Hirdetés

Mindenki menekülne a piacról, de az ajtó továbbra is szűk

2020. március 16., 18:34

A devizapiacokon, a részvények és az árupiacokon is folytatódott a kitárazás. Továbbra is pánikszerűen szabadulnak a befektetők a kockázatosabb eszközeiktől szabadulni függetlenül attól, hogy milyen veszteséget realizálnak. Pedig a jegybankok újabb határozott lépést tettek a negatív következmények mérséklésére.

Egyrészt izgalmas, másrészt a zuhanás miatt ismét tragikus napot zártak hétfőn a piacok. Az előjelek nem voltak túl kedvezőtlenek, hiszen az éjszaka folyamán a Fed jelentős könnyítést jelentett be, egyrészt egy drasztikus kamatvágást hajtott végre az amerikai jegybank, másrészt masszív eszközvásárlást is kilátásba helyeztek. Mindez azonban nem tette bizakodóvá a befektetőket, és az európai nyitáskor már komoly mínuszokat láthattunk. Persze benne van a pakliban, hogy immár nem csak a járvány, hanem strukturális problémák miatt is aggódnak a piaci szereplők. A csapkodó részvénypiacokon az amerikai nyitás jelentette a mélypontot, amikor a vezető európai mutatók és a hazai részvénypiac vesztesége is a 10 százalékot közelítette. Később ez számottevően mérséklődött, annak köszönhetően, hogy az amerikai tőzsdék mutatói is javítottak. A német és a francia piac 5 százalék feletti, míg az angol tőzsde 4 százalékos veszteséggel zárt.

A magyar tőzsde végül 5,5 százalékot zuhant, az OTP és a Mol is 7 százalékot veszített. Ennél kisebb veszteséget szenvedett a Richter (4,3%). Érdekesség, hogy az OPUS és a Magyar Telekom is képes volt az árral szemben úszni, előbbi 4,5, míg a Mészáros Lőrincz fémjelezte vállalat árfolyama 5 százalékkal ugrott meg. A hétfői kereskedés mégsem nevezhető a NER befektetőinek nagy napjának, hiszen az Appeninn és a 4iG is 12 százalék körüli veszteséget szenvedett el.

További árfolyamokat itt talál

Történelmi mélyponton járt a forint

Míg reggel még 340 alatt kezdett a forint két óra előtt nagyon durván megrántották és megközelítette a kurzus a 348-as szintet. A nagy gyengülés időben néhány perccel előzte meg az MNB hitelmoratóriumra történő felhívását. Mindez felveti annak a lehetőségét, hogy esetleg a döntésről kiszivárgott előzetesen valamilyen információ, amit a bennfentesek igyekeztek meglovagolni. (Ha ez valóban így volt az MNB minden bizonnyal ki fogja vizsgálni az ügyet, és meghozza a szükséges szankciókat!)

Az MNB egyébként (hasonlóan más jegybankokhoz) növelte a likviditást és 150 milliárd forinttal emelte a devizaswap-állományt a hétfői tendert követően. Az MNB ugyanis a 100 milliárdos lejárat mellett 250 milliárdnyi új üzletet kötött.

Tovább szakadt az olaj, nem tudott erősödni az arany

Az kevésbé meglepő, hogy a piaci pánik, és az egyre szigorúbb korlátozások miatt a befektetők azzal számolnak, hogy az olaj iránti kereslet tovább csökken. Ez megfejelve a szaúdiak által megnövelt kitermelési mennyiséggel egyelőre komoly nyomás alatt tartja az olaj piacát, amely hétfőn is tovább esett.

Az ugyanakkor meglepő volt, hogy a piaci pánik ellenére az arany árfolyama is csökkent. Igaz a nemesfém az elmúlt hetekben kimagaslóan teljesített.

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?