Hirdetés

Menekülnek a befektetők a tőzsdékről

2019. augusztus 13., 11:33

Továbbra is borús a hangulat a nemzetközi piacokon, egyre többen tartanak attól, hogy a világgazdaság recesszióba süllyedhet. A piacok elkezdték azt is árazni, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus nem oldódik meg a következő hónapokban.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Hétfőn folytatódott a lejtmenet a világ nagy piacain, igaz az európai tőzsdéken csak kis mértékben csökkentek az árfolyamok. A Wall Streeten nagyobb volt az esés mértéke, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 399 ponttal, 1,52 százalékkal, 25 888,44 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutatója 36,39 ponttal, 1,25 százalékkal esett, 2882,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 95,73 ponttal, 1,2 százalékkal csökkent, és 7863,41 ponton zárt.

1; A részvényekből a biztonságos eszközökbe megy a pénz

A befektetők továbbra is menekülnek a részvénypiacokról, azok helyett a biztonságosabb aranyat és államkötvényeket kezdték vásárolni az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat és a világgazdasági növekedés lassulását övező aggodalmak miatt. Jellemző, hogy hétfőn a 10 éves amerikai állampapírok hozama három éves mélypontra esett, és  1,63 százalék volt.

2; Inverz a német hozamgörbe

Hirdetés

A 3 hónapos hozamszint jelentős csökkenése miatt a tegnapi kereskedésben invertálódott a német hozamgörbe, mely az esetek nagy részében a recesszió előjele, írta hírlevelében az Equilor. Jelenleg minden lejáraton negatív a hozam, a 3 hónapos -0,56, a 10 éves hozam -0,59 százalékon áll. Az euróövezet feldolgozóiparát érzékenyen érinti az Egyesült Államok és Kína között fennálló kereskedelmi háború, a német ipari termelés 5,2 százalékkal esett vissza júniusban éves bázison. Az Európai Központi Bank legközelebb szeptember 12-én tart kamatdöntő ülést, és szinte biztosra vehető a monetáris lazítás bejelentése, mely várhatóan a betéti kamatszint csökkentése, és az eszközvásárlási program újraindítása lesz.

3; Emelkedett a német infláció, csapnivaló a Zew index

A piaci várakozásokkal összhangban, az előzetes adatokkal megegyező mértékben erősödött júliusban a németországi infláció - jelentette kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Júliusban a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, a fogyasztói árindex végleges értéke az előzetessel megegyező 1,7 százalék lett Németországban, a júniusi 1,6 százalékot követően. Az előző havihoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban Németországban. Júniusban 0,3 százalék volt az áremelkedés havi mértéke.

Az előző havinál magasabb éves inflációt elsősorban az élelmiszerárak növekedése idézte elő júliusban Németországban, míg az energiaárak és a szolgáltatások árának a növekedési üteme mérséklődött. Az élelmiszerárak 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban a júniusi 1,2 százalék után. Az energiaárak júniusban 2,5 százalékkal, júliusban pedig 2,4 százalékkal emelkedtek.

Kedden jelent meg a ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi hangulatindexe is, amely kiábrándító számokat hozott. Az előző havi -24,5 pontos szintről 44,1 pontig zuhant, ez jócskán meghaladja a várt 27,8 pontos szintet is.

4; Még több amerikai kamatvágás?

A korábbinál több amerikai kamatvágást vár idén a Morgan Stanley. Módosították korábbi álláspontjukat a Morgan Stanley elemzői, előzőleg csak októberre várták az újabb kamatvágást, a kereskedelmi háború elmérgesedése miatt most azt várják, hogy szeptemberben és októberben is lazításról fog dönteni a Fed, és jövőre is folytatódhat az enyhítés, írták az Equilor elemzői. Az UBS elemzője ennél is tovább ment, 2020. végére 1,00-1,25 százalékos kamatszintet vár, mely azt jelentené, hogy addig 4-5, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet. A határidős és opciós árazások alapján is hasonló mértékű lazításra lehet számítani, azonban ne feledjük, hogy az árazással a befektetők hajlamosak előreszaladni. Várakozásunk szerint az idei évben mindenképpen várható még egy kamatvágás, de nem számítunk ilyen gyors ütemű csökkentésre, mivel a beérkező adatok egyelőre nem indokolják.

5; Zavaros nemzetközi események

Nem tesz jót az sem a befektetők idegrendszerének, hogy több olyan lokális konfliktus van kialakulóban, amelynek nehéz felmérni a következményeit. Ilyenek például a hetek óta tartó, és egyre erőszakosabbá váló tüntetéshullám Hong Kongban, az elmúlt napokban ismét rakétákat tesztelő észak-koreai rezsim lépései, a venezuelai parlament feloszlatásának kísérlete, de ide sorolható az argentin elnökválasztás is, amelynek első fordulója után összeomlott a helyi tőzsde indexe és a peso árfolyama is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?