Hirdetés

Pánik után kivárás a tőzsdéken

2020. február 25., 10:44

A koronavírus európai megjelenése komoly pánikot okozott a nyugat-európai és az amerikai tőzsdéken is. Két éve nem volt olyan zuhanás a Wall Streeten, mint hétfőn. Az első ijedtség után a keddi nyitás némi megnyugvást mutatott.

Hirdetés

Igazi vérfürdő volt a részvénypiacokon hétfőn, mindenhol óriási mínuszokkal zártak az irányadó mutatók. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1400,03 pontos, 3,06 százalékos csökkenéssel, 44 381,32 ponton zárt hétfőn, valamennyi vezető részvény gyengült a pénteki záráshoz képest. A német DAX index 4,3, a francia CAC 40 4,2, az olasz tőzsde pedig 6,1 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

A legnagyobb vesztesek Európában a légitársaságok, a Lufthansa például közel 8 százalékot, a Wizz Air és a Ryanair 12 százalékot, az easyjet pedig közel 15 százalékot esett. Észak-Amerikában a tőzsdeindexek hasonlóan komoly zuhanást mutattak. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1029,5 ponttal, 3,55 százalékkal, 27 962,91 pontra zuhant. Az S&P 500-as mutatója 111,8 ponttal, 3,35 százalékkal gyengült, és 3225,95 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 355,31 pontot, 3,71 százalékot vesztett értékéből, és 9221,28 ponton zárt.

Kedden kisebb pozitív korrekcióval indult mindenhol a kereskedés, de a kockázatok továbbra is fennállnak. Ahogy Észak-Olaszországban egyik napról a másikra jelentősen nőtt a megbetegedések száma, valamint a halálos áldozatok száma is emelkedett, úgy bárhol megjelenthet a betegség, felszítva a félelmeket a tőzsdéken.
Lássuk a legfontosabb piacmozgató információkat.

1; Kínában lecsengőben a járvány, máshol viszont romlott a helyzet
Nagyrészt az új típusú koronavírus-járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városra korlátozódott a vírus terjedése a kínai egészségügyi hatóságok kedden közölt adatai szerint. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfő éjfélig 508 új fertőzöttről számolt be, közülük 464-et jelentettek Vuhanból, és mindössze kilencet a városnak helyet adó Hupej tartományon kívülről. A fertőzöttek száma ezzel Kínában 77 658-re emelkedett. Hétfő éjfélig további 71 ember veszítette életét a vírus okozta betegség következtében, a járvány ezzel immár 2663 életet követelt az ország szárazföldi részén. A gyógyultak száma ugyaneddig 27 ezer fölé emelkedett. A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 48 ezer alá csökkent, közülük 9126 páciens állapota súlyos. További 2824 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban.
Máshol viszont problémás a helyzet, hiszen például Dél-Koreában egyre több fertőzött van. Minket legérzékenyebben ugyanakkor az olaszországi helyzet érint, ahol már heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak - jelentette az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. A fertőzöttek száma meghaladja a 200-t, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. Emellett újabb országok, így újabb országokban (Afganisztán, Irak, Bahrein és Omán) is jelentettek hétfőn megbetegedéseket.

2; Komoly hatása lesz a járványnak az olasz gazdaságra
Vélhetően rendkívül erős hatása lesz a koronavírus-járványnak az olasz gazdaságra, de nem lehet előre látni, hogy mennyire lesznek súlyosak a következmények - mondta hétfő este újságíróknak Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Kifejtette: e pillanatban még nem lehet megjósolni, milyen negatív hatással lesz a gazdaságra a járvány, hiszen még nem ismerni a vírus terjedése elleni intézkedések hatékonyságát. "Nem látjuk előre, milyen irányban terjed a kór" - fűzte hozzá.
Donald Trump amerikai elnök 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra - jelentette be hétfőn este a Fehér Ház. Közleményében Rachel Semmel, a Fehér Ház gazdálkodási és költségvetési hivatalának szóvivőnője közölte, hogy az összegből egymilliárd dollárt fordítanak a vírus elleni vakcina kifejlesztésére, a további összeget pedig műszerek és egyéb orvosi berendezések vásárlására költik. Az Indiában tárgyaló Donald Trump hétfőn az egyik Twitter-bejegyzésében - reagálva az egyes tőzsdei részvények értékének a koronavírus terjedésével indokolt zuhanására - azt írta: a koronavírus ellenőrzését "nagyon is kézben tartjuk az Egyesült Államokban". Hozzáfűzte még, hogy szerinte "a tőzsde éppen most kezd nagyon is jónak látszani".

3; Már nem meglepetés a német gazdaság gyengélkedése
A negyedik negyedévben stagnált a német gazdaság teljesítménye az előző negyedévihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált második, az első becslést megerősítő jelentése alapján.
2019 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest ár, szezonális és naptári kiigazítással nem változott (0,0 százalék) a német bruttó hazai termék (GDP). Az egy évvel korábbihoz képest árkiigazítással 0,3 százalékkal, ár és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt a német GDP 2019 negyedik negyedévében. A 2019-es első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt negyedéves bázison a német GDP, a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent, a harmadikban pedig 0,2 százalékkal nőtt. Éves bázison az első negyedévben 0,9 százalékkal nőtt, a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent, a harmadik negyedében 1,1 százalékkal nőtt a német GDP. Az egész éves a GDP-növekedés 0,6 százalék lett.

4; Egyre több cég tér vissza a normális üzemmódba
Hétfőn két óriásvállalat is arról számolt be, hogy lassan visszatérnek a járvány előtti működési módba. Újraindult ugyanis a termelés a Volkswagen legtöbb kínai gyárában hétfőn. A VW eredetileg azt tervezte, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt két héttel meghosszabbítja a holdújévi munkaszünetet február 17-éig, amit menet közben további egy héttel kitolt. A Volkswagen-csoportnak - a világ vezető járműgyártójának - januári eladásai éves szinten 11,3 százalékkal estek Kínában, amely a világ legnagyobb járműpiaca. A VW-csoport, amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a névadó Volkswagen vagy az Audi, a Porsche és a Skoda, januárban 343 ezer 400 járművet értékesített Kínában és Hongkongban. Kína a VW-csoport legnagyobb piaca.
Az Apple is azt közölte, hogy a korábban bezárt üzleteinek a többségét ismét megnyitotta, 42 kiskereskedelmi üzlete közül 29 ismét fogadja a vásárlókat. Azt viszont korábban közölte a társaság, hogy az első negyedéves eredménye el fog maradni a korábban tervezettől, a járvány miatt ugyanis számottevően eshet a kínai forgalma.

5; Az egyik legértékesebb fintech cég lett a Revolut
500 millió dolláros befektetést kapott negyedik körös befektetés keretében a Revolut. Ezzel a vállalat értéke 5,5 milliárd amerikai dollárra nőtt, amellyel a világ egyik legértékesebb fintech cégévé válik. A tőkét a Revolut arra fogja használni, hogy megerősítse termékfejlesztési tevékenységét már meglévő piacain, bevezesse banki tevékenységeit Európában, valamint növelje szolgáltatásainak mindennapi használatát a felhasználók körében.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?