Hirdetés

Túl a 350-en - tovább szakad a forint (frissítve)

2020. március 18., 09:59

Szerda reggel folytatódott a forint vesszőfutása, a keddi 347-es szint után szerda reggel a 350-et ostromolta az euró árfolyama. Nagy kérdés, hogy a lélektani szintet áttöri-e az árfolyam, vagy az erősebb oldalon tud maradni a forint.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Az általános bizonytalanság, és a kockázatkerülés miatt továbbra is nyomás alatt van a forint. Kedden új mélypontot ütött a kurzus, akkor euró-forint keresztárfolyam a 348-es szintet, ám később visszatért ez alá. Így tovább tolódott felfele a kereskedési sáv, amelyben várhatóan mozgott az árfolyam, ez most a 345-350-es sáv lehet. Igaz, a szakértők immár úgy gondolják, hogy szerdán tesztelésre kerülhet a 350-es szint is.

A délelőtt során ezt vészesen megközelítette a keresztárfolyam, hiszen az új történelmi mélypont 349,67 lett. A mai lökésre persze van magyarázat. Egyes elemzők úgy látják, hogy az MNB újabb döntése, vagyis a hitelmoratórium kiterjesztése a lakossági ügyfelekre lehetett az a hír, amely a szerdai eladásokat generálta.

Az Equilor elemzői úgy látják, hogy a 350 szint áttörése esetén 352 alatt adódhat egy újabb ellenállás. Úgy látják, néhány hetes távlatban a 360-as szint elérése is teljesen reális. Most a forintgyengülés problémája másodlagos lett, a prioritás a gazdaság megsegítése, és a forintgyengülésből fakadó inflációs kockázat is számottevően csökkent, így a jegybank nem fog érdemben beavatkozni.

A magyar fizetőeszköz fájó gyengülése egyébként nem kirívó, hiszen az év eleje óta elszenvedett 5 százalékos gyengüléshez hasonlót produkált a lengyel zloty, míg a cseh korona ennél is többet, 7,5 százalékot esett már idén.

Hirdetés

Frissítve! A forint 11 óra körül új történelmi mélypontra süllyedt, immár a 350-es szinten is túllépett, és megközelítette a 351-es szintet.

Elkezdik "helikopterről szórni a pénzt"

Ami a tőzsdéket illeti, a szerdai nap ismét esést hozott mind a budapesti, mind az európai parketten. A BÉT-en az első óra végén 4 százalékos zuhanásban volt a BUX, valamennyi blue chip gyengült. Az OTP az indexhez hasonlóan 4 százalékot gyengült, a Mol ezt jóval meghaladóan 6 százalékot esett. A Richter 3,5 százalékkal esett, míg a Magyar Telekom 1,5 százalékkal került lentebb.

Európában a legnagyobb piacok – a német, a brit és a francia is - 4-5 százalék közötti mínuszokat mutattak a kereskedés első órájának végén. Emellett a határidős piacok előrejelzése alapján a tengerentúlon is 4 százalék körüli zuhanással indulhat majd a kereskedés.

A mai esés annak fényében meglepő, hogy az Egyesült Államokban óriási gazdasági mentőcsomag várható. A szövetségi kormány ugyanis ezermilliárd dolláros újabb pénzügyi csomaggal élénkítené a koronavírus-járvány miatt gondokkal küszködő amerikai gazdaságot. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter elmondta, hogy záros határidőn belül csekkeket küldhetnek a felnőtt amerikaiaknak, és egyszeri összeggel segítenek nekik átvészelni a koronavírus-válság időszakát. Várhatóan két hét múlva postázzák a csekkeket. Mnuchin nem említett konkrét összeget, de amerikai sajtójelentések szerint egyszer folyósított ezerdolláros összegről van szó.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?