Hirdetés

Szabadesés után visszapattant az olaj

Király Béla, 2020. március 19., 19:26

Szerdán még drasztikus esést láthattunk az olaj piacán, csütörtökön viszont komoly emelkedés következett. Az elemzők ugyan túladottnak tartják az árfolyamot, ám tartós árfolyamnövekedésre csak akkor lehet csak számítani, ha a kereslet ismét meglódul.

Jelentős árfolyamerősödés volt az olaj piacán csütörtökön, az Amerikában irányadó WTI árfolyama délután 5-kor 15 százalékos pluszt mutatott, de napközben volt ennél jóval erősebb, 25 százalékos plusz is. A kurzus persze továbbra is nyomott, 25 dollár alatti. Kisebb mértékben, de drágult a brent olaj is, amely 26 dollár felett járt a délutáni kereskedésben.

A csütörtöki ugrást kommentáló tengerentúli elemzők úgy vélekedtek, hogy trendfordulóról semmiképp sem beszélhetünk, csupán annyi történt, hogy az utóbbi napokban olyan nyomott áron kereskedtek az olajjal, ahonnan jött némi korrekció. Tartós emelkedésre a jelen helyzetben nem lehet számítani, egyelőre ugyanis a kereslet visszaesése határozza meg az árfolyamokat, miközben a nagy kitermelők nem tudtak megegyezni komoly korlátozásról.

18 éves mélypontról jött vissza

Szerdán egyébként óriási esés volt az olaj piacán, és 18 éves mélypontra került a kurzus. A pánikszerű eladásokat akkor a Goldman Sachs meglehetősen pesszimista előrejelzése váltotta ki. A befektetési bank szakértőinek előrejelzése szerint március végéig napi 8-9 millió hordóval csökkenhet a globális kereslet, az egész évet tekintve pedig elérheti a napi 1,1 millió hordót a visszaesés mértéke. Szerintük, amíg nem sikerül megfékezni a koronavírust, addig a járvány soha nem látott mértékben csökkentheti a keresletet.

A Goldman szakértői azt is jelezték, hogy azzal számolnak, a Brent hordónkénti ára húsz dollárra csökkenhet a második negyedévben. Más elemzők még a tízdolláros árat is elképzelhetőnek tartják, ami legutóbb 1998-ban fordult elő. Általános vélemény, hogy az olajpiacon rekordméretű túlkínálat alakulhat ki áprilisban, mert a járvány visszavetette a keresletet, a nagy exportőrök viszont kitermelésük növelésére készülnek. Olyan globális fölösleg keletkezhet, hogy elemzők szerint pár hónap alatt megtelhetnek a tározók és az ipar széles körben leállásokra kényszerülhet. A nyersolaj már így is javarészt a szárazföldi és tengeri raktárakba kerül az utazási korlátozások és a gazdasági aktivitás csökkenése miatt.

Hirdetés

Csak abban értenek egyet az elemzők, hogy túltermelés van

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport elemzői úgy becsülik, hogy a februártól májusig tartó időszakban havi bontásban napi 4 millió és 10 millió között, azaz a globális kereslet 4-10 százaléka között lehet a túlkínálat mértéke. A Standard Chartered Bank brit nagybank még borúlátóbb, a második negyedévben napi 12,9 millió hordós túlkínálatot - ez a globális kereslet 13 százaléka -, az év végére pedig 2,1 milliárd hordót meghaladó többletet vár.

A Goldman Sachs számításai szerint több mint egymilliárd hordóra rúgnak az olajtárolók kihasználatlan kapacitásai, de a túlkínálat ennél várhatóan kisebb lesz. Ezzel együtt zavarok keletkezhetnek a logisztikai kapacitásokban, ideértve tankerhajókat, az olajvezetékeket, a terminálokat és a feldolgozó egységeket.

Az olaj árának csütörtöki erősödése azt is jelzi, hogy az utóbbi napok pánikja után úgy tűnik, hogy a befektetők kivárnak, ami tükröződött az árupiacok mellett a részvényeken is. Az értékpapír piacokon ugyan továbbra is nagy jelentős elmozdulások voltak napon belül, de a szerdai záróértékekhez képest csütörtök délutáni a zárás előtt 1,5 százalék körül pluszokat láthattunk a legfontosabb európai tőzsdéken. A Wall Streeten ekkora optimizmus nem volt, az indexek ugyanis a szerdai záró szintek környékén álltak.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?