Hirdetés

Tovább mélyül az argentin válság, 2020-ban jön az újabb államcsőd?

Csabai Károly, 2019. augusztus 15., 18:15

Legalábbis elemzők már több mint 50 százalékos esélyt adnak annak, hogy az 1998-2002 között súlyos krízisen átesett dél-amerikai ország jövőre ismételni fog. Finoman szólva kétségesnek tartják ugyanis, sikerül-e a megroggyant költségvetési helyzetben lévő Buenos Airesnek előteremtenie az adósságai 2020. évi finanszírozásához szükséges mintegy 30 milliárd dollárt egy olyan piaci környezetben, amikor az országba vetett piaci bizalom gyakorlatilag elillant.

Mauricio Macri - Fotó: EPA / Argentína elnöki hivatala
Mauricio Macri - Fotó: EPA / Argentína elnöki hivatala

Napról napra vészesen romlik Argentína helyzete és a kilátásai. A kockázatosságát jelző mutató, az 5 éves CDS (angolul: credit default swap) felár a Reuters adatai szerint péntek óta csaknem megháromszorozódott, szerdán már 2720 ponton állt (csak viszonyításképpen: Magyarországé évek óta 100 alatt tanyázik). Elemzők 55 százalék esélyt adnak annak, hogy a dél-amerikaiak egy éven belül becsődölnek, s több mint 80 százalékban valószínűsítik azt, hogy erre öt éven belül mindenképpen sor kerül.

A vasárnap tartott elnöki előválasztás fordulójának eredményére – amely a hivatalban lévő argentin elnök, Mauricio Macri vártnál is nagyobb arányú vereségét hozta – az argentin peso dollárral szembeni árfolyam hétfőn 25 százalékkal esett, s az utóbbi napokban folytatta mélyrepülését. Míg pénteken 45, hétfőn 56, jelenleg már 60 pesót kell adni a zöldhasúért. A Buenos Aires-i tőzsde indexe pedig 3 nap alatt 35 százalékkal zuhant.

Hirdetés

Így reagáltak a befektetők Macri argentin elnök szerdán meghirdetett gazdasági és közjóléti intézkedéscsomagjára, amely a szegényebb néprétegek, a bérből és fizetésből élők terheinek az enyhítését célozza. Ennek során a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát 20 százalékkal emelik meg, ami kétmillió dolgozó nettó jövedelmét havi kétezer pesóval (34 dollárral) emeli. Emellett feljebb vitték a bérminimumot is – az idén már másodszor –, igaz, azt nem közölték, hogy mennyivel. A munkanélküliek pedig gyermekenként havi ezer pesós (17 dolláros) támogatást kapnak. Mindezeken túl a gazdasági intézkedési csomag keretében 90 napra befagyasztják az üzemanyagárakat is. Az intézkedési csomag 678 millió dollárral növeli meg a költségvetés kiadásait – ez ronthatta tovább a már amúgy is negatív piaci hangulatot.

Argentína Latin-Amerika harmadik legnagyobb nemzetgazdasága, 2018 óta van recesszióban, s elemzők szerint abból sem az idén, sem jövőre nem fog tudni kikecmeregni. Az infláció meghaladja a negyven százalékot, a munkanélküliség tíz százalék feletti. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyanakkor a tavaszi előrejelzésében úgy becsülte, hogy idén 1,2 százalékkal csökken Argentína bruttó hazai terméke (GDP), a második fél évben azonban növekedésre vált, és jövőre már 2,2 százalékkal bővül a gazdaság.

Mélyítheti a befektetők ráncait, hogy Macri fő ellenfele, a populista Alberto Fernandez balközép peronista jelölt nem rejtette véka alá, hogy szeretné újratárgyaltatni országának az IMF-fel kötött 57 milliárd dolláros készenléti hiteléről kötött megállapodást. Amit a dél-amerikaiak azért kaptak, hogy kezelni tudják a pesó 50 százalékos leértékelődése miatt kialakult helyzetet.

Az argentin elnökválasztás első fordulóját október 27-én tartják, s – amennyiben szükséges – a másodikat november 24-én.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?