Hirdetés

Tegyük újra naggyá a jenki uránt, drágítsuk meg az olajat

Eidenpenz József, 2019. december 06., 18:47

Ma ismét jó a hangulat a tőzsdéken néhány amerikai makroadat hatására. Az OTP záróára megint emelkedni tudott, bár napon belül nem érte el az előző napi szintet. Az OPEC felbeszélte az arany árfolyamát, az amerikai elnök pedig országa uránbányáinak adott egy hazafias lökést.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Jó foglalkoztatási adatok és fogyasztói bizalmi indexek érkeztek az USA-ból, ez megalapozta a tőzsdék optimizmusát erre a napra. Az európai indexek egy-másfél százalék körüli pluszban járnak, az amerikai társaik is egy százalék körül mentek fel.

Itthon a BUX index csak kissé tudott emelkedni, 0,2 százalékkal, ahogy az OTP záróára is minimálisan, 14 900 forintra nőtt. A tegnap nap közben beállított 15 000 forintos OTO-rekordot egyáltalán nem sikerült ma elérnie. A forint erősödget, az euróért már csak 330,60-at kell fizetni a bankközi piacon.

Hirdetés

Ülésezett az OPEC, ahol a vártnál valamivel kisebb kitermelés-csökkentésről döntöttek, 500 ezer hordó/nap értékben. Ez átmenetileg csökkentette az olaj árát, azután emelkedés következett. Most egy százalék körüli pluszban van a fekete arany, a WTI 59,10, a Brent 64,30 dollár körül.

További árfolyamok itt láthatók

Két számjegyű uránrészvény-robbanás

Egyes amerikai és kanadai uránbánya-vállalatok részvényei két számjegyű ugrást mutattak be, mások visszaestek azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök a hazai bányák előnyben részesítését tűzte ki célul. A kanadai Energy Fuels és az USA-ban jegyzett Uranium Energy részvénye 14 százalékkal ugrott meg péntekre virradó éjszaka.

Az amerikai uránbányászat támogatását, védelmét egyébként már régóta fontolgatta az elnök, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Ősszel meg is rendelt egy tanulmányt, vizsgálatot ebben a kérdésben.

Stratégiai uránkészlet kell?

Most a Fehér Ház ezzel foglalkozó munkacsoportjának ajánlását szellőztették meg, amely szerint javasolják, Donald Trump elnök utasítsa a szövetségi kormányt, hogy vásároljon több uránt a hazai termelőktől. Ez a magasba küldte az amerikai bányászati ​​társaságok részvényeinek árfolyamát. Más kontinenseken levő, ausztrál vagy afrikai cégeknek persze ez már nem olyan jó hír, így egyes részvények estek.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának javasolják urántartalékok felhalmozását, ez áttételesen azért az egész szektornak jó lehet. A Bloomberg híre ugyanakkor “az ügyet jól ismerő” forrásokra hivatkozik, így még nem tudni minden hivatalos részletet. Még nem tudni, hogy milyen lehetőségeket választ Trump az ajánlások közül.

Emelkedik a Cameco is

A munkacsoport többek között megfontolta annak a lehetőségét, hogy egy 1950-es védelmi törvény alkalmazásával kötelezzék a kormányt amerikai urán vásárlására, stratégiai készleteinek feltöltésére.

Az URA jelzésű uránbánya-ETF (tőzsdén kereskedett alap) ma mindössze 1,7 százalékkal emelkedik, miután a részvények nem egységes irányban mozognak. A Cameco, az iparág zászlóshajója 4,5 százalékos pluszban van. Az uránbánya-részvények lényegében a fukushimai katasztrófa óta süllyednek, szenved az ágazat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?