Hirdetés

Ütik a forintot, bővült a billió dollárosok klubja

Eidenpenz József, 2020. január 17., 11:36

Már a 336-os árfolyammal kacérkodik az euró, a trend egyértelműen emelkedőnek látszik. A fontosabb részvénypiacokon megint dőlnek a rekordok, a BUX is emelkedik. Célárat emeltek a Telekomra. Az óriások még óriásibbak lettek. Öt fontos hír a mai tőzsdenapra.

Részben a Morgan Stanley jó gyorsjelentésének, részben megnyugtató makroadatoknak, részben az amerikai-európai vámtárgyalásoknak köszönhető, hogy jó a tőzsdék hangulata. Csütörtök este az amerikai piac ment új csúcsokra, ma pedig a Stoxx 600 index ütött rekordot.

A német index 0,8, a francia 1,1, a brit 0,7 százalékos pluszban van. Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik. A Mol másfél százalékos ugrása húzza, az OTP viszont kissé esik.

Hirdetés

Gyenge viszont a forint, 11 óra körül 335,70 az euró ára, nemrég majdnem elérte a 336-ot is (az eddigi rekord 337,05 volt ősszel).

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Meddig gyengülhet a forint?

Az Erste Befektetési hírlevele szerint “ütik a forintot”, “a 100 napos mozgóátlagról meredek emelkedés indult az utóbbi napokban”. “Technikailag ebből a lendületből egészen a 335,8-as, majd a 337,3-es szintig folytatódhat az emelkedés, ami már a történelmi csúcsot jelenti” – vetítik előre. A kettő közül az első árat azóta el is érte.

Euró/forint (Tradingview.com)
Euró/forint (Tradingview.com)

Meddig gyengülhet a forint? – teszi fel a kérdést az Equilor Befektetési hírlevele. “A jegyzés hamarosan elérheti a 336,55-nél húzódó Fibo-szintet. Az indikátorok alapján még bőven van tér felfelé, akár egy új történelmi csúcs elérését sem lehet kizárni” – adják meg a technikai elemzésből leszűrt választ.

2. Kereskedelmi háború, európai front

Az európai részvények pénteken rekordmagasságot értek el, miután Phil Hogan, az EU kereskedelmi biztosa pozitívan nyilatkozott a washingtoni tárgyalásokon. Enyhítve az aggodalmakat az atlanti szövetségesek közötti kereskedelem feszültségek esetleges növekedése kapcsán – írta az Investing.com.

Hogan eszerint pozitív eszmecserét folytatott Robert Lighthizer kereskedelmi megbízottal Washingtonban. Az Egyesült Államok és Kína közötti ideiglenes kereskedelmi megállapodás aláírását követően az USA és az EU közötti vita kilátásait is jobbnak ítélik meg a piacon. A páneurópai Stoxx 600-index 0,4 százalékkal emelkedett rekord magasra, 422,51-re.

3. Kilőtt a Morgan Stanley

Jelentősen felülmúlta a várakozásokat a Morgan Stanley, új csúcsra repítve ezzel az árfolyamot – írja az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. Egy részvényre jutó igazított eredménye 1,2 dollár lett, ez 18 centtel magasabb az elemzői konszenzus által várttól és sokkal több, mint az előző év azonos időszakában közzétett 73 cent. A vállalat árbevétele több mint 1,1 milliárd dollárral magasabb az előre jelzettnél. “A nagyszerű eredmények hatására a tegnapi kereskedési napon a vállalat részvényei 6,6 százalékot emelkedtek” – tették hozzá.

4. Bővült a billió dollár-klub

A szabályozás szigorodása ellenére a nagy technológiai cégek nagyobbak, mint valaha – írja a SeekingAlpha. Az Alphabet (Google) lett csütörtökön a negyedik tech-cég, amelynek tőzsdei összértéke elérte az egybillió, azaz ezermilliárd dollárt. (Angolul “trillion”.) Ezzel az Apple, a Microsoft és az Amazon cégeket követi, bár az utóbbi értéke azóta visszasüllyedt kissé, 930 milliárd közelébe.

A FAAAM kerül a FAANG helyébe? – teszik, fel a kérdést. Eddig a FAANG-részvényeket szokták kiemelni a nagyágyúk között: A Facebook, Amazon, Apple, Netflix és Google szavakból összerakott csoportot. Ha a mostani legnagyobbakat nézzük, akkor viszont a Facebook, Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft csapatot kéne emlegetni. Összértékük 5,2 billió dollár, ez az S&P 500 index tőkeértékének (kapitalizációjának) 17 százaléka.

5. Telekom-célárat emelt az Erste

Az Erste Befektetési Zrt. mai elemzésében 542 forintra emelte a Magyar Telekom részvényeire vonatkozó 12 hónapos célárát. (A mai tőzsdei ár csak 446 forint.) Az emelés és az ehhez tartozó vételi ajánlás “annak köszönhetően alakult ki, hogy a vállalat hosszútávú kilátásait most optimistábban látjuk, mint korábban” – írták.

Ebben szerepet játszik, hogy “a növekvő verseny és a növekvő fogyasztás eredőjeként hosszú távon jobban alakulhat a cég operatív eredménye”. Szerencsés fejleménynek tekintik a cég szempontjából, hogy a Digi-t kizárták az 5G tenderből. Ez kedvezőbb piaci környezetet és kisebb koncessziós díjat jelenthet. A szektortársakhoz viszonyítva, a EV/EBITDA vagy a P/E alapú értékeltség alapján is mintegy 20-25 százalékos alulértékeltséget mutatnak a részvények – írja a brókercég.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?