelődni a fizetőeszközét. Ez kisebbfajta tőzsdepánikot okozott, mert a kereskedelmi háborúban lényegében újabb frontot nyithat. Ez abból is látszik, hogy USA deviza-manipulátornak bélyegezte Kínát. (A deviza leértékelése ugyanis az exportot ösztönzi.)

Azután a héten a kínai jüan stabilitásának, stabilizálásának is volt köszönhető, hogy valamelyest magukhoz tértek a tőzsdék. De ha megnézzük a grafikont, az is látszik, hogy a hétfőihez hasonló magasságban van az árfolyam. (Azaz, mélységben a jüan.) A kínai központi bank ma a jüan középárfolyamát ma is a hetes szint felett határozta meg.

A mai kínai exportadat viszont eléggé kedvező lett, emelkedésről tanúskodott, ami pozitív hírnek számít.

USD/jüan (Grafikon: Tradingview.com)
USD/jüan (Grafikon: Tradingview.com)

2. Megvan a magyar inflációs adat

A pénzromlás üzeme Magyarországon éves szinten 3,3 százalék lett, szemben a 3,4 százalék körüli várakozásokkal. A csekély eltérés miatt érthető módon a forint is csak kicsit változott. Valamelyest erősödött, 325,10 az euró. Az árfolyam bő egy hete a 328-at is elérte, azóta lassan erősödik.

3. Itt vannak a magyar gyorsjelentések

Jelentett tegnap este a Magyar Telekom és a Waberer’s, az előző pozitív meglepetést okozott, az utóbbi állítólag inkább negatívat. A telekomcég 1,7 százalékos pluszban van. A szállítmányozási vállalat részvénye mínuszban kezdett, de nullába sikerült visszaküzdenie magát.

Péntek reggel az OTP jelent, a Mol és a Richter már megvolt.

4. 1500 felett az arany, lezuhant az olaj

Az utóbbi napok tőkepiaci turbulenciái újra felfelé lökték az arany és az ezüst árfolyamát. A sárga fém átlépte az 1500 dollárt, a szürke a 17-et.

Szaúd-Arábia viszont újabb OPEC-ülést sürget, mivel az árak nyomottak. Az olaj az utóbbi napokban nagyot esett a rossz növekedési kilátások és a kereskedelmi háború, az amerikai-kínai viták miatt. A szerdai amerikai készletadatok sem voltak túl fényesek. Éjszaka mintegy öt százalékot zuhant a fekete arany.

Amerikai sovány sertés tőzsdei határidős ára (Grafikon: Tradingview.com)
Amerikai sovány sertés tőzsdei határidős ára (Grafikon: Tradingview.com)

5. Vége lesz a húsevésnek?

Az ENSZ arról tárgyal, hogy a húsfogyasztás sokkal, de sokkal nagyobb szén-dioxid kibocsátást okoz, mint a növények fogyasztása. Az élelmiszer-fogyasztási és termesztési szokások radikális megváltoztatására szólítanak fel. Az egyre környezettudatosabb németeknél pedig a hús ÁFÁ-jának magas szintre emelése van napirenden.

Mindez a tőzsdei agrárcégek, gyorsétterem-láncok és szupermarketek életében is hozhat változást, ha megvalósul. Az amerikai határidős sertésárakon ez egyelőre valószínűleg nem érezteti hatását. Ezek esnek ugyan hetek óta, de ez szezonális. Amint a grafikonon is látható, szeptember-októberre, a grillezési szezon végére minden évben le szokott esni az ár. Késő tavasszal, kora nyárra pedig felmegy.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?