Hirdetés

Miért kellett a postai MÁP Plusz, és miért teljesített jobban Franciaország?

Eidenpenz József, 2019. november 04., 17:10

Kollégánk a német és a francia indexek eltérésének okairól beszélt a Trend FM Reggeli monitor című műsorában. A francia index meglepően jól teljesített öt év alatt, de csupa globális óriásvállalat van benne. Ezen túl: mi lehet a Magyar Állampapír Plusz postákra történt mai bevezetése mögött?

Tömeg a Mona Lisa előtt (Párizs, Louvre)
Tömeg a Mona Lisa előtt (Párizs, Louvre)

Franciaországban, Párizsban járva nincs jele a gazdaság lassulásának: a turisták özönlenek, az utcák, boltok, éttermek dugig vannak, a fontosabb műemlékek, kiállítások előtt pedig óriási sorok. Sok helyre napokkal előbb érdemes jegyet váltani, időpontot foglalni, pedig az október vége aligha számít főszezonnak.

Mindez erős gazdaságot és szárnyaló tőzsdeindexet feltételez, ehhez képest a párizsi CAC 40 tőzsdeindex látszólag alulteljesítette a német DAX-ot az utóbbi öt évben: a francia index 39, a német 42 százalékkal emelkedett. Valójában azonban a német index hagyományosan tartalmazza az osztalékfizetések hatását (azok újra befektetését feltételezi), a francia azonban nem. Ha egy osztalékfizetéseket is tartalmazó francia indexet figyelünk (CAC 40 Gross Total Return – PX1GR), akkor már a francia részvénypiac volt  felülteljesítő öt év alatt, 64 százalékkal.

Hirdetés
Francia index osztalékokkal (piros), amerikai index (S&P 500, zölddel), német DAX (lila), hagyományos francia CAC 40 (narancssárga). Grafikon: Tradingview.com
Francia index osztalékokkal (piros), amerikai index (S&P 500, zölddel), német DAX (lila), hagyományos francia CAC 40 (narancssárga). Grafikon: Tradingview.com

Kérdés, mennyi értelme van még a nemzeti indexek számolásának egy olyan korban, amikor a vezető cégek zöme multinacionális és sok országban termel vagy szolgáltat. A francia indexben szereplő Michelin, Sanofi, Total, Danone, Renault, AXA, BNP Paribas például csupa globálissá vált óriás.

Mától kapható a szuperkötvénynek is nevezett MÁP Plusz a postákon is. Miért kerülhetett erre sor, kiknek szól, erről Eidenpenz József, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt. A postai forgalmazás és a kinyomtatás drága lehet, a lépést inkább hosszú távú marketingszempontok és politikai megfontolások indokolhatták.

(A MÁP Pluszt megvásároltuk az első nap a postán, tapasztalatainkról, egy érdekes előnyéről itt írtunk.)

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Trump teljesen kiakadt – a piac nem úgy táncol, ahogy ő fütyül

Trump teljesen kiakadt – a piac nem úgy táncol, ahogy ő fütyül

Az elmúlt másfél évben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások hiába húzódtak már-már a végtelenségig, Donald Trump rendre meg tudta állítani az eséseket, ha a befektetők el is bizonytalanodtak. Most azonban nem segített ő sem, ami sajtóhírek szerint teljesen kiborította az elnököt.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?