Hirdetés

Újabb mélypontot ütött a forint

2020. március 17., 10:45

A hétfői nap megint vérfürdővel zárult az Egyesült Államokban, rekord mértékben csökkent a Dow Jones mutatója. A nemzetközi piacokon egyelőre nem folytatódott a zuhanás, az európai tőzsdék pluszban nyitottak, de ez gyorsan elolvadt. A forint új történelmi mélypontra esett.

Soha nem esett még pontértékben az amerikai Dow Jones indexe akkorát, mint hétfőn, a mutató 13 százalékkal zuhant, és 3000 ponttal került lentebb a mutató. Mindez annak ellenére következett be, hogy vasárnap éjszaka a jegybank 1 százalékpontos kamatvágást hajtott végre, a Fed ezen túl jelentős kötvényvásárlási programot jelentett be.

Kedden az ázsiai piacok a hétfői záráshoz képest minimálisan mozogtak, egy százalékon belüli volt a változás. A keddi nyitásban az európai piacokon kisebb pluszokat láthatunk, a német és a francia tőzsde is 1 százalékot nőtt. A dél-európai tőzsdék (olasz, spanyol) viszont ennél jobban, 2-3 százalékos emelkedéssel indították a napot.

Hirdetés

A nemzetközi trendekkel szemben mozog a magyar tőzsde, amely ugyan 1 százalékos pluszban kezdett, de nagyon gyorsan átfordult mínuszba. Fél órával a nyitás után már 2 százalék volt a BUX vesztesége, és 31600 pontig csúszott vissza. Az első óra végére tovább nőtt a veszteség, és megközelítette az 5 százalékot.

A befektetők figyelmének a fókuszában továbbra is elsősorban a járvánnyal kapcsolatos információk, illetve az arra válaszul hozott intézkedések állnak. Lássuk, melyek a legfontosabb piacmozgató információk!

1; Továbbra is növekszik Európában a fertőzöttek száma

Magyarországon európai összehasonlításban kifejezetten jó a helyzet, hiszen 50 fertőzöttet regisztráltak. Ezzel szemben a járvány európai gócpontjában Olaszországban már 28 ezren betegedtek meg, és több mint 2 ezer ember elhunyt. Spanyolországban is aggasztó a helyzet, hiszen immár 10 ezer fertőzött van ott is, de Németországban és Franciaországban is egyre több esetet regisztrálnak. Nem véletlen, hogy az európai országok egyre komolyabb korlátozásokat vezetnek be, amelyek a gazdaság teljes leállásához vezetnek.

Donald Trump, amerikai elnök korlátozó intézkedéseket jelentett be az Egyesült Államokon belül hétfőn - magyar idő szerint késő este. Eszerint a következő 15 napban, minden 10 főnél nagyobb gyülekezést, eseményt megtiltanak az amerikaiaknak, és azt javasolja, hogy még az éttermektől is tartsák távol magukat. Azt is elmondta, hogy optimális esetben augusztusra sikerülhet megfékezni a járványt.

2; Újabb mélypontot ütött a forint

Hétfőn beszakadt a magyar fizetőeszköz, nagyjából azzal egyidőben, hogy az MNB a vállalati hitelekre moratóriumot kért. A délutáni órákban korrigált a magyar fizetőeszköz, és a 343-344-es sávban mozgott. Kedden reggel viszont megint jelentősen esett, és az árfolyama napközben megközelítette a 348-as szintet, az új mélypont 347,975-ös szintnél van.

A szakértők ugyan nem tartják indokoltnak a folyamatos gyengülést, ám az általános piaci bizonytalanság elmúltáig aligha várható drasztikus forinterősödés.3; Bénultság jöhet az autóiparban

Részleges vagy teljes leállást jelentett be több autógyár is. A többet között Peugeot-kat gyártó francia PSA és a Fiat is felfüggeszti március 27-ig az európai autógyártást. A Fiat autóinak 25 százaléka készül Európában.

A Volkswagen lisszaboni gyárában 16 százalékkal fogta vissza a napi termelést, míg a pozsonyi gyárában teljes leállást jelenthet be a napokban. Spanyolországban a múlt héten bizonytalan időre leállt a termelés a Renault-Nissan és a Volkswagen Seat gyáraiban. Csehországban is 14 napos munkaleállást tervez a Volkswagen Skoda részlege, valamint a Hyundai is, ezekről a napokban születhet döntés.

Frissítés! A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is.

4; Mentőövet kapnak az amerikai légitársaságok

Ötvenmilliárd dolláros kormányzati segélycsomagot kértek az Egyesült Államok legnagyobb légitársaságai, miután a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a szolgáltatásuk iránti kereslet. Az Airlines for America lobbiszervezet hétfői tájékoztatása szerint az iparágnak 25 milliárd dollár hitelre és ugyanekkora mértékű kezességvállalásra van szüksége, emellett tízmilliárdos nagyságrendű adókedvezményeket szeretnének elérni a kormányzatnál. A csak áruszállítással foglalkozó cégeknek 8 milliárd dolláros mentőövet tartanak szükségesnek.

A légitársaságok arra figyelmeztettek, hogy intézkedések nélkül hónapokon belül kifogyhatnak a készpénzből. A Reuters értesülése szerint az Egyesült Államok nemzetgazdasági bizottsága és pénzügyminisztériuma már megkezdte a tárgyalásokat.

Az Egyesült Államok légitársaságai mellett a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, és most már a oneworld, a Star Alliance és Skyteam légiszövetség is kormányzati segítséget kér, mert álláspontjuk szerint május végére a világ legtöbb légitársasága csődbe megy mentőöv nélkül.

5; Az Airbus is korlátozásokat vezet be

Négy napra leállítja spanyol és francia üzemeit az Airbus, hogy szigorú egészségügyi intézkedéseket vezessen be - közölte az európai repülőgépgyártó. A toulouse-i székhelyű társaság közlése szerint a francia és spanyol hatóságok napokban meghozott döntései miatt kell négy napra leállítania a termelést, hogy addig szigorú egészségügyi és biztonsági intézkedéseket vezethessenek be. Ezek elsősorban a higiéniát, a szigorú takarítást és az emberek közti távolság megtartását szolgálják.

Az Airbus hangsúlyozta, mindenben követik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait és a helyi hatóságok előírásait. Az Airbus minden olyan munkakörben, ahol ez lehetséges, otthoni távmunkát rendelt el, emellett folyamatosan tárgyal a légitársaságokkal és lízingcégekkel, hogy a lehető legkisebb legyen a fennakadás a gépek leszállításában.

A gyártó Franciaországban négy, Spanyolországban három gyárral rendelkezik és mintegy 52 ezer embert foglalkoztat. Ezekben az egységekben készülnek a gépek törzsei, vízszintes vezérsíkjai és orr részei, Toulouse-ban pedig mind a négy kereskedelmi típusnak van egy végösszeszerelő gyártósora.

6; Óriási segélycsomagot helyezett kilátásba az IMF


Az IMF kész bevetni ezer milliárd dolláros hitelezési kapacitását, hogy támogatást nyújtson tagországainak a koronavírussal szembeni harcban. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója azt mondta, hogy első körben 50 milliárd dollárt tudnának felszabadítani a fejlődő országoknak, a legszegényebb államok pedig nulla százalék kamatozású hitelekhez juthatnának. Az IMF vezetője arról beszélt, hogy eddig már mintegy húsz ország fordult a szervezethez támogatásért, de azt nem közölte, hogy pontosan mely államok.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy felhatalmazta kormányát: kezdjen tárgyalásokat az IMF-fel pénzügyi támogatás megadásáról, amivel mérsékelnék a koronavírusnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.

7; Biden lehet a demokrata jelölt

Az Egyesült Államok északnyugati Washington államában március 10-én tartott demokrata párti előválasztásnak Joe Biden, Barack Obama korábbi elnök egykori alelnöke lett a győztese - jelentette a helyi választási irodára hivatkozva több amerikai médium hétfőn későn este.

Washington - Észak-Dakota, Idaho, Michigan, Missouri és Mississippi mellett - egyike volt annak a hat tagállamnak, ahol a múlt kedden előválasztást rendeztek, de az utolsó, ahol kihirdették a végeredményt hétfőn este. A szavazatok összeszámlálása azért tartott hosszú ideig, mert ebben az államban csakis levélben voksolnak.

A március 10-i előválasztásokon Észak-Dakotát kivéve mindenütt Joe Biden aratott győzelmet, s ezzel erőteljesen megszilárdította pozícióit, az elemzők szinte egybehangzóan őt tartják a demokraták leendő elnökjelöltjének. K

Kedden négy államban és egy tengerentúli területen tartanak előválasztást: Arizonában, Floridában, Ohióban és Illinois-ban, valamint a Csendes-óceán nyugati vidékén fekvő Északi Mariana-szigeteken. Ezekben az államokban összesen 577 pártkongresszusi küldött sorsa dől el. Ők döntenek majd a Demokrata Párt nyári elnökjelölt-állító országos konvencióján arról, hogy ki legyen a párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson Donald Trumppal szemben.

Elemzők szerint amennyiben például a 219 küldöttet adó Floridában, vagy a 155 delegátust adó Illinois államban Joe Biden győz, akkor Sandersnek már nem marad esélye, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?