Hirdetés

Rendkívüli idők, rendkívüli intézkedések – majdnem 360 forint az euró

Eidenpenz József, 2020. március 19., 11:57

Bár sok kormány és jegybank rendkívüli intézkedésekről számol be a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítése érdekében, a hatás egyelőre kérdéses. A gazdaság lázmérőinek tekinthető tőzsdeindexek Európában kissé tudnak javulni ma, az olaj viszont erőteljesen megindult felfelé a gödörből. Az OTP süllyed, a Mol ugrik, a forint újabb és újabb szakadékba ér.

A vírus terjedése egyelőre nagyon gyorsnak látszik, aggasztó hírek jöttek Franciaországból, pár naponta megduplázódott a német fertőzöttek száma. Olaszországban a magas halálozási irány ijesztő, Ausztriában Tirol tartomány minden települését vesztegzár alá helyezték. Magyarországon is napról napra gyorsan nő az igazolt esetek száma, már csoportos fertőződésről beszélnek.

További híreink a koronavírusról

Hirdetés

Tegnap este megint jókora eséssel zártak az amerikai tőzsdék, a főbb indexek 5-6 százalékkal tovább zuhantak. Ma reggelre pirosba borult Ázsia, az 1-3 százalékos indexesések közül a koreai tőzsde nyolc százalékos zuhanása rítt ki. Ezt állítólag egy elektromos biztosíték kiégése miatt bekövetkezett üzemszünet indította el, de a külföldi befektetők fokozott eladásairól is beszélnek.

A jegybankok és a kormányok egyaránt megmozdultak, hogy segítsenek a válságon, de ennek egyelőre nem világos, mekkora lesz a hatása. Az USA-ban a kamatcsökkentés után egyelőre 250 milliárd dolláros segélycsomagot írt alá az elnök, de ez a költségvetési lazítás egyes becslések szerint felmehet akár ezer milliárdra is. Gyakorlatilag pénzt osztanak az embereknek.

Az EU-ban 750 milliárd eurós eszközvásárlási program következik. Itthon hitelmoratórium és egyes ágazatok közterheinek csökkentése van napirenden. “Rendkívüli időkben rendkívüli intézkedésekre van szükség” – mondta az EKB elnöke, Christine Lagarde. A programban állampapírokat és vállalati kötvényeket is vásárolnak majd, a görög eszközök is a listán vannak.

Euró/forint (Tradingview.com)
Euró/forint (Tradingview.com)

Így ma is, mint tegnap, a görög részvényindex teljesít legjobban Európában, 6,5 százalékkal emelkedik. Egyébként ahhoz képest, mekkorák voltak az esések, csak szerény, 1-3 százalékos indexemelkedés van Európában, a német tőzsde pedig csak 0,3 százalékkal javul. Az amerikai határidős indexek pedig újra szerény mínuszban vannak.

OTP le, Mol fel

Itthon a BUX index 1,2 százalékkal felfelé megy, de az OTP újabb három százalékkal esik. A Richter egy, a Mol 7,5 százalékkal emelkedik, az utóbbiban szerepe lehet a felbolydult olajpiacnak. Az olaj ugyanis tegnap óriásit alakított, a WTI elveszítette értékének mintegy negyedét, 21 dollárig zuhant. De ma 13 százalékkal 23,5 dollárra ugrik, a Brent pedig 26,5 dollár.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint új történelmi rekordot üt nap, mint nap, ma 359,6 a friss csúcsa a Tradingview és 360,1 az Investing.com szerint. Akárhogy is, most 357,7, újabb 4-5 forinttal, mintegy 1,3 százalékkal magasabban van, mint tegnap este. Ma egyébként a lengyel zloty is két százalékkal gyengül, a cseh korona ezúttal stagnál. (További cikkünk a forintról.)

Kitört a dollár, gödörben a font

A dollár erősödése folytatódik, a dollárindex (DX) több mint három éve nem volt ilyen magasan, 102 felett. Az angol font viszont 1985 óta nem látott mélypontra süllyedt. Vélhetően a dollárerősödés a kockázatkerülő befektetők vásárlásainak köszönhető.

A New Yorki Értéktőzsde teljes mértékben elektronikus kereskedésre áll át hétfőtől, miután egy alkalmazottnál koronavírust találtak.

További híreink a koronavírusról

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?