Hirdetés
Hirdetés

Újabb történelmi OTP-rekord, mélyrepülésben a Lufthansa is

Eidenpenz József, 2019. március 14., 19:08

Nem kell megijedni, a Lufthansa azért esik, mert a gyorsjelentése és a jövőbeli várakozások elbizonytalanították a befektetőket. Az amerikai részvénypiac nem tudja, merre induljon, aminek főleg az amerikai-kínai vámvita lehet az oka. A BUX szépen emelkedett ma, a Mol ment jobban, de az OTP történelmi rekordot döntött. Megvan a Mol-igazgatóság osztalékjavaslata.

Az USA ma kijött lakáspiaci adata elmaradt a várakozásoktól, és újra előtérbe került az amerikai-kínai kereskedelmi vita. Donald Trump találkozója a kínai felső vezetéssel állítólag tovább tolódik. Európában a Brexit nevű tragikomédia folytatódik.

Tegnap a parlamentben elutasították a Hard Brexit lehetőségét, ez jó hír a piacoknak. Valószínűleg egy sor parlamenti szavazást tartanak majd a következő napokban. Előkerül például a norvég mintájú társulás ötlete, a Brexit befejezésének rövidebb és hosszabb verziójú elhalasztása. Az újabb népszavazás valószínűsége is megnőtt. Úgy tűnik, a brit parlament alsóháza magához ragadja, visszaveszi a döntéseket a kormánytól.

Hirdetés

Az angol font erősen ingadozik, leginkább süllyed, a brit részvények ma is emelkedtek 0,4 százalékkal. A német DAX csak szerény, 0,1 százalékos emelkedést hozott össze, a francia társa 0,8 százalékkal ment fel. Az amerikai indexek nem tudják eldönteni, merre menjenek, nulla körül egy szűk sávban ingadoznak.

Megtáltosodott az OTP

A BUX index Pesten ma is 1,1 százalékkal emelkedett, mint tegnap, és ma is az OTP volt a fő húzóerő. Olyannyira, hogy megdöntötte eddigi 12 200 forintos mindenkori rekordját, és 12 340 forint volt a napi maximuma, egyben záróára. Ez plusz 1,6 százalék. A forgalma is magas volt, közel 15 milliárd forint. A Mol ennél is jobban, két százalékkal 3328-ra emelkedett, a Richter viszont stagnált, a Telekom pedig esett.

További árfolyamok itt láthatók

A 4ig 14 százalékkal ment ma fel. A forint tovább erősödött, 314,40 az euró árfolyama. A dollár ismét felfelé indult el, ami a nemesfémeket alaposan lenyomja. Egy százalékkal esik az arany, majdnem kettővel az ezüst. Az olaj ma keveset változik, a WTI fél százalékkal felfelé, a Brent ugyanennyivel lefelé mozdult.

Megvan a Mol-osztalékjavaslat

“A korábbi évek fokozatosan növekvő osztalékfizetési gyakorlatát folytatva az Igazgatóság javasolja, hogy az egy részvényre jutó alaposztalék értéke 11,8%-al, 85 forintról hozzávetőlegesen 95 forintra növekedjen. Ezen kívül (…) az előző évhez hasonlóan a társaság rendkívüli osztalék formájában ossza meg részvényeseivel a 2018-as erős szabad cash flowt, mely az alaposztalék 50%-a, részvényenként 47,5 forint, így a teljes osztalék részvényenként hozzávetőlegesen 142,5 forint” – tette közzé ma a társaság.

Ez mintegy 107,3 milliárd forint kifizetését jelenti. A részvény osztalékhozama a mai záróárral 4,3 százalék lenne.

Mélyrepülésben a Lufthansa

A Boeing ma is csak 0,6 százalékos mínuszban van, miközben gépei a földön vesztegelnek. A hétvégi balesetet szoftverhiba okozhatta, a fekete dobozokat azonban még csak most kezdik vizsgálni. A Lufthansa viszont hat százalékkal esett, ez azonban a kijött gyorsjelentésnek és az ahhoz csatolt jövőbeli becsléseknek köszönhető. Az RWE-re is figyeltek a németek, amely tovább küzd azért, hogy kártalanítsák a szénerőművei bezárása miatt.

Volt egy nagyobb üzemszünet a Facebook-nál éjszaka, állítólag szervercsere okozta, de már elhárították a hibát. A részvény azonban másfél százalékos mínuszban van. A Tesla ma késő este mutatja be a Model Y nevű új járművét, a papír szerény pluszban várja az eseményt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?