Hirdetés

Most a vírus miatt gyengült a forint, de nagy fordulat következhet

Eidenpenz József, 2020. február 28., 15:19

Míg tavaly és idén év elején a forint elvált a régiós devizákról és alulteljesítette azokat, az utóbbi hetekben változott a helyzet. A forint, a korona, a zloty és a lej nagyjából egyszerre gyengültek. Hosszabb távon a gyengülés lehet a jellemző, de egy hirtelen forinterősödésen sem kell majd csodálkozni – mondják elemzők.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Ma a nap elején rekordmagasságba jutott az euró/forint árfolyam, a korábbi, február közepi csúcsnál 10-20 fillérrel magasabban, 340,60 forinton is járt. (Délutánra ismét 338 alá esett az árfolyam.) Pedig a hét elején az MNB kamatdöntéséhez kapcsolódó megnyilatkozások átmenetileg erősítették az árfolyamot. Az első reakciók most arról szólnak, hogy a koronavírus miatt gyengülhetett a fizetőeszközünk.

Amint az első ábrán látható, egy év alatt az euró/forint hét százalékkal ment fel, a zloty csak eggyel, a cseh korona pedig némileg erősödött is. Az utóbbi egy hónapban viszont – bár kezdetben a kékkel jelzett cseh korona nagyot erősödött – nincs lényeges különbség a térségi devizák között. (2. ábra.) A forint utóbbi órákban bekövetkezett erősödése a piros vonalon látszik, amely a végén erősen lefelé indult el.

Hirdetés

Az Erste Befektetési Zrt. a nemzetközi folyamatokkal magyarázza a helyzetet délelőtti hírlevelében. “A nemzetközi kockázatkerülés miatt továbbra is nyomás alatt vannak a régiós devizák, ami a forint esetében ma reggel új történelmi csúcsban testesült meg” – írták. Az út pedig szerintük nyitva áll a további emelkedés előtt.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Irány tovább lefelé?

Az Equilor Befektetési Zrt. még kora reggel azt írta, hogy a 340-es szint áttörése esetén a “343-345-ös tartomány irányába” indulhat az árfolyam. (Ez egyelőre nem következett be.) “Természetesen a hazai jegybanknak vannak eszközei a forintgyengülés fékezéséhez, illetve megállításához, azonban ezúttal a szóbeli intervenció már kevésnek bizonyulhat” – tették hozzá.

1. A forint (piros), a cseh korona (kék), a román lej (zöld) és a lengyel zloty (narancs) egy éves euróárfolyama. (Tradingview.com)
1. A forint (piros), a cseh korona (kék), a román lej (zöld) és a lengyel zloty (narancs) egy éves euróárfolyama. (Tradingview.com)

A K&H Alapkezelő szerint is a koronavírus érte el a forintot, és két erővel küzd a magyar deviza, egyik gyengíti, másik erősítheti. Látványos erősödést az okozhat, hogy a forintgyengülésre játszó befektetők még tartják magukat. Ha azonban a rossz hangulat kitart, akkor ők is hamar lezárhatják pozícióikat – mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Felpöröghet az infláció

Hosszabb távon Magyarország a befektetésre ajánlott skála gyengébbik oldalán áll a BBB-s osztályzatával, plusz az infláció januárban bőven a várakozások feletti szintre, 4,7 százalékra gyorsult. Mindezek kedvezőtlen tényezők, különösen ha a koronavírus miatti borús hangulat tartós marad. Ráadásul az inflációt a járvány és a félelem miatti termeléskiesés és keresletbővülés is tovább pörgetheti.

2. A forint (piros), a cseh korona (kék), a román lej (zöld) és a lengyel zloty (narancs) egy hónapos euróárfolyama. (Tradingview.com)
2. A forint (piros), a cseh korona (kék), a román lej (zöld) és a lengyel zloty (narancs) egy hónapos euróárfolyama. (Tradingview.com)

Az MNB-nek a túlzott forintgyengülésnek gátat kell szabnia, mert az importált cikkek drágulása további lökést adhat az inflációnak. A jegybank ezért komolyabb forintgyengülésnél várhatóan szigorítani fog, hogy támaszt adjon a forintnak.

Sikerül kordában tartani a vírust?

A tőkepiacokon a teljes leállást árazzák a piaci szereplők a K&H Alapkezelő szerint. De már sokkal jobban lehet követni a járvány terjedését. A betegség felbukkanása után a kínai statisztikák nem voltak megbízhatóak. Az alapkezelő alapesetben arra számít, hogy a fejlett országokban várható intézkedésekkel sikerül kordában tartani a betegséget, megakadályozni a járvány eszkalálódását. Így a globális termelés visszaállhat a régi kerékvágásba. Az árfolyamok is visszajöhetnek az alacsonyabb szintekről.

Még ha elhúzódik a járvány elleni harc, akkor sem várható  pár hétnél hosszabb lejtmenet. Ennyi időn belül megtalálhatják a betegség kezelésére alkalmas gyógyszereket. De lehetnek vállalatok, amelyek a koronavírushoz kötődő hatások miatt csődközelbe kerülnek.

Kamatcsökkentés, adócsökkentés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csökkentheti a kamatot, amit már egyébként el is kezdtek árazni a szereplők. Emellett a fejlett országok kormányai a fiskális, azaz a költségvetési oldalról is tehetnek lépéseket, például adócsökkentéssel.

Hajósi Péter szerint érdemes megosztani a kockázatokat (diverzifikálni). Érdemes például devizaalapú befektetésekben, alapokban tartani a pénzt.

További cikkeink a témában:

A koronavírus indíthatja el a lavinát - lesz elég erő megvédeni a forintot és a magyar gazdaságot?

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Kevésbé galamblelkű az MNB, történelmi mélyben a dollárhozam

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?