Hirdetés
Hirdetés

Nem véletlenül omlott össze a Waberer’s, mélyben az egyesülés előtti Mészáros-cégek

Fellegi Tamás, 2019. március 20., 11:05

Most kiderült, hogy indokolt volt a Waberer’s részvényeinek hatalmas értékvesztése: a cég masszívan veszteséges lett. Az Opus és Konzum papírok másfél éves mélyponton a közelgő egyesülés előtt, drágán adott el saját részvényt a 4iG. Továbbra is bivalyerős a forint.

A tőzsdén tavalyelőtt 5100 forinton debütált Waberer’s részvények az elmúlt évben szakadatlanul estek, a részvény az indulóár kétharmadát vesztette el. Ez meglepőnek tűnt, de most úgy tűnik, megvan a fundamentális ok. A bevezetéskor még jól működő, nyereséges cég immár veszteséget termel, a most megjelent negyedéves jelentés szerint nem is kicsit.

Waberer's a tőzsdére vezetés óta
Waberer's a tőzsdére vezetés óta

A cég számára a piacvesztés és a költségek megemelkedése voltak a legkedvezőtlenebb tényezők, ezért a továbblépéshez a flotta csökkentését tervezik, vagyis a cég nem növekedéssel, hanem éppen ellenkezőleg, kapacitásának visszafogásával próbál stabilizálódni.

Hirdetés

A cég árbevétele ugyan 8,5 százalékkal 186 millió euróra nőtt, a cég mégis 11 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a negyedévben, jóllehet ennek bő felét egyszeri tételek adták. A céget múlt hónaptól új vezérigazgató, Robert Ziegler irányítja, célja a cég strukturális átalakítása és nyereségtermelő képességének helyreállítása. A részvény árfolyama ma 2,5 százalékkal csökken 1640 forintig.

Az egyesülés előtt álló Opus és Konzum tartósan gyengélkednek, a legalacsonyabb áron vannak azóta, hogy 2017-ben üstökösként emelkedtek sokszorosukra, miután Mészáros Lőrinc megjelent befektetőként és hatalmas vagyont hozott a cégekbe. Nem tudni, miért az áresés, lehet, hogy a befektetők nem bíznak abban, hogy az egyesült cég papírjai többet fognak érni, mint most a kettő külön.

Az Opus ma 401 forint, ami a fele korábbi legmagasabb, 800 forintos árának, a Konzum 201 forint, itt 360 forint volt a csúcs a tavalyi parlamenti választások után.

Opus
Opus

12 százalékkal zuhan 4400 forintig az elmúlt időszak sztárpapírja, a legújabb Mészáros-részvény, miután a cég bejelentette, hogy a tegnapi magas áron sajátrészvényeket értékesített.

A nagy emelkedés után megpihent a Mol és az OTP, a Richter és a Telekom viszont mértékben csökkennek 5270 illetve 463 forintig.

Az európai piacokon a német DAX gyengélkedik, de ezt szinte kizárólag a Bayer gyógyszergyár 12 százalékos zuhanása okozza, miután egy termékével kapcsolatban kifogások merültek fel Amerikában, és az ügyben vizsgálódnak most a hatóságok.

A forint folytatja napok óta tartó erősödését: 312,80 az euróhoz képest, ez újabb tetőpont tavaly május óta.

Euró/forint, egy év
Euró/forint, egy évKereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hűl az osztrák munkaerő-piac, de a magyar dolgozók még megvannak

Hűl az osztrák munkaerő-piac, de a magyar dolgozók még megvannak

Látszólag jól teljesít az osztrák munkaerő-piac, a munkanélküliség májusban is csökkent, de a kifulladás jelei már mutatkoznak. A magyar és egyéb külföldi munkavállalók száma sem nő olyan mértékben, mint korábban. Azért nem vagyunk nagyon messze az eddigi rekordoktól sem.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?