Hirdetés

Most már igazán látszik, hogy a britek a saját lábukba lőttek

2019. augusztus 09., 19:04

Az Egyesült Királyság gazdasága 2012 óta először zsugorodik. Ennek pedig a Brexit az oka. A vállalatok nem mernek beruházni, de már a készletfelhalmozást is abbahagyták. Az angol font nagyokat esik, a tőzsdeindex még viszonylag tartja magát.

A brit gazdaság az év második negyedévében hat és fél év óta először visszaesést szenvedett el. Elsősorban azért, mert a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok súlyosan nehezedtek az üzleti beruházási kedvre – derült ki a pénteken közzétett adatokból.

A 2012. negyedik negyedéve óta nem tapasztalt visszaesés váratlan volt. A legtöbb közgazdász úgy gondolta, hogy a gazdaság stagnálni fog. A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a visszaesés “akkor jött, amikor az Egyesült Királyság az Európai Unióból való eredeti, március végére tervezett kilépésének dátuma körüli bizonytalanság fokozódott”.

Hirdetés

Mint ismeretes, a Brexitnek a korábbi tervek szerint március 29-én kellett volna megtörténnie, de hosszú huzavonák után a brit Parlament nyomására végül október végére halasztották. A Marketwatch szerint a hosszabbítás iránti kérelem előtt sok cég készleteket halmozott fel, pufferként, hogy megkönnyítse a termelést, ha Nagy-Britannia március 29-én megállapodás nélkül válna ki az EU-ból.

Riadó, baj van

Ez akkor a gazdasági aktivitás 0,5%-os növekedését okozta az első negyedévben. Azóta azonban a vállalatok abbahagyták a készletek felhalmozását, ami súlyosan nehezedik a növekedésre. A csalódást okozó szám vélhetően riasztást ad majd le az országban, jelzi, hogy a Brexit körüli bizonytalanság a vártnál jobban sújtja a brit gazdaságot.

Az üzleti célú beruházások történelmileg alacsony szinten vannak azóta, hogy az ország 2016 júniusában az EU-ból való kilépésről szavazott. A második negyedévben azonban még tovább gyengültek, az év első három hónapjában tapasztalható szerény növekedés után fél százalékkal csökkentek.

Elkerülhetetlen a recesszió?

Theresa May utóda, Boris Johnson miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy a Brexit dátuma ne tolódjon tovább, és hogy Nagy-Britannia elhagyja az EU-t Halloweenkor. Ha törik, ha szakad. Ez félelmeket okoz a tőkepiacokon, különösen a devizapiacon. Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az EU-t, az vámtarifákat és egyéb korlátozásokat jelentene a kereskedelemben.

(Grafikon: Tradingview.com)
Az euró/angol font (Grafikon: https://www.tradingview.com)

E bizonytalanságok mellett a Bank of England a múlt héten figyelmeztetett: nagy az esély arra, Nagy-Britannia 2020 elején recesszióba süllyed. Még akkor is, ha a Brexit zökkenőmentes lesz.

A font árában csapódik le

A font ma ismét lefelé csúszott, az euró/font árfolyam 0,8 százalékkal ment fel. Az FTSE 100 tőzsdeindex “csak” 0,4 százalékkal esett, de ez euróban – a fontgyengüléssel összeadva – már 1,2 százalék. A többi európai tőzsdeindex többsége is nagyjából ennyit süllyedt ma.

Hosszabb távon az látszik, hogy a brit részvények viszonylag tartják magukat. Az FTSE 100 index öt százalékot esett egy év alatt - miközben a német DAX index hatot. A font viszont már a Brexit-szavazás előtt elkezdet gyengülni, és ez azóta csak fokozódott. (A grafikonon a magasabb értékek gyengébb fontot jelentenek az euróhoz képest.) Most a brit fizetőeszköz 2017 közepe óta nem látott alacsony szinten van.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?