Hirdetés

Megint padlót fogtak a tőzsdék

2019. augusztus 15., 11:02

Szerdán világszerte pánikszerű eladások jellemezték a piacokat, óriási eséseket láthattunk mind az USA-ban, mind Európában. Csütörtökön van remény némi konszolidációra, de az összkép továbbra is borús.

Nagyot fordult a világ szerdán a tőzsdéken, hiszen Európában a reggeli nyitás még pluszos volt, köszönhetően az előző napi amerikai rallynak. Az optimizmus azonban nem tartott sokáig, délelőtt már elvesztették a nyereségüket a piacok, majd a Wall Street gyenge nyitását követően zuhanásba váltottak. Londonban 1,53 százalék veszteséggel fejezte be a szerdai kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok szerint. Frankfurtban 2,25 százalékkal esett a DAX index, a CAC-40 Párizsban pedig 2,22 százalékkal végzett alacsonyabban. Madridban 1,95 százalék, Milánóban 2,51 százalék indexveszteséggel zárt szerdán a tőzsde.

Még ennél is rosszabb volt a helyzet a Wall Streeten, ugyanis idei legnagyobb mértékű eséssel zártak szerdán a New York-i tőzsdék irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 800,49 ponttal, 3,05 százalékkal, 25 479,42 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutatója 85,72 ponttal, 2,93 százalékkal esett, 2840,6 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 242,42 ponttal, 3,02 százalékkal csökkent, és 7773,94 ponton zárt. Csütörtök reggel nem folytatódott a zuhanás, de a helyzet továbbra is borúsnak tűnik. Nézzük mik mozgatják a piacokat.

1; Recessziós félelmek uralják a tőzsdéket

Hirdetés

Szerdán az előző nap kedvező hangulata után ismét felerősödtek az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat és a világgazdasági növekedés lassulását övező aggodalmak.     Visszafogta a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot, hogy a tízéves amerikai kötvény hozama a kétéves hozama alá csökkent, amit tapasztalati alapon a recesszió előjelének tekintenek pénzügyi elemzők. Öt alkalommal került sor hasonló fejleményre 1978 óta, és mind az öt esetben recesszió következett be, bár a Credit Suisse elemzése szerint jelentős, átlagban 22 havi késéssel. Az a tény, hogy a 10 éves amerikai kötvények hozama rekord alacsony szintre zuhant tovább fokozta a befektetők félelmeit.  Az amerikai kötvényhozamok csökkenését az európai kötvényhozamok is követték: rekordalacsony hozamok alakultak ki a német 10 és 30 éves kötvényeknél és a francia 10 éves kötvényeknél.

2; Gyenge adatok jönnek Ázsiából

Úgy tűnik, hogy a kereskedelmi háború hatása immár a nagy távol-keleti gazdaságok makroadataiban is tetten érhető.
A szerdán publikált statisztikák szerint tizenhét éves mélypontra esett az ipari termelés növekedésének üteme, és alulmúlta a várakozásokat a kiskereskedelmi forgalom bővülése is Kínában júliusban. Az ipari termelés 4,8 százalékkal növekedett júliusban a tavalyi év azonos hónapjához képest, miközben elemzők 5,8 százalékos bővülést vártak a júniusi 6,3 százalék után.
A japán számok sem sokkal biztatóbbak, hiszen számottevően visszaesett ott is az ipari termelés. Havi bázison 3,3 százalékkal esett vissza a volumen, igaz az elemzők még ennél is gyatrább adatra számítottak.

3; Mézesmadzaggal mentené a helyzetét az argentin elnök

Gazdasági és közjóléti intézkedéscsomagot jelentett be Mauricio Macri argentin elnök a szegényebb néprétegek, a bérből és fizetésből élők terheinek az enyhítésére. A személyi jövedelemadó alsó sávhatárát 20 százalékkal emelik meg, ami kétmillió dolgozó esetében jelentheti a nettó jövedelem növekedését havi kétezer pesóval (34 dollár). A kormány emellett az idén másodszor megemeli a bérminimumot, bár a csomag bejelentésekor nem közölték mennyivel. A munkanélküliek pedig gyermekenként havi ezer peso támogatásban részesülnek. Mauricio Macri bejelentette: a gazdasági intézkedési csomag keretében 90 napra befagyasztják az üzemanyag árakat is. Az intézkedési csomag 678 millió dollárral növeli meg a költségvetés kiadásait.
A most bejelentett intézkedésekkel vélhetőleg az utolsó szalmaszálat igyekszik megragadni Macri, aki a hétvégi elnökválasztás első fordulójában súlyos vereséget szenvedett. Kérdés, hogy a mostani intézkedések elegendőnek bizonyulnak-e, ahhoz, hogy fordítson.

4; Amerikai makroadatokra kell majd figyelni

Csütörtök délután teszik közzé az amerikai munkaerőpiaci, illetve kiskereskedelmi adatokat és az üzleti hangulatindexet. Ezek irányadóak lehetnek mind az USA gazdasági állapotára, mind a Fed esetleges döntésére, igaz a jegybank csak egy hónap múlva ülésezik. A mostani ideges hangulatban, egy rossz adat olaj lehet a tűzre, de ha kedvezőek lesznek a számok, akkor az akár pozitívan is befolyásolhatja a nemzetközi tőzsdéken a kereskedés irányát.

5; Jöhet az EKB kamatvágás

Az FXTM elemzése szerint a tegnap közzétett eurózónás adatok megerősítik azon várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank szeptember 12-én tovább csökkenti a betéti kamatszintet, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Sorban érkeznek a gyengébb növekedési, és ipari termelési adatok az Egyesült Királyságból, Németországból és az eurózóna egészéből, így nem lehet kérdés, hogy további monetáris lazításra van szükség. Az elemzés szerint az euró-dollár árfolyama hamarosan megközelítheti az 1,10-es szintet.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?