Hirdetés

Újabb történelmi rekord a Wall Streeten

2020. január 14., 11:15

Tovább vágtatnak az amerikai tőzsdeindexek, sajnos a magyar piac úgy tűnik, nem bírja tartani ezt a tempót.

Vegyes volt hétfőn a hangulat a nagy nemzetközi piacokon. London kivételével enyhe csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE-100 mutató 0,39 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,24 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,02 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,52 százalékkal, Madridban pedig 0,31 százalékkal csökkent az irányadó mutató. A hét első napján a magyar piac minimális erősödéssel zárt: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 83,38 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 45 447,52 ponton fejezte be a napot. A részvénypiac forgalma 9,1 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest.

Hirdetés

A Wall Streeten újabb történelmi csúcsokat láthattunk. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 82,13 ponttal, 0,28 százalékkal, 28 905,9 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 22,72 ponttal, 0,70 százalékkal erősödött és 3288,07 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 95,07 ponttal, 1,04 százalékkal lépett feljebb, és 9273,93 ponton zárt.

Kedden is visszafogott volt a hangulat, igaz a nagy európai piacokon felfele mozdultak az árak. Nem így a BÉT-en, ahol az index újra lejtőre került, és a hétfői kis pluszt a délelőtti órákban elvesztette.

Miután rekordot rekordokra halmoznak (főleg az USA-ban) a piacok, felmerül, hogy meddig tart az optimizmus, mikor jön egy korrekció. A szakértők szerint a most kezdődő vállalati jelentési szezon, ami ebből a szempontból változást hozhat. Lássuk mire kell még figyelni!

1; Nagy gesztust tett Trump Kína felé

Az amerikai kormányzat megszüntette Kína árfolyammanipulátor besorolását - jelentette be helyi idő szerint hétfőn Washingtonban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. A döntéssel az amerikai kormányzat tavaly nyáron hozott, és az Egyesült Államokban is sok szakértő által ellentmondásosnak ítélt döntését változtatta meg. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis még augusztusban - amikor a kereskedelmi vita miatt jócskán megromlott az amerikai-kínai viszony - azt jelentette be, hogy Peking manipulálja, azaz érdekeinek megfelelően csökkenti nemzeti valutája értékét. A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama tavaly augusztusban a 7 jüanos küszöb alá esett.

2; Tovább csökkenhetett az amerikai cégek profitja

Kedden indul a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon a Citigroup a J.P.Morgan és a Delta Air Lines negyedéves számainak közzétételével. Az elemzői konszenzus az S&P 500 index tagjainak esetében 2 százalékos profitcsökkenést jelez előre. Ez azt jelentené, hogy 2016 óta először zsugorodik a profit négy egymást követő negyedévben, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A legjobb eredmény a közműszektor vállalataitól várható, itt 19,5 százalékos profitnövekedéssel számolnak az elemzők, ami elsősorban a független és a megújuló energiát termelő cégek sikerének köszönhető. Emellett a pénzügyi és az egészségügyi szektor is 5 százalék feletti profitnövekedésről számolhat be. A negyedév legnagyobb vesztesei az energiacégek voltak valószínűleg, itt közel 37 százalékos profitcsökkenést várnak, míg a nyersanyag szektor eredménye is 10 százalék felett csökkenhetett.

Ugyanakkor, ahogy hétfői írásunkban szerepelt sok elemző optimista. A The Wall Street Journal szerint a rózsaszín gazdasági kilátások, a kereskedelmi megállapodás és a laza jegybankok hármasa fűti a részvénypiaci optimizmust. A befektetők úgy gondolják, hogy a negyedik negyedévben a vállalatok nyeresége jól alakult, és a világgazdaság 2020-ban ismét erőre kap. Ez fordulat a tavalyi évhez képest, 2019 elején ugyanis több sztárcég, köztük az Apple és a Delta Air Lines bevétel-figyelmeztetései súlyosbították a magasabb kamatlábak és az emelkedő vámtarifák által kiváltott recessziós félelmeket. Ám a Fed három tavalyi kamatcsökkentése és az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások erőteljes ralit okoztak.

3; Magas a magyar infláció

A fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 4,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest decemberben 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. A maginfláció tavaly decemberben 3,9 százalékos volt 0,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél. A KSH 2012 óta nem mért 4 százalékos inflációt, bár a tavaly áprilisi és májusi egyformán 3,9 százalék már megközelítette azt.

A most közölt 4 százalékos infláció azt jelenti, hogy az intézmények által is megvásárolható magyar állampapírok hozama reálértéken a korábbinál is alacsonyabb (valójában negatív reálhozamról beszélhetünk). A forint árfolyamára érdemlegesen hatnak az elérhető hozamok, így ebből a szempontból inkább a kurzust gyengítő hatása lesz az inflációnak.

4; Tovább olvad az OTP árfolyama

A múlt héten OTP árfolyama letörte a 15 000 forintos támaszt, és az optimistább hangulat ellenére nem sikerült a lélektani szint fölé kapaszkodni. Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője úgy látja, hogy amennyiben a 14 800 forintos szint is elesik, akkor a 14 500-14 600 forintos sávot célozhatja meg a bankpapír árfolyama. A keddi nyitást követően a 14800 alá csúszott a bankpapír, de szignifikáns gyengülést nem láthattunk.

Ezzel szemben a Richter új lokális csúcsra emelkedett, a következő fontosabb, de középtávon érvényes ellenállási szint 7000 forintnál húzódik. A Mol jegyzése továbbra is a 2850-2950 forintos, míg a Magyar Telekom árfolyama a 435-450 forintos sávban mozog.

5; Újabb jelentős elbocsátások az Opelnél

A már bejelentett elbocsátások felett további létszámcsökkentésre készül az Opel a német Handelsblatt vállalati belső és szakszervezeti forrásokra hivatkozó keddi jelentése alapján. A Bloomberg hírügynökség által is megerősített értesülések szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek több hónapig tartó egyeztetéseket követően az Opel németországi telephelyeinek megőrzését szem előtt tartva megállapodtak a már korábban bejelentett létszámcsökkentés feletti elbocsátások részleteiben. A létszámcsökkentés a Handelsblatt és a Bloomberg jelentése szerint 4100 alkalmazottat érinthet. A csökkentést korai nyugdíjazással és közös megegyezéssel tervezik megoldani. A csökkentés ellentételezésére a megmaradó állomány foglalkoztatási garanciáját 2023-ról 2025-ig hosszabbítják meg.

A francia PSA 2017-ben szerezte meg az ellenőrzést az Opel felett. Az Opel az elmúlt két évben már mintegy hétezer munkahely megszűntetését határozta el. A németországi Opel üzemekből már több mint hatezer alkalmazott távozott korai nyugdíjazással vagy közös megegyezéssel.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?