Hirdetés

Szerdai befektetői menü: újabb Trump-attak és céges izgalmak

Csabai Károly, 2019. július 17., 11:18

A július végéig esedékes két kamatdöntésre (Fed, Európai Központi Bank) való várakozás közepette Trump újabb, Kínát vámemelésekkel és további sarcok kivetésével zsaroló kijelentései, valamint a gőzerővel folytatódó vállalati gyorsjelentések foglalkoztathatják a befektetőket.

Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott rendeletet az Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci
Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Enyhe mínuszba taszította az amerikai tőzsdeindexeket Donald Trump kijelentése, miszerint messze állnak még a megegyezéstől Kínával. A rossz hangulat ma reggel Ázsiára is átragadt, s az európai börzék ugyancsak pirosban kezdték a napot, csupán az enyhén zöldellő Budapest volt üdítő kivétel. Az arany alapvetően a dollár erősödésének hatására enyhe negatív korrekciót hajtott végre, de sikerült az 1400 dolláros szint felett maradnia. Az olajárak viszont emelkedtek a valamivel kedvezőbb amerikai készletadatok hatására, az észak-amerikai (WTI) némileg 58 dollár alatt maradva, míg a Brent típusú 64,5 dollár felett kezdte a napot. A forint továbbra is gyengélkedik, bosszantva a külföldi nyaralásukhoz pénzt váltókat, euróval szembeni árfolyama a 326-os szint felett jár. Lássuk, mire érdemes figyelni a hét közepén.

1. Trump nem nyugszik

Hirdetés

Mondjuk ez nem újdonság, az viszont igen, hogy kilátásba helyezte, ha továbbra sem lesz előrelépés a kínaiakkal, akkor 325 milliárd dollár értékű áru vámját megemeli, s új sarcokat is kivethet. Az amerikai elnök rosszallását az válthatta ki, hogy szerinte a kínai fél a G20-as csúcson megígérte, amerikai mezőgazdasági termékeket fognak vásárolni, ezt azonban eddig nem tette meg. A kínaiak azonban tagadják, hogy lett volna ilyen megállapodás.

2. Lejtőre került a font

A brit fizetőeszköz közel 1 százalékkal gyengült kedden a dollárhoz képest, miután a Downing Street 10-be költözésre legesélyesebb Boris Johnson egyre inkább reálisnak tartja a megállapodás nélküli Brexitet. Szerinte az úgynevezett „back-stop”-nak mindenképpen ki kell kerülnie a szerződésből ahhoz, hogy számukra elfogadható legyen a megállapodás, ám az EU alternatíva hiányában erre nem mutat hajlandóságot. Johnson már azt fontolgatja, hogy novemberig nem fogja összehívni a parlamentet, ezzel elősegítve az október végi megállapodás nélküli kilépést. Így korábban hiába utasította el azt a brit parlament, mégsem tudnának tenni ellene.

3. Kedvező amerikai gyorsjelentések

A Goldman Sachs, a J.P. Morgan, a Wells Fargo és a Johnson & Johnson is pozitív második negyedéves eredményekről számolt be. Ám csak a Goldman Sachs és a J.P. Morgan részvényének az árfolyama nőtt.

A Goldman Sachsnál azt is értékelték a befektetők, hogy a bank júniusban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed sikeres stressz-tesztjét követően az osztalékát 85 centről 1,25 dollárra emelte, miközben 7 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot jelentett be. A J.P. Morgannél pedig azt, hogy a hitelkockázati költségei tovább csökkentek és már 5 százalékkal maradnak el az egy évvel korábbitól.

A Wells Fargonál a visszaeső kamatbevétel és az emelkedő hitelveszteség játszott közre abban, hogy a cég papírja közel 3 százalékkal értékelődött le kedden. A pozitív eredmények ellenére csökkent, 1,64 százalékkal a Johnson & Johnson-részvény jegyzése.

Ma a Bank of America, az eBay, az IBM és a Netflix teszi közzé a negyedéves számait.

4. A BNP Paribasnál landolhat a Deutsche Bank részlege

A németek fedezeti alapokat kiszolgáló, Prime Brokerage nevű üzletága 168 milliárd dollárnyi ügyfélvagyont kezel. Ezen túl a vagyon kezeléséhez használt belső szoftverek és akár több száz munkavállaló is átkerülhet a franciákhoz. A megállapodással a Deutsche Bank még jobban kilépne a globális banki tevékenységből, míg a BNP egy értékes üzletágat szerezhetne, amely jól illik a menedzsment elképzeléseibe – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Megjegyezve: az üzletet nehezítheti, hogy az átadás bonyolult és időigényes lesz, a kliensek pedig türelmetlenek. Meg nem erősített információk szerint jelenleg napi 1 milliárd dollár tőke távozik a német banktól.

5. Kitörés előtt a PannErgy?

Legalábbis, ha bejön az OTP elemzőinek várakozása, miszerint a jelenleg 750 forintos részvényárfolyam egy év múlva akár 1106 forintig is felmehet. E véleményüket arra alapozzák, hogy a kedvező időjárás és egy csepeli ingatlan értékesítése hatására az idei adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (ebitda) 2,5 millárd forint lehet, szemben a menedzsment a 2,32-2,38 milliárdos előrejelzésével. A mai nyitást követő első órában a PannErgy-részvények több mint 2 százalékot erősödtek.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?