Hirdetés

Újabb mínuszos tőzsdenap – megakadt az amerikai segélycsomag

2020. március 23., 11:51

Az európai országokban egyre jobban korlátozzák a mindennapi életet, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Az USA gazdasági mentőcsomagja megakadt, miközben brutális előrejelzések vannak a betegség gazdasági hatásairól. A tőzsdeindexek további 2-4 százalékos eséssel reagálnak, kissé gyengült a forint.

Nagyon rosszak a koronavírussal kapcsolatos hírek, gyorsan romlanak a számok Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, az USA-ban, Franciaországban is. Újabb korlátozások mindenütt, a németek például már a két főnél nagyobb csoportosulásokat is betiltották. Angela Merkel kancellár is karanténba vonult, miután orvosának tesztje pozitív lett. Ráadásul egyes országokban vezető orvosok, tudósok szerint még mindig nem hoztak eléggé szigorú intézkedéseket, mint Nagy-Britannia vagy Spanyolország.

Az Egyesült Államokban a szenátusban a demokraták egyelőre megtörpedózták a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére szolgáló mentőcsomagot. Pedig az azt előkészítő politikusok alapvetően egyetértettek abban, hogy közel kétezer milliárd dollárt költsenek el. A németek viszont a GDP tíz százalékára rúgó mentőcsomaggal készülnek.

Hirdetés

Miután a múlt hét egy részében már megnyugodni látszottak a tőzsdék, péntek este újra jelentős mínusszal zártak az amerikai mutatók. A mai napon ez folytatódik, az ázsiai tőzsdék 3-5 százalékkal estek reggel. Az európai indexek 2-4 százalékkal süllyedtek reggel, hasonló, 3-4 százalékos esésben vannak az amerikai határidős indexek is.

500 milliárd dolláron vitáznak

Itthon a BUX index kevéssel 11 óra előtt 1,3 százalékos mínuszban volt, az OTP 0,3, a Mol 1,5, a Richter és a Telekom két-két százalék körüli esése mellett. A forint gyengült, egy forinttal a péntek estinél feljebb, 351,40-en állt az euró. Az Operatív Törzs tájékoztatója 11 óra után kezdődik. (Frissítés: Orbán Viktor miniszterelnök beszéde előtt és alatt a BUX index süllyedése 2,1 százalékra fokozódott.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az amerikai szenátus nézeteltérése nyomán bizonytalanná vált, hogy ma elfogadhatják-e a gazdaságmentő törvényjavaslatot. A republikánusok és a demokraták a terv kulcsfontosságú részeiről nem értenek egyet, leginkább egy 500 milliárd dolláros összegről. Ezt lehetne felhasználni vállalatok, köztük a légitársaságok, vagy az állami és helyi önkormányzatok támogatására – írta a Bloomberg hírlevele.

Brutális becslések

Németország, Európa legnagyobb gazdasága több mint egy évtizede a legnagyobb zsugorodás elé néz. A német pénzügyminisztérium előrejelzései szerint a járvány miatt a gazdaság ebben az évben legalább öt százalékkal zsugorodni fog – állítják. Korábban 1,1 százalékos növekedést becsültek.

Nem éves, hanem negyedéves alapon, de brutális gazdasági becslések vannak az Egyesült Államokban. A Goldman Sachs szerint a második negyedévi bruttó hazai termék 24 százalékkal csökken, míg a Morgan Stanley 30 százalékos esést vár.

Tárgyalnak a nagyok

A Fed egyik vezetője, James Bullard szerint a munkanélküliség akár 30 százalékos is lehet az USA-ban, és a második negyedévben 50 százalékkal is eshet az amerikai gazdaság – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

Telefonkonferenciát tartanak a G20 országok pénzügyminiszterei a Reuters szerint. Az eseményen fontos ajánlásokat fogadhatnak el a gazdasági károk enyhítésével kapcsolatban. Ismét esik az olaj ára, szerényen emelkedik az arany és az ezüst.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?