Hirdetés

Trump lett a tőzsdék réme, csak a forint és az OTP tartotta magát

Eidenpenz József, 2019. december 03., 19:09

Az amerikai elnök eheti kijelentéseivel valóságos lavinát indított el a tőzsdéken. A befektetők menekülnek a kockázatos eszközök felől a menedékekbe, mint az arany, a kötvény, az ezüst, a platina. A BUX esése viszont mérsékelt maradt az OTP-nek köszönhetően, és a forint is megtartotta hétfői pozícióját.

Izgalmasan indult a december már hétfőn is a tőkepiacokon, de kedden csak fokozódott a részvényindexek esése és az áringadozás. Donald Trump ma kijelentette, hogy nem törekszik mielőbbi megegyezésre Kínával. Sőt még az is lehet, hogy az egész jobb lenne, ha a 2020 végi elnökválasztások utánra maradna.

Majd Wilbur Ross kereskedelmi miniszter is rátett egy lapáttal, amikor arról beszélt, hogy december 15-én életbe lépnek a korábban kilátásba helyezett vámok a kínai árukra. Hacsak addig valami jelentős előrelépés nem történik. De az hogyan is történhetne?

Hirdetés

Franciaországgal is romlottak a kereskedelmi kapcsolatok az internetes óriásokra kivetett francia adók miatt. Az USA visszaütött, a franciák EU-szintű válaszlépésekkel fenyegetőznek. A hétfői rossz hír egyébként az volt, hogy Brazíliának és Argentínának újra acél– és alumínium-vámokkal kell szembenéznie. Keménykedés látszik tehát minden fronton.

Az OTP jól van

Nem csoda, hogy a vezető amerikai indexek egy-másfél százalékos mínuszban vannak. Elsősorban az ipari részvényeket adják, a Dow Jones ipari átlag mind a 30 tagja esik. Csodával határos módon a német DAX szerény pluszban tudott végezni, de a francia mutató egy, a brit 1,7 százalékkal zuhant.

A Dow Jones ipari átlag egy éve (Tradingview.com)
A Dow Jones ipari átlag egy éve (Tradingview.com)

Itthon a BUX index megúszta 0,7 százalékos süllyedéssel, mert bár a Mol 1,8, a Richter 1,0 százalékkal esett, az OTP kis emelkedéssel, 14 290-en búcsúzott. A forint is folytatta erősödését délután, 331,50 is volt az euró, este pedig 331,75 az ára.

További árfolyamok itt láthatók

A rém és a lavina

Az egyik német magazin Donald Trumpot a tőzsdék rémének nevezte ma, másutt arról írnak, hogy az elnök a “kockázatkerülés lavináját” indította el. Megint más megfogalmazás szerint a Wall Street kapitulált az USA kereskedelmi politikájának teljes kiszámíthatatlansága miatt.

Talán ez az igazán ijesztő a tőzsdéken, a nagyfokú bizonytalanság. Olyan folyamatok indultak meg, mint a tavaly decemberi, meglehetősen fájdalmas esések, vagy a 2018 elején bekövetkezett korrekció során. A befektetők elkezdtek a biztonságos eszközök felé menekülni a részvényekből.

Még egy szándéknyilatkozat sem sikerül?

Az S&P 500 indexre szóló opciók volatilitását jelző VIX index, amelyet sokszor félelem-indexnek is neveznek, ma egy időben húsz százalékos pluszban is volt, ami nem túl gyakori. Határozottan vették a német és amerikai államkötvényeket, a nemesfémeket (arany, ezüst, platina), csak a hétfőn elért történelmi csúcsa közelében mozgó palládium süllyedt kissé.

Neil Shearing, a londoni Capital Economics vezető közgazdásza szerint a kereskedelmi háború frontjáról érkező hírek nagyon kedvezőtlenek. Mi lesz az igazán fontos kérdésekkel, ha a felek még egy előzetes megállapodást sem tudnak tető alá hozni? – idézi a Marketwatch.

Félig teli vagy félig üres

Az elemző szerint a befektetők eddig túlságosan optimisták voltak, a félig teli pohár esetének fogták fel a híreket. Pedig meztelen a király, a világkereskedelem az idén stagnált. A gazdasági növekedés a téli hónapokban könnyen új mélypontokra hullhat. Az utóbbi időben tapasztalt  részvénypiaci növekedés pedig törékeny.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?