Hirdetés

Megint felültek a befektetők a kínai gyorsra

2019. december 05., 11:59

Szerdán egy újabb pozitív hangvételű megjegyzés elég volt ahhoz, hogy a tőzsdék feledtetni tudják a korábbi napok veszteségét. Állítólag ismét közeledtek az álláspontok az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon, erre pedig újra szárnyaltak a részvényindexek.

Hirdetés

Erősen pozitív napot zártak szerdán az európai tőzsdeindexek, a vezető piacok mutatói egy százalék feletti nyereséggel fejezték be a kereskedést. A tengerentúlon is kedvező volt a hangulat, pedig a napvilágot látott adatok akár óvatossá is tehették volna a befektetőket. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 146,97 ponttal, 0,53 százalékkal, 27 649,78 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 19,56 ponttal, 0,63 százalékkal nőtt, és 3112,76 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 46,03 ponttal, 0,54 százalékkal emelkedett, és 8566,67 ponton zárt. A csütörtöki nyitást követően inkább kivárás figyelhető meg, a piacok csak minimális mértékben tudtak tovább emelkedni.

Lássuk a legfontosabb piacmozgató híreket.

1; Újra előkerültek a kereskedelmi tárgyalások
Miután egy nappal korábban Donald Trump arra utalt, hogy a tárgyalások lezárásával érdemes lenne megvárni a következő elnökválasztást, és csak 2020 végén kellene megállapodni, szerdán már arról szóltak a hírek, hogy mégis minden rendben van a kereskedelmi tárgyalásokkal. Beszámolók szerint ugyanis az álláspontok közelebb kerültek egy részmegállapodás megkötéséhez. Washingtonban arra számítanak, hogy még december 15., azaz a kínai importtermékeket sújtó újabb amerikai pótvámok bevezetésének határideje előtt tető alá tudják hozni. Miután a tárgyalások kapcsán a huzavona egy éve tart, könnyen lehet, hogy a most bedobott információ csak ismét csak a kedélyek megnyugtatására szolgált. Vannak persze olyan szakértők is, akik épp fordítva magyarázzák a helyzetet, szerintük Trump keddi kijelentése lehetett blöff, aminek az volt a célja, hogy az utolsó akadályokon átlendítse a tárgyalásokat.

2; Csapnivaló számok jöttek az amerikai munkaerőpiacról
Miközben a tőzsdéken eufórikus a hangulat, a reálgazdasági folyamatok ennek ellentmondóan alakulnak. Most éppen a magánszektorban foglalkoztatottak száma okozott csalódás, novemberben az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál lényegesen kisebb mértékben nőtt.
Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán azt közölte, hogy a foglalkoztatottak száma 67 ezerrel nőtt a múlt hónapban. Szakértők ennek mintegy a duplájával, 140 ezres növekedéssel számoltak az októberi 121 ezres bővülés után. A jelentés a mezőgazdaságot leszámítva a magánszektor valamennyi területét lefedi.
Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó novemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 180 ezres növekedést várnak az októberi 128 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta várhatóan 3,6 százalék maradt.

Ami a gazdasági adatokat illeti, késő délelőtt fontos európai makroadatok jönnek ki, a kiskereskedelem 3. negyedéves számai mellett a harmadik negyedéves eurózónás GDP-t publikálják. Délután pedig az USA-ban a heti munkaerőpiaci számok mellett a külkereskedelmi mérleg és az ipari megrendelések lesz az ami befolyásolhatja a befektetők hangulatát.

3; Komoly költségvetési ösztönzés Japánban
Abe Shindzó 119 milliárd dolláros fiskális lazítást jelentett be a 2020-as költségvetési évre vonatkozóan, mellyel a recesszió elkerülését szeretnék elérni. Részleteket egyelőre nem árult el, de a csomag egy részét állami infrastrukturális beruházások tehetik ki, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Yutaka Harada, a Bank of Japan igazgatósági tagja elismerően szólt a bejelentett csomagról, véleménye szerint a monetáris lazítás eddig támogatta a növekedést és az inflációt, azonban az esetleges további lazító lépések veszélybe sodorhatnák a bankrendszert. A következő kamatdöntő ülésre két hét múlva kerül sor, a korábbi nyilatkozatok alapján az eszközvásárlási programon és a hozamgörbe-kontroll programon is módosíthatnak majd, de további, komolyabb lazítás nem igazán várható.

4; Történelmi rekordon az OTP
Tovább emelkedhet az OTP jegyzése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön, így ismét történelmi rekordot ért el az árfolyam. A BÉT-en nagy forgalom mellett zajlott a kereskedés, a forgalom több mint kétharmadát az OTP adta szerdán. A bankpapír új történelmi rekordja 14880 forint lett. Csütörtökön reggel kisebb korrekciót láthattunk, de az elemzők szerint az év végéig tovább tarthat a rally a papírban. Ez a déli órákban már be is következett, amikor az egy nappal korábbi értéket túszárnyalva a 15 ezres szintig emelkedett a papír.

5; Leépítést jelentett be a Magyar Telekom
A Magyar Telekom jövőre legfeljebb 450 munkavállalót épít le, és 5 százalékkal emeli a béreket a társaságnál az érdekképviseletekkel kötött megállapodása alapján - közölte a cég szerdán. A leépítés jelentős része várhatóan 2020 első negyedévében történik meg. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek megközelítőleg 4,9 milliárd forintot tesznek ki, ezek nagy része a 2020 első negyedévi mérlegben szerepel majd.
Az 5 százalékos bérfejlesztést a társaság nem vezető beosztású munkavállalói kapják 2020. április 1-jétől. A fenti intézkedések, valamint a javadalmazási struktúrában elfogadott egyéb módosítások következtében, a végkielégítések nélkül számolt anyavállalati személyi jellegű költségek várhatóan nagyságrendileg 3 százalékkal csökkennek majd 2020-ban 2019-hez képest - áll a közleményben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?