Hirdetés
Hirdetés

Nagyot erősödött a forint a héten – jöhet a 290-es euró?

2019. június 09., 08:47

A héten, pontosabban az utóbbi 10 napban olyan heves forinterősödést láthattunk, amire nagyon rég volt példa. Ezzel elhárult a veszélye, hogy a tavaly nyári örökös mélypontra kerüljön a hazai fizetőeszköz. Eljött vajon a rég várt fordulat, és trendszerűvé válhat az erősödés?

Méretes ugrás

Míg május 29-én napközben még 327,5 forintot kellett adni egy euróért, és ezzel vészesen közel volt az árfolyam az örökös leggyengébb forintértékhez (330-331), addig pénteken már csak 320 forintba került a közös európai fizetőeszköz egy egysége. Ilyen rövid idő alatt ekkora erősödésre már rég volt példa, ez elég biztató a forint további sorsát illetően. Kérdés, hogy láthatunk-e ezúttal tartósabb erősödést, akár kettessel kezdődő árfolyamot is?

Rengeteg deviza kellett

Pár éve egyszer már úgy tűnt, hogy reális ez a szint, de kiderült, hogy a svájci frank hitelek forintra váltása és az államadósság devizaarányának leépítése olyan hatalmas összegű devizát igényel (becsléseink szerint kb. 40 milliárd euró az elmúlt öt évben), ami nem tett lehetővé a forint erősödését, sőt, inkább gyengítő hatása volt.

Hirdetés
Euró/forint, öt év.
Euró/forint, öt év.

A forintra ható egyéb fundamentális tényezők kedvezőek voltak: folyamatos többletes volt a kereskedelmi és fizetési mérleg, alacsony volt a költségvetési hiány, csökkent a GDP-arányos államadósság. Az fizetési mérleg többletéből adódó devizára azonban szükség volt az említett 40 milliárdhoz, így nem jelent meg a piacon kínálatként, vagyis az eurót gyengítő, a forintot erősítő hatásként.

Csökken a nyomás

Kérdés, hogy mi várható a következő időszakban? Az államadósságon belül már csak nagyjából 18 százaléknyi devizaarány van, ennek egy része hazai lakossági eurós államkötvény. Ebből adódóan még lesz devizaigény, ha az ÁKK le a következő években lejáró nemzetközi devizakötvények helyett is hazai, forintalapú kötvényeket bocsát ki, de ez már jóval kisebb, mint a korábbiak.

Így a forintra sokkal kevésbé fog nyomás nehezedni, azonban a tartós erősödés vélhetően csak akkor következik be, ha a folyó fizetési mérleg többlete növekedni kezd most zajló, exportra termelő beruházások hatására. Így a következő egy-másfél évben még nem valószínű akkora erősödés, ami az elmúlt 4-5 év átlagos sávjából (305-325) kibillentené az árfolyamot, de azt követően már megnő ennek az esélye.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester. 

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?