Hirdetés

Totális pánik a tőzsdéken

2020. február 28., 11:17

Az egész heti zuhanás pénteken egy újabb kiadós eséssel készülnek megkoronázni a piacok. Úgy tűnik a befektetők a néhány héttel ezelőtti optimizmus után teljesen pesszimisták lettek, és sokaknak csupán egy célja van, menekülni a kockázatos befektetésekből. Egyelőre nem látszik, hogy a kialakult helyzetet mi az, ami meg tudná fordítani, annak ellenére, hogy a heves zuhanás után számos piac árazása akár kedvezőnek is tűnhet.

Csütörtökön délután még úgy tűnt, hogy az amerikai piacok a kezdeti nagy veszteségből talpra tudna állni, és napon belül egy komolyabb korrekciót láthattunk. Az emelkedés azonban csak kérészéletű volt, az utolsó két órában megint masszív eladások jöttek, így a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1197,43 ponttal, 4,44 százalékkal, 25 760,16 pontra zuhant. Az S&P 500-as mutatója 137,99 ponttal, 4,43 százalékkal gyengült, és 2978,4 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 414,3 pontot, 4,61 százalékot vesztett értékéből, és 8566,48 ponton zárt. Ez egyébként a Dow Jones esetében negatív történelmi rekordot jelent, soha nem volt még ilyen pontban elért mértékű vesztesége az indexnek.

Péntek hajnalban folytatódott az esés az ázsiai piacokon, majd az európai börzék erre még rátettek egy lapáttal. A délelőtti kereskedésben a német, a francia és az angol piac legfontosabb mutatója is 4-5 százalék közötti zuhanást jelez. A pánikszerű eladások a magyar piacon is jellemző, a hazai tőzsde indexe is közel 5 százalékkal gyengült, a vezető részvények mindegyik jelentősen veszített az értékéből.

Friss árfolyamokat itt találnak

Mivel a befektetők pánikszerű reakcióját láthatjuk, ezért nem lehet megjósolni, hogy mikor jöhet el a megnyugvás pillanata, benne van a pakliban, hogy még napokig tart a zuhanás, de ha megnyugodnának a kedélyek, akkor még egy hirtelen visszahúzást is láthatunk. A szakértők jellemzően nyugtatni próbálják a befektetőket, de ez a jelen helyzetben láthatóan nem működik.
Érdemes mégis megnézni, hogy milyen tényezők szíthatják a pánikot, vagy mi hozhat végre megnyugvást.

1; Újabb országokban jelent meg a vírus
Új-Zélandon és Fehéroroszországban is megjelent pénteken az új típusú koronavírus, illetve Nigériából és Litvániából is jelentettek péntekre virradóra egy-egy bizonyítottan koronavírusos megbetegedést. Ezzel immár a világ 53 országában több mint 83 ezer ember betegedett meg, a halálos kimenetű esetek száma pedig meghaladja a 2800-at.
Ami a tőzsdék szempontjából talán a legnagyobb ijedtség, hogy újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban. Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten - a lappangási időben - jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.
Pozitívum viszont, hogy Kínában gyakorlatilag sikerült a járvány gócpontjára Hupej tartományba, illetve annak székhelyére Vuhanba visszaszorítani a vírus, azon kívül ugyanis szó szerint egy-két esetet találtak csak.

2; Van, ahol már készül a gazdaságmentő csomag
Természetesen az egészségügyi vonatkozások mellett számottevő gazdasági hatása is van a koronavírus járványnak. Nem véletlenül igyekszik több kormány is ezt ellensúlyozó lépéseket tenni. Japánban például egy 45 milliárd dolláros mentőcsomagon dolgoznak, amiről Shinzo Abe miniszterelnök egyik tanácsadója beszélt. A kormány a hírek szerint igyekszik nagyon komolyan venni a következményeket, ami annak fényében persze nem meglepő, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az adóemelések miatt bezuhant a GDP (-6,3%). Mindenesetre a kormány szándéka szerint mindent megtesznek, hogy a törékeny helyzetben lévő japán gazdaságot növekedési pályára állítsák.

Hirdetés

A napokban egyébként a német illetékesek is felvetették, és egy érezhető fiskális programot fognak indítani a következmények enyhítése érdekében.

Ebből a szempontból különösen érdekes lesz, hogy az utóbbi napokban látványosan passzívvá vált Donald Trump mikor és milyen tervekkel lép színre. Számára ugyanis az újraválasztás is múlhat ezen, az elnök legkedvesebb témái ugyanis a gazdasági növekedés és a tőzsde szárnyalása. Ha viszont ezek megtörnek, netán recesszió lenne az USA-ban, akkor kevés olyan eredményt tud felmutatni, amit a novemberi elnökválasztás előtt kommunikálhat. 

3; Újabb mélyponton a forint
A tőzsdei pánik és a fokozódó kockázatkerülés nem hagyta hidegen a magyar devizát sem, amely péntek reggel új történelmi mélypontra jutott.
A témával foglalkozó hosszabb cikkünket itt érik el.

4; Csak a nyáron tesznek ajánlatot az INA-ra a horvátok?
A Világgazdaság írása szerint három interjú is megjelent a Molról, amelyek közül az egyik azt feltételezi, hogy a horvát állam ajánlata csúszni fog.Tomislav Coric, horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter azt állította, hogy az átvilágítással megbízott angol-francia befektetési banknak, a Lazardnak még időre van szüksége, amíg beértékeli az INA-t. Terv szerint március végével kellett volna, hogy befejezze a folyamatot a Lazard, azonban ez úgy tűnik csak a második negyedévben érhet véget.
A magyar olajcég kapcsán az is kiderült, hogy zöld jelzést kapott az azeri beruházás, így az év közepéig lezárhatják az azerbajdzsáni tranzakciót.

5; Látványosan nőtt a 4iG árbevétele
A 4iG Nyrt. 2019-ben 41,13 milliárd forint konszolidált árbevételt és közel 2,83 milliárd forint adózott eredményt ért el a nemzetközi beszámolási standardok (IFRS) szerint, az előző évhez képest a csoport árbevétele csaknem háromszorosára növekedett, nyeresége pedig huszonnyolcszorosára ugrott - közölte a vállalat pénteken.
A rekorderedmény után a társaság osztalékfizetést is tervez, ennek mértékéről az áprilisi közgyűlés dönthet majd. Közölték azt is, hogy a menedzsment várakozásai szerint a teljesítés és előkészítés alatt álló megbízások alapján, valamint a szolgáltatási portfólió bővítésével az idei évben tovább növekedhet a cégcsoport üzleti eredményessége. A 4iG folyamatosan vizsgálja a hazai és nemzetközi terjeszkedés, az akvizíciók lehetőségeit.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?