Hirdetés
Hirdetés

Megint csúcsdöntésre készül a BUX, gyengülget a forint

Eidenpenz József, 2019. április 12., 11:15

A tőzsdéken alapvetően jó a hangulat, az USA-ban két nagybank nyithatja meg a gyorsjelentési szezont. A BUX index szerényen tegnapi értéke felett forog, ami újabb rekorddöntés lesz, ha így marad.

Ma pozitív a hangulat a világ tőzsdéin, a német DAX harmad százalékkal ment feljebb, a francia 0,2, a brit 0,4 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek is hasonló, 0,3-0,4 százalékos emelkedést vetítenek előre. A BUX index itthon szerény, 0,11 százalékos pluszban van, ami új rekordot vetít előre. Záróáron ugyanis 42 693 pont volt a tegnapi új történelmi csúcs, most kicsivel efelett vagyunk.

Az OTP minimális mínuszban van 13 080-on, a Mol 0,8 százalékos pluszban 3304-en. A Richter 0,2, az Opus 1,7 százalékkal esik. Tegnap a Rába közölte gyorsjelentését, a részvényre azonban ma még nem volt kötés.

Hirdetés

A forint árfolyamát nagyon megrángatták mostanában. Sokan azt jósolják, hogy innét felfelé visz az út az euró/forintnál, azaz gyengülni fog fizetőeszközünk. Ma egyelőre ez történt, a 322,30-as árfolyam 40 fillérrel van a tegnap esti felett.

További árfolyamok itt láthatók

Ami az okokat, fő témákat illeti, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos optimizmus változatlanul fontos. A kemény Brexit veszélye egyelőre elhárulni látszik a határidő kitolása miatt. A piacok némileg megnyugodtak, ami abból is látszik, hogy mind az amerikai S&P 500 volatilitását mérő VIX index, mind európai párja, a VSTOXX nagyot esett ma (4-5 százalékkal).

Az olaj is izgalmas napokat él át, bár annak mozgása szinte mindig szélsőségesnek mondható más befektetésekhez képest. A tegnapi esés után ma egy százalék körül pluszban van, a WTI 64,30, a Brent pedig 71,40 dollár. A dollár kissé esik, emiatt lehet, hogy a nemesfémek kissé  felfelé korrigálnak.

Az Uber tőzsdére vitelének bejelentése felkavarta az IPO-piacot, számos elemzés foglalkozik az új kibocsátásokkal. Különösen, miután szerdán a hasonló profilú Lyft ennek hatására 11 százalékot zuhant.

Az USA-ban ma a JP Morgan és a Wells Fargo nagybankok nyithatják meg az új gyorsjelentési szezont. Európában is a bankok körül forog sok minden, a Banco Santander és az UniCredit bejelentéseit nem értékelték túlzottan a befektetők.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan, mikor szavaznak az osztrákok a politikai bukás után - az ellenzék Orbánék kapcsolatait vizsgálná

Megvan, mikor szavaznak az osztrákok a politikai bukás után - az ellenzék Orbánék kapcsolatait vizsgálná

Megvan, mikor mehetnek ismételten szavazni az osztrákok: szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában - derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően. Mindeközben a Jobbik vizsgálóbizottságot akar.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?