Hirdetés

Még több zuhanás és rémület – a kamatcsökkentés csak olaj volt a tűzre

Eidenpenz József, 2020. március 16., 11:24

A kamatszinttel önmagában úgy látszik, nem sikerül kezelni a vírusválságot, a Fed rendkívüli vágása csak tovább erősítette a tőzsdei árfolyamok mélyrepülését. A magyar részvények is nagyjából az európai átlagot követik, de a forint csak kicsit gyengül, alapvetően jól tartja magát. Megint zuhan az olaj, az ezüst, és még az arany sem igazán remekel.

A vírusjárvánnyal kapcsolatos hírek egy cseppet sem megnyugtatóak, az epicentrummá Európa vált. Sorba zárják le a közintézményeket, iskolákat, boltokat, sőt az államhatárokat kontinensünkön. Egyes helyeken, mint Ausztriában már valóságos kijárási tilalmat hirdettek. Sok helyen elbocsátások indultak vagy szabadságra küldik a dolgozókat. Ez lehet az európai tőzsdék mai zuhanásának legfőbb oka.

További híreink a koronavírusról

Hirdetés

Lehet, hogy rendkívüli helyzetben nem a megszokott módszereket kéne bevetni? A Federal Reserve, az USA jegybankjaként működő szervezet a szokásos kamatcsökkentéssel próbál a hanyatló amerikai gazdaságba életet lehelni. Vasárnap este egy rendkívüli ülésen lényegében nullára csökkentette az irányadó kamatot (0-0,25 százalékra a kamatsávot). Ezen kívül egy 700 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot és további intézkedéseket is elfogadtak.

Az egy százalékpontos csökkenés időzítése is nagyon szokatlan és mértéke is olybá teszi, mintha maga a Fed is víruspánikba esett volna. A gigantikus nyugtató üzenetből a piacok csak azt hallották meg, hogy tényleg óriási a baj, ha ekkora beavatkozásra van szükség. A világ tőzsdéi így tovább zuhannak. Ázsiában már véget ért a kereskedési nap, itt jelentős, 3-4 százalékos csökkenéssel reagáltak a Fed lépésére.

Vegyes hírek a Richterről

Az európai tőzsdeindexek 6-9 százalékos zuhanást produkálnak, a német DAX nyolc százaléknál tart tíz óra körül. A pénteken még szépen emelkedő amerikai határidős indexek pedig 4-5 százalékkal esnek. Itthon a BUX index 6,8 százalékkal süllyed, a Mol húzza le leginkább. Az olajcég 7,8, az OTP 7,1, a Richter 5,8 százalékos esésnél tart.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Richterről jó és rossz hírek is jöttek. A gyógyszergyár is részt vesz a vírus elleni harcban, terápiás szerek kifejlesztésében. Ugyanakkor az Esmya felfüggesztését javasolja az európai gyógyszerügynökség. Az Erste Befektetési Zrt. Szerint “megnőtt az esélye a piacról történő végleges kivonásnak is. A hír negatív, részvényenkénti hatása 100 forint körül lehet.”

Szépen tartja magát a forint

A BUX index a február közepi 46 182 pontos csúcsról egyébként mostanáig 31 856 pontra esett, ez 31 százalékos zuhanás. Az európai mezőnyön belül nem is olyan súlyos ez az esés, a német, francia indexek mínusz 40 százalék körül járnak.

Az euró/forint 339,50, gyengült a fizetőeszközünk. Az ár reggel elérte a 340-et is. Az Investing.com szerint vasárnap este volt 343 is, de ez, miután hétvégére esik, valószínűleg csak műszaki hiba. A Tradingview nem mutat ilyen csúcsot. A forint viszonylag jól vészelte át eddig a válságot.

Euró/forint (Tradingview.com)
Euró/forint (Tradingview.com)

Gyengült a dollár is a főbb devizákkal szemben, ami kamatcsökkentés után teljesen logikus. Az euróval szemben újra 1,1150 fölé került a jegyzés, nagyjából fél százalékos emelkedést követően. Az arany árfolyama egy nagyobb éjszakai ugrás után egy százalékos emelkedésnél állapodott meg reggelre. A konjunktúrára érzékenyebb, ipari fémnek is számító ezüst viszont öt százalék feletti mértékben zuhan. A Bitcoin is ötezer dollár alá süllyedt.

Jó az irány?

Ismét erősen esik az olaj, a WTI öt százalékkal 30,40, a Brent nyolc százalékkal 31,20 közelébe. Nem csoda, az OPEC-kartell lényegében felbomlott, árháború zajlik. Az oroszok maguk is elismerték, hogy részben az amerikai termelés kiiktatására hozták meg döntésüket másfél hete.

Az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint a Fed intézkedései jó irányt jelentenek. “Azt gondoljuk, hogy a likviditás biztosítása nagyon fontos, és amúgy segíteni fog a piacoknak, még akkor is, ha ma, legalábbis a nap elején, pánikolnak.” “A nemzeti vészhelyzet, amit Trump még péntek este meghirdetett, szintén jó irány, mivel lehetőséget ad arra, hogy a szövetségi kormányzat átvállaljon egy csomó járványügyi intézkedéshez kapcsolódó helyi költséget (75 százalék)” – írták.

Összehangolják lépéseiket az államok

A KBC Equitas összefoglalója azt emelte ki, hogy “a világ többi nagy jegybankja is összehangolt lépéseket tesz a gazdaság megsegítésére, például a japán jegybank is megemelte az eszközvásárlási programjának keretösszegét is, sőt továbbra is vásárol vállalati kötvényeket és ETF-eket is. Múlt héten az EKB is hasonlóan megemelte az eszközvásárlási programjának összegét is, igaz a kamatokhoz nem nyúlt”.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?