Hirdetés

Nem láttak ilyet a piacokon 1933 óta

2020. március 24., 22:00

Történetének egyik legnagyobb emelkedését produkálta kedden a Dow Jones tőzsdeindex, amely 11 százalékkal ugrott meg. A döbbenetes emelkedés mértékét jelzi, hogy ilyen szintű megugrásra utoljára 1933-ban volt példa.

A befektetők teljesen elfeledkeztek azokról a kockázatokról, amely az elmúlt napokban nyomasztotta őket, annak ellenére, hogy a koronavírus járvány terjedése most kezdett csak igazán gyorsulni az Egyesült Államokban. A többség ugyanis azon az állásponton van, hogy a járvány okozta nehézségeken úrrá tudnak lenni a Fed korlátlan kötvényvásárlási programja és az amerikai kormány gazdasági mentőcsomagja révén. Igaz, utóbbit a demokraták kétszer leszavazták, kedden viszont a vezetőjük, Nancy Pelosi is annak a véleményének adott hangot, hogy a küszöbön a megállapodás, amelynek köszönhetően ők is támogatják a törvényjavaslatot.

A keddi amerikai megugrás pontértékben történelmi rekordnak számít a Dow Jones esetében, amely 2113 ponttal ugrott meg, és 20705 ponton zárt. Érdekesség, hogy a hétfői mélypontja 18219 pont volt, de kedden is 1000 ponttal alacsonyabb szinten nyitott. A másik két fontos index is szárnyalt, hiszen az S&P 500-as 210 ponttal ugrott meg, ami 9,4 százalékos emelkedést jelent. Míg a Nasdaq Composite mutatója 557 pontos, 8,1 százalékos erősödéssel fejezte be a keddi napot.

Az általános optimizmust jelzi, hogy minden szektor papírjai felfele mozdultak. A nap nyertese a Chevron olajipari cég lett, amely a Dow komponensei közül a legnagyobb erősödést érte, 22 százalékkal drágult. De az American Express és a Boeing is 20 százalék feletti mértékben nőtt. Az energiaszektor vállalatai átlagosan 16 százalékkal nőttek, míg az ipari és pénzügyi részvények 12 százalékos erősödéssel zártak.

Az olyan, óriási nehézségekkel küzdő vállalatok, mint kaszinókat üzemeltető Wynn és MGM Resorts is 15 százalék feletti pluszban zárt, a Delta Airlines pedig 20 százalékot ugrott fel. Hogy a keddi nagy emelkedés ellenére még nem lehet hátradőlni, azt az úgynevezett félelemindex, a VIX jelzi, amely továbbra is igen magasan áll, 60 pont felett. A mutató a rekordszintű erősödés ellenére sem esett vissza érdemben, így ez alapján arra lehet következtetni, hogy kedden az erősen túladott piac konszolidációját láthattuk, de még nem a trendfordulót. A kockázatok egyébként azért sem múltak el, mert bár a bejelentett és elfogadás előtt álló monetáris és fiskális intézkedések elképesztő összegeket mozgatnak meg, és nyilvánvalóan mérséklik a járvány gazdasági hatásait, az továbbra sem látható, hogy annak hol lesz a vége. Az Egyesült Államokban például csak most indult a gyorsuló szakasza a járványnak, és Nyugat-Európában is még az esetszámok növekedését látjuk.

Felfele ment a BUX és az európai tőzsdék is

Nem csak a tengerentúlon, de a nagy európai piacokon is elszabadult a bika. A német Dax 11 százalékos szárnyalással zárt, de 9 százalék feletti pluszt mutatott a londoni tőzsde irányadó indexe is. A járvány által erősebben sújtott európai országok tőzsdéi is kiemelkedően teljesítettek, a francia, a spanyol és az olasz tőzsde főbb indexei is 8 százalék feletti pluszban zártak.

Ezekhez képest visszafogottabb volt a magyar börze, hiszen a Bux 5,7 százalékos erősödéssel zárt. Az OTP még ennél is kisebb mértékű, 4,5 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést, míg a Richter és a Mol közel 7 százalékos pluszban zárt. Utóbbiakhoz hasonló mértékben nőtt az Opus árfolyama, amely 8,2 százalékos nyereséggel zárta a keddi kereskedést.

További árfolyamok

Nagyot gyengült a forint

A nap első felében a 350-es szinthez tapadt a forint árfolyama az euróhoz képest, ezt követően viszont nagyot gyengült a magyar fizetőeszköz. Az euróval szemben 357-ig gyengült, ahonnan csak kis mértékben 355-ig sikerült visszakúszni. Elsősorban a jegybank kamatdöntő ülése, és az azt követő sajtótájékoztató információ sarkallhatták a befektetőket a forint eladására. Pedig a magyar jegybank csupán a nagy központi bankokhoz hasonlóan monetáris eszközökkel, vagyis jelentős plusz likviditással igyekszik a járvány hatásait korlátozni.


Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?