Hirdetés

Nagyon gyenge a forint, mi történt?

Fellegi Tamás, 2019. július 28., 11:30

Immár hetek óta gyenge a forint, és valahányszor megpróbál erőre kapni, kudarcba fullad a kísérlet, és mindig újabb gyengülés következik. Ami igazán aggasztó, hogy mindez a tavaly elért örökös mélypont közelében történik, miközben elvileg semmi nem indokolja a folyamatot.

A tavalyi év elejéig a forint nagyjából négy éven át stabil volt, egy jól meghatározható sávban tartózkodott az árfolyam, eurónként 300 és 320 között, de ezen belül is többnyire 305 és 315 között. Ez a stabil sáv tavaly felborult, amikor hirtelen gyengülés után új örökös mélypontot ért el a hazai valuta, ekkor több mint 330 forintot kellett adni egy euróért.

Tavaly még elnézhető volt

A magyarázat az volt, hogy a monetáris szigorítás addigi elmaradása miatt short pozíciókat nyitnak a befektetők, mégpedig olyan mennyiségben, ami így megviseli az árfolyamot. Kétségtelen, hogy épp összeomlott az argentin peso és a török líra, ilyenkor szoktak más kisebb valutákkal is spekulálni, de ez ellen szólt az, hogy szemben Argentínával és Törökországgal, melyeket ikerdeficit sújtott (a költségvetés és a fizetésmérleg egyaránt erősen deficites lett), nálunk a makrogazdasági mutatók teljesen egészségesek voltak.

Hirdetés

Ezek után jogosan lehetett arra számítani, hogy jön a korrekció, az árfolyam visszaerősödik, hisz a shortosokat nem követik újabb nagy eladók. Trendszerű erősödésre azonban csak év végén került sor, a korábbi sávba csak ezt követően tért vissza az árfolyam, de egy márciusi tetőpontot követően újra gyengülni kezdett.

Fundamentálisan nem indokolt

A gyengeség tartósnak bizonyult, az árfolyam immár trendszerűen elhagyta gyenge irányban a korábbi sávot, jelenleg 327 az euróval szemben, miközben most már nehéz lehet racionális magyarázatot találni a gyengélkedésre. A gazdasági fundamentumok továbbra is teljesen rendben vannak, és ami a forint piacára ható fundamentumokat illeti: a fizetési mérleg továbbra is erősen többletes, emellett az EU-s támogatások is folyamatosan érkeznek, devizatöbbletként jelentkezve a piacon.

A devizakeresleti oldalon ezzel szemben csak az áll, hogy a devizaadósságot forintra váltja az állam, a lejáró devizakötvények és bankhitelek helyett belföldi államkötvényt bocsát ki, jelenleg ezek közül a MÁP Plusz a döntő, amely magas kamatával már 1300 milliárd forintot vonzott. Az ÁKK adatai szerint azonban év elején futottak ki devizakötvények, legközelebb csak jövőre lesz lejárat, így elvileg nem jelentkezik devizaigény.

Lehetséges magyarázat

Ha mégis magyarázatot akarunk találni, azt lehet elképzelni, hogy a MÁP Pluszból beérkező forintösszeget az állam rögtön devizára váltja, és ebből vagy visszavásárolja a devizakötvények egy részét (ez ellen szól, hogy ezt az alacsony hozamkörnyezet miatt drágán lehet csak megtenni), vagy most tartalékba helyezi a devizát, hogy abból a jövő évi lejáratokat kifizesse.

A spekuláció nem elég

Természetesen a spekuláció is szóba jöhet, mint magyarázat, de ez egyre kevésbé reális az idő múltával. A tavalyi short pozíciók már rég zárultak, azóta felmerült az is, hogy immár a forint erősödésére tesznek a spekulánsok, várva a kamatemelést. A monetáris szigorítás azonban eddig csak egy lépésből állt, és többre nem is feltétlenül lesz szükség, hisz a MÁP Plusz tömeges értékesítése a gyakorlatban eleve szigorítást jelent, hisz magas kamatával nagy lakossági megtakarítást köt le, ez is a célja.

Elvileg magyarázat lehetne, hogy a kamatemelési ciklus elmaradása vagy elhúzódása miatt a forint mellett spekulálókvannak bajban, és tömegesen zárják pozícióikat, viszont ehhez már túl sok idő telt el azóta, hogy a jegybank márciusban jelezte: egyszeri lépés volt a kamatemelés. A spekuláció ilyen hosszú távon már nem térít el egy kis devizát a fundamentumoktól, így devizahitelek törlesztésének előrehozott keresletén kívül más magyarázatot nehéz elképzelni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?