Hirdetés

Míg a forint magához tért, zuhan a líra, recesszióban a török gazdaság

Fellegi Tamás, 2019. április 15., 19:56

Nem értek véget a török gazdaság megpróbáltatásai, de ez nem is csoda, mivel olyan mértékben hagyták felborulni a makrogazdasági egyensúlyt, hogy ez csak hosszú idő alatt és fájdalmas lépésekkel hozható helyre.

Ma reggel a forintot elemeztünk, nem sok reményt látva a tartós erősödésre. Mindenesetre ma napon belül összeszedte magát a hazai fizetőeszköz, és 10 napja a legerősebb értékre, eurónként 320 közelébe erősödött.

A török líra azonban a tavaly összeomlást követően ugyan átesett egy erős korrekción (eurónként 8 líra volt a leggyengébb érték, a korrekció után viszont elég volt csak 6 lírát adni a közös európai fizetőeszközért), most azonban úgy tűnik, kiújult a trendszerű gyengülés. A török jegybank az elmúlt időszakban próbálta a védeni az árfolyamot, de amikor ez a gazdasági fundamentumokkal szemben történik, sosem lehet sikeres.

Hirdetés

A török gazdaság hosszú ideig nagy ütemben növekedett, az egy főre jutó GDP elérte a román szintet, de végül a gazdaság túlfűtött lett: túlzottam eladósodtak a cégek, főleg devizában, felborult a fizetési mérleg, jelentős hiány keletkezett benne, és ugyanez történt a költségvetéssel is. Az állam sokáig nem akart szembenézni ezzel a helyzettel, pedig ilyen helyzetben minél előbb indul meg a kiigazítás, avagy stabilizáció, annál kevésbé fájdalmas a folyamat.

Euró/török líra, 3 hónap
Euró/török líra, 3 hónap

A líra tavaly nyári összeomlásának és a kamatok kényszerű magasba emelésének meglettek a következményei: elszállt az infláció, a gazdaság recesszióba került, magas a munkanélküliség. Az infláció 20 százalékos, a munkanélküliség a 15 százalékot közelíti, ugyanakkor már a tavalyi év utolsó két negyedévében is zsugorodott a gazdaság 1,1 illetve 2,4 százalékkal, és ez minden bizonnyal még az idei első negyedév adatára is érvényes lesz.

A török gazdaság válságból való kikecmergését nehezíti, hogy a politikai rendszer és persze az elnök megítélése vegyes. A most barátnak tekintet Oroszországgal 2015-ben nagyon megromlottak a gazdasági kapcsoltatok az orosz vadászgép Törökország általi lelövése után, és hiába a békülés, a gazdasági kapcsolatokban, különösen a turizmusban nem sikerült helyreállítani a korábbi viszonyokat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?