Hirdetés

Tovább alkothatnak a Google zsenijei, őrült vágtában az OTP

Eidenpenz József, 2019. december 04., 18:59

Meglepően hirtelen távozott a Google három alapítója közül kettő a társaság felső vezetői közül. Az azonnali hatályú szakítást egyelőre jól fogadta a tőzsde, mert lehet, hogy a műszaki zseniknek az adminisztratív teendők hiánya egyenesen szárnyakat ad. Meglepően hirtelen kilábaltak a tőzsdék az eheti gödörből is, az OTP ára valósággal robbant.

A hétfői és keddi csúnya esések után, amit főleg Donald Trump harcias kijelentései, a kereskedelmi háborúval kapcsolatos pesszimizmus okozott, szerdán jött az enyhülés. A Bloomberg megszellőztette, hogy Trump fellépései ellenére azért a felek továbbra is dolgoznak legalább egy előzetes szerződés tető alá hozásán.

Az európai indexek jellemzően egy-másfél, az amerikai társaik 0,5-0,8 százalékos pluszban vannak. Itthon a BUX index 2,4 százalékkal lőtt ki, az OTP ára pedig valósággal robbant. A részvény új rekordja záróáron 14 870 forint, de a Mol is 1,6, a Richter 1,9 százalékkal drágult. A forint is erősödött, 331 forint közelében kár az euró.

Hirdetés

További árfolyamok itt láthatók

Távozott a Google három alapítója közül kettő, Larry Page és Szergej Brin a társaság kedd esti bejelentése szerint. Az azonnali hatályúnak nevezett visszalépés egy 21 éves korszak végét jelezheti. Hasonló ahhoz, ahogy Jack Ma az internetes kereskedő óriás, az Alibaba vezetéséből vonult hátrébb korábban – írta a Financial Times.

Már korábban megtörtént?

Egyáltalán nem jellemző a vezető amerikai technológiai társaságok életében hogy ilyen egyszerűen elsétáljanak a vezetők – írta a lap. Talán csak Bill Gates csinált hasonlót, amikor 2006-ban visszavonult a Microsoft napi vezetésétől.

Alphabet-árfolyam (Tradingview.com)
Alphabet-árfolyam (Tradingview.com)

A Google részvényei emelkedéssel reagáltak a hírre, mintegy két százalékos pluszban járnak ma. A Google lépése egyben egy új korszak kezdetét is jelentheti sokak szerint . A feltételezések szerint Larry Page és Szergej Brin valójában már korábban visszavonultak az üzlettől, csak most tették ezt hivatalossá.

Egészségügy? Önvezetők?

A Google céget az Alphabet holding négy évvel ezelőtti megalakítása óta Sundar Pichai vezeti. A másik két menedzser az Alphabet elnöke és vezérigazgatója voltak. Most Sundar marad a csúcsmenedzser.

A Google lépése egyben egy új korszak kezdetét is jelentheti a Financial Times szerint. Bár a Google bevételeinek több mint 90 százalékát még mindig az internetes üzletág adja, a feltételezések szerint a cég teljesen más irányokba is terjeszkedni készül. Ilyen az egészségügy vagy az önvezető autók.

Laboratóriumok és találmányok

Larry Page eddig is kevéssé érdeklődött a napi üzlet iránt. Ő inkább egyfajta feltaláló alkat, aki technológiai áttöréseket próbál elérni egy sor iparágban. Volt, aki egyenesen korunk Thomas Edisonjának nevezte. Brin is inkább a Google X laboratóriumai környékén mozgott.

A befektetők leginkább azon tanakodnak, hogy az Alphabet-Google csoport nagyszabású terveinek és találmányainak sorában vajon mi lesz a következő. A cégnek szokása korábbi terveket feladni, projekteket leállítani és újakat elővenni a tarsolyából. A fő pénzkereseti forrás, a Google internetes üzletág azonban változatlan.

Tőkeerősek a fiúk

De az alapítók követhetik például Bill Gates példáját, aki erősen csökkentette Microsoft-részesedését és inkább személyes vállalkozásaiba csoportosította át a tőkéjének egy részét. Tőkéjük van, Page és Szergej Brin részesedése jelenleg 11,4 százalékos a vállalatban, ami most mintegy 101 milliárd dollárt ér. Bár a két szakemberre az Alphabet Holding vezetésében már nincsen szükség, tulajdonosok maradnak. A szavazati jogok 51 százalékát ellenőrzik (elsőbbségi részvényekkel).

A világ összes információja

Az is elképzelhető, hogy miután a napi kötelezettségeik csökkentek, Page megvalósítja a Google híres régi tervét a világ összes információjának rendszerezéséről. A két tudós támogatottsága a részvényesek körében állítólag szilárd.

Hihetetlen történet, amelyben két, az egyetemről kirúgott diák megalkotta a világ legnagyobb társaságát – méltatták a tevékenységüket. A cég indításánál üzleti angyal-befektetők bábáskostak 1998-ban, közöttük Jeff Bezos, az Amazon feje.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?