Hirdetés

Nem lesz amerikai-kínai megállapodás, mégsem bánkódnak a befektetők

2019. december 10., 16:13

Kedden előbb arról számoltak be a lapok, hogy az Egyesült Államok és Kína között aligha jön létre megállapodás december 15-éig, ám nem lett komolyabb pánik, mert az is kiszivárgott, hogy az újabb vámokat mégsem fogják bevezetni.

Komoly hullámvasutazás jellemezte kedden a piacokat, a délelőtti órákban ugyanis a South China Morning Post cikke miatt kezdtek el aggódni a befektetők. Ott ugyanis arról írtak, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy december 15-e előtt aláírná Washington és Peking a régóta húzódó kereskedelmi tárgyalásokat lezáró megállapodást.

Változó hangulat

Hirdetés

Az időpont azért kulcsfontosságú, mert akkor lépnek életbe újabb, kínai termékeket sújtó vámok. A felek között pedig a kiszivárgott pletykák szerint a megállapodást akadályozó egyik tényező éppen az, hogy a kínai fél a vámok felfüggesztését kérte, igaz nem csak a kivetendő, hanem a már most is élő tarifákét is. Az amerikaiak viszont ragaszkodtak eddig ahhoz, hogy legfeljebb azokat a vámokat hajlandók felfüggeszteni, amik még nem léptek életbe, minden más esetben csak a kereskedelmi megállapodás aláírását követően hajlandók lépni.

Éppen a fentiek miatt vélhették úgy a befektetők, hogy ha késik a megállapodás, és újabb vámok lépnek életbe, az még inkább meg fogja majd nehezíteni a megegyezést. A The Wall Street Journal viszont azt közölte a kora délutáni órákban, hogy értesüléseik szerint a december 15-től esedékes tarifák életbe léptetését elhalasztja az Egyesült Államok.

Ennek hatására az addig nyomott tőzsdei hangulat varázsütésre megváltozott, és a korábban komoly mínuszt mutató európai tőzsdeindexek jelentősen emelkedtek napon belül, míg az amerikai határidős indexek kilőttek, és egy pillanat alatt váltottak negatívból pozitívra.

A szomszédok most fontosabbak

A kiszivárgó információk szerint egyébként nem véletlenül lebegtette be Donald Trump a múlt héten, hogy a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásra csak a jövő évi elnökválasztás után kerülhet sor.

Egyrészt a felek továbbra sem tudnak kardinális kérdésekben egyezségre jutni, másrészt az amerikaiak most egy másik megállapodásra fókuszálnak. Jelenleg ugyanis magasabb prioritása van a Mexikóval és Kanadával kötendő kereskedelmi megállapodás véglegesítésének, amely felváltja az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást, így az Egyesült Államok erre összpontosít.

Érdekesség, hogy már a South China Morning Post írása is azt feltételezte, hogy a kínai árukra vonatkozó további tarifák várhatóan nem lépnek hatályba, ám a befektetők ezt az információt akkor figyelmen kívül hagyták, és csak a Wall Street Journal cikkének hatására vették ezt készpénznek.

Felfüggesztik a kivetendő vámokat

A pletykák szerint egyébként a felek számára rövid távon akár az is elegendő eredmény lehet, hogy a kivetendő vámokat felfüggesztik, amelyért cserébe Peking elkötelezi magát jelentős mennyiségű amerikai mezőgazdasági termék beszerzése mellett. Utóbbi egyébként nem illuzórikus terv, hiszen az elmúlt hónapokban már növekedést mértek a Kínába irányuló amerikai szójabab szállítmányok volumenében, miután tavaly komoly visszaesés volt tapasztalható, a Kína által bevezetett vámok miatt.

Ráadásul egy másik árucikk, a sertéshús esetében is komoly kínai érdeklődésről szólnak a hírek, aminek hátterében az áll, hogy Peking a sertéspestis miatt kényszerpályára került.

Csúcson az infláció

A kedden publikált adatok szerint 8 éves csúcsra ugrott a kínai infláció, amely jórészt az állomány felét elpusztító járvány számlájára írható. A sertéshús ára ugyanis nem csak megduplázódott, de állítólag számos helyen annak ellenére hiánycikk, hogy több régióban is a legfontosabb húsfajtának számít.

Persze érdekes lesz, hogy milyen további információk érkeznek hivatalos és informális csatornákon keresztül. A vámok felfüggesztése ugyan rövid távon nem élezi a feszültséget, ám a helyzetet sem rendezi. A kereskedelmi megállapodás és a vámháború viszont komoly károkat okozott a felek számára, a hétvégén publikált adatok szerint például immár negyedik hónapja csökkent a kínai export mennyisége és kis mértékben az ország devizatartaléka is apadt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?