Hirdetés
Hirdetés

Nem tudott a Bitcoinra ráijeszteni Trump

2019. július 12., 19:03

Néhány napja az amerikai jegybank elnökének nyilatkozata után komolyan visszaesett a Bitcoin és más kritpoeszközök ára. Trump nyilatkozatára viszont nem, hogy esett volna az árfolyam, hanem egyenesen nőtt.

(Pixabay)
(Pixabay)

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a szerdai képviselőházi meghallgatásán tett egy fontos kijelentést, ami miatt a Bitcoin, és más fontos kriptoeszközök, így az Ethereum és a Ripple árfolyama is léket kapott. Ezek mindegyike jelentős, 10 százalék körüli zuhanást könyvelhetett el. Powell ugyanis arra szólította fel a Facebookot, hogy függessze fel kriptofizetéses projektjét a Librát. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy a projekt addig nem indulhat el, ameddig a súlyos fogyasztóvédelmi, adatvédelmi, és más pénzügyi kérdéseket nem sikerül tisztázni és megnyugtatóan szabályozni. A meglehetősen erős hangvételű üzenet határozottan megriasztotta a kriptoeszközök befektetőit.

"A Bitcoin egy semmi"

Csütörtökön Donald Trump is megnyilatkozott az ügyben, talán nem meglepő módon ő sem a kriptodevizák élharcosaként lépett fel. Egy esti Twitter üzenetben azt írta: "Nem vagyok nagy barátja a Bitcoinnak és a többi hasonló kriptoeszköznek. Ezek nem igazi pénzek, az árfolyamuk meglehetősen nagy kilengéseket produkál, és "nincs mögöttük semmi".

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a kriptoeszözök felhasználása is ingoványos területet jelent. Ezek a szabályozatlan eszközök „megkönnyíthetik a jogellenes magatartást, beleértve a kábítószer-kereskedelmet és más illegális tevékenységet…”.

Donald Trump azt is jelezte, hogy megdöbbentette amikor értesült a Facebook új projektjéről a Libra nevű krpitodevizáról. Szerinte ez bármennyire is csábítóan hangzik a befektetőknek, komoly kérdőjeleket vet fel az eszköz és annak megbízhatósága is. Szerinte, ha a Facebook bankká akar válni annak is megvan a maga jogi menete, amely feltételeket teljesítve megszerezheti a jogosítványokat akár belföldön, akár a nemzetközi piacon. Ehhez viszont a Facebooknak is minden banki szabályzatnak alá kell vetnie magát, és úgy kell viselkedniük, mint más bankoknak.

Hirdetés

Másoknak sem tetszik a Libra

A politikai döntéshozók nem először nyilvánultak meg a Libra kapcsán azóta, hogy a Facebook ismertette ezirányú terveit. Az amerikai kongresszus a kriptoeszköz bejelentése után arra szólította fel a Facebookot, hogy függesszék fel a Libra fejlesztését addig, amíg a jogalkotók nem vizsgálták át alaposan a kriptovaluta hátterét, és nem mérlegelték a bevezetés lehetséges, globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásait. A képviselőház pénzügyi bizottságának demokrata párti vezetője levelében azt hangoztatta, hogy a Facebook globálisan olyan jelentős cég, hogy elvárható lenne, hogy egy megvalósítási tervet nyújtsanak be, amelyet a szabályozó szervek vizsgálhatnak és véleményezhetnek.

Úgy tűnik tehát, a Facebook az amerikai döntéshozók körében kihúzta a gyufát a Librával, hiszen nagyon régen volt olyan, hogy az elnök, a vele ellentétes párt képviselői és a jegybank is kritikával illesse egy amerikai vállalat terveit.

Aki viszont arra számított, hogy akár a Facebook, akár a kriptoeszközök árfolyama lejtőre kerül, az nagyot csalódott. A közösségi médiáról ismert vállalat árfolyama pénteken stagnált, néhány tized százalékkal gyengült a kurzusa. Ezzel szemben a Bitcoin kifejezetten jól teljesít hiszen az éjszaka 11 ezer dollárig eső árfolyam péntek délután 11700 dollárig szökött fel.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miközben az MNB-nek hivatalosan nincs árfolyamcélja, a külföldiek már rég berendezkedtek arra, hogy a magyar jegybank folyamatosan a gyengébb szintek felé terelgeti a forintot. Mostanra úgy tűnik, belföldön is elfogadták az intézmények a folyamatot - ha azonban a grafikonok mögé tekintünk, azt látjuk, új szelek támadhatnak a devizapiacon. Külső szakértőnk jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?