Hirdetés

Trump teljesen kiakadt – a piac nem úgy táncol, ahogy ő fütyül

2020. február 26., 18:45

Az elmúlt másfél évben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások hiába húzódtak már-már a végtelenségig, Donald Trump rendre meg tudta állítani az eséseket, ha a befektetők el is bizonytalanodtak. Most azonban nem segített ő sem, ami sajtóhírek szerint teljesen kiborította az elnököt.

Hirdetés
Donald Trump, az USA elnöke
Donald Trump, az USA elnöke

A hétfőn szabadesésben zuhantak a részvénypiacok, az amerikai elnök erre még aznap este próbálta megnyugtatni a piacokat. Donald Trump akkor azt közölte, hogy 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra - jelentette be hétfőn este a Fehér Ház. Közleményében Rachel Semmel, a Fehér Ház gazdálkodási és költségvetési hivatalának szóvivőnője közölte, hogy az összegből egymilliárd dollárt fordítanak a vírus elleni vakcina kifejlesztésére, a további összeget pedig műszerek és egyéb orvosi berendezések vásárlására költik. A hétfőn Indiában tartózkodó Trump Twitteren akkor írta, hogy a koronavírus ellenőrzését "nagyon is kézben tartjuk az Egyesült Államokban", így indokolatlannak látta már a hétfői tőzsdei zuhanást is.

Ezek után jött kedden az újabb hidegzuhany, amikor a hétfői 3 százalék feletti bukókat megismételték a Wall Street legfontosabb mutatói. Ehhez hasonló súlyos, két egymást követő napi esésre 2018-ban volt utoljára példa. A keddi zuhanáshoz egyes vélemények szerint az is hozzájárult, hogy számos egészségügyi szakértő – köztük az amerikai járványügyi hivatal jelenlegi és korábbi vezetője is - úgy vélekedett kedden, hogy a vírus hamarosan az Egyesült Államokban is tömegesen megjelenhet. Talán nem meglepő, hogy a befektetők defenzív stratégiát választva inkább szabadultak a részvényeiktől.

A pánikhangulat miatt Donald Trump állítólag előzetesen arra figyelmeztette az érintetteket, hogy tartózkodjanak a vírus hatásának előrejelzésétől, ugyanis tartott attól, hogy emiatt tovább zuhannak majd a piacok. Többen azonban nem követték ezt az irányt, és igyekeztek az amerikai közvéleményt tájékoztatni a fejleményekről, és fel akarták készíteni az embereket a várható negatív következményekre. Mindez viszont nagyon nem volt az elnök ínyére, és a Washington Postnak két bennfentes is arról számolt be, hogy az elnök tombolt mérgében.

Az elnök mellett annak gazdasági tanácsadója is mindent megtett, hogy enyhítse a járvány miatti pánikot. Larry Kudlow arról beszélt, hogy Kínában a járvány aligha tart sokáig. Ezt a vélekedést akár az is alátámaszthatja, hogy Kínában úgy tűnik immár kevesebb új fertőzés van, mint a világ más részein. Trump gazdasági tanácsadója szerint a piac jelentős piaci esés jó lehetőséget kínál azoknak a befektetőknek, akik hosszú távon gondolkoznak, számos részvény ugyanis hirtelen kedvező szintre esett.

A pozitív kommentárok súlyát csökkenti, hogy egyelőre a koronavírus globális hatásairól nem jelenetek meg becslések, de a nagy tőzsdei vállalatok közül is kevés adott pontos prognózist. Az Apple ugyan egy bő hete kiadott egy figyelmeztetést, amelyben jelezte, hogy az első negyedéves számai elmaradnak majd a tervezett szintektől, ám hogy mennyivel esnek vissza, azt nem közölték. Egy Kínában erősen érintett másik nagyvállalat, az Adidas is arról számolt be, hogy a járvány miatt csökkent a távol-keleti piacokon a bevétele, arról azonban, hogy mennyivel, semmi nem derült ki. Ha valóban csak egy kisebb megingás lesz a mostani, akkor akár tényleg jó beszállót adhatott a piac. Ugyanakkor sokan inkább kivárnak, mert ha valóban megjelenik az Egyesült Államokban, akkor egy újabb negatív hullám jöhet a piacokon.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?